cara masak ikan pekasam
Gorengkan ikan pekasam dengan suhu api yang sederhana goreng sehingga rasanya agak rangup dan masak dalamannya jangan kacau dan selalu alihkan ikan supaya ikan tidak rosak dan tidak terhancur setelah ikan pekasam siap dimasak angkat ikan dan masukkan dalam pinggan goreng bawang dan cili api yang dipotong halus
Caranya mudah je korang gaul rata ikan dengan garam kasar dan perapkan dalam 3 hari sangai beras sampai perang dengan api sederhana lepas tu kisar kasar beras masukkan air sikit dalam beras tadi dan gaulkan dengan ikan yang dah diperap dengan garam tadi perap lagi berapa lama yang korang nak
Pekasam Goreng Oleh Sesimple Loralin - Cara Masak Ikan Pekasam />
Masukkan ikan pekasam dan goreng sehingga garing kemudian alihkan ikan pekasam ke dalam pinggan dengan menggunakan minyak yang sama masukkan bawang besar bawang putih cili api cili kering dan asam keping tumis sehingga garing selagi tak bau wangi selagi tu la you goreng kalau tak wangi juga spray je minyak wangi
Cara Membuat Ikan Pekasam
3 cara memasak ikan pekasam resipi 1 bahan bahan 1 ekor ikan pekasam 2 3 biji cili padi 1 biji bawang besar cara memasak potong 1 biji bawang besar dan cili keluarkan ikan pekasam dari bekas biarkan dengan beras berasnya jangan dibasuh goreng dulu ikan pekasam separuh atau seekor
Resipi dan cara cara membuat ikan pekasam homemade yang sangat sedap mudah dan sesuai dijadikan hidangan semasa bulan puasa video dapur rasa campak campak jadi
Pekasam itu biasanya fermentasi dari ikan karena udang lagi melimpah jadi ku bikin pekasam udang aja dah lama pun gak makannya enaknya dimakan pake tangan sama nasi anget rebusan daun singkong dijamin bakal boros nasi rasa pekasam agak asem2 gitu kali ini saya bikin resep bikin pekasamnya dulu ya mom besok2 saya bikin resep masak
Ikan Pekasam Kakdah 200g, Food & Drinks, Chilled & Frozen Food On Carousell
Menghidangkan juadah untuk keluarga tercinta dengan makanan bercita rasa kampung ada keunikannya yang tersendiri
Bahan bahan 2 ekor ikan pekasam 1 bji bawang besar 3 biji cili kering cara memasak 1 potong bawang besar dan cili kering 2 panaskan minyak dan goreng ikan pekasam dahulu sampai masak dan angkat ikan pekasam ni 3 buang sedikit minyak ikan ini dan terus masukkan bawang besar dan cili kering goreng sampai bawang menjadi layu 4
Cara membuat bersihkan perut dan kepala ikan tiriskan airnya dan tuangkan ke dalam baskom masukkan garam dan nasi aduk hingga merata semua bahan masukkan dalam toples dan tutup dengan rapat 3 hari sekali di aduk 10 hari kemudian bekasam siap dimasak cara memasak bekasam goreng
Resep Tumis Pekasam Oleh Iin Be
Semua negara mempunyai resepi dan cara masak yang berbeza tapi kalau di malaysia ikan pekasam sangat sedap dimasak dengan cara goreng ikan pekasam limau bawang dan cili api cara buat ikan pekasam ni mudah je source bidadari my panaskan olive oil nak pakai minyak masak biasa pun tak apa cara buat ikan pekasam ni mudah je
Cara goreng ikan pekasam yang betul youtube 0 00 5 09 cara goreng ikan pekasam yang betul jom masak 48 9k subscribers subscribe 23k views 2 years ago jommasak pekasam
Resepi ikan pekasam goreng bahan bahan 1 biji bawang besar 1 ke 3 ulas bawang putih 8 biji cili padi dihiris tengah 2 ke 3 cili kering dipotong kecil 1 keping asam keping lemon pilihan dihiris kecil minyak masak atau minyak zaitun cara penyediaan panaskan sedikit minyak masak atau minyak zaitun
Resipi Ikan Pekasam Masak Asam Oleh Kakak Faa
Ikan pekasam rangup dan sedap mana nak dapat ikan pekasam rangup sedap banyak dan murah asyik makan makanan biasa ja nak rasa makanan kampung pul
Selain ikan masin ikan pekasam merupakan antara makanan orang orang lama kerana teknik pekasam ini cara penyimpanan ikan supaya ianya tahan lebih lama jika ikan masin kita perlukan cahaya matahari yang cukup untuk memastikan ikan betul betul kering dan boleh disimpan atau dibungkus tetapi penyediaan ikan pekasam ini lain sedikit dan kita tidak perlu menjemur ikan tersebut
Cara membuatnya 1 panaskan minyak 2 goreng ikan pekasam sampai garing angkat 3 goreng cili kering dengan bawang besar dengan minyak yang sama 4 tabur atas ikan pekasam 5 perahkan asam limau td ats ikan memang enak dimakan dengan nasi panas cubalah hairul com terima kasih kepada cik azriey amrie kerana sudi berkongsi resipi ikan pekasam
Ikan Pekasam Goreng Telur
Cobalah aturan 10 menit dalam membakar ikan atau cara masak orang kanada x teliti sumber ukurlah potongan ikan pada bagian yang paling tebal untuk setiap inci 2 54 cm ketebalan ikan bakarlah ikan dengan suhu 204 232 c bagi rasio untuk ketebalan ikan yang tidak genap
Tujuan masyarakat terdahulu mencipta kaedah pekasam dikatakan bagi memastikan ikan tahan lama dan boleh disimpan untuk suatu tempoh jangka masa yang lama demi memastikan kelangsungan hidup cara pekasam dibuat ialah pertama sekali ikan akan dibersihkan dengan sebersihnya bagi memastikan ikan boleh disimpan lama dan mengelakkan risiko mudah rosak
Indonesia 1 and malaysia 2 region or state sumatra malay peninsula kalimantan pekasam pakasam or bekasam is a malay term for fermented food more precisely fermented fish product 1 3 in malay and banjar cookery pekasam usually refers to freshwater fish fermented with salt palm sugar toasted rice grains and pieces of asam gelugu
Post a Comment for "cara masak ikan pekasam"