Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

cara buat inti karipap

cara buat inti karipap

Nak cari karipap memang senang, merata ada jual. Tapi nak cari karipap yang menepati citarasa ni susah. Tak sesedap karipap yang dibuat sendiri. Sebab utama, karipap sedap jika makan panas-panas. Kalau dh sejuk tu memang tak berapa sedap. Apa lagi kalau beli di gerai dah digoreng lama. Renyah juga la nak membuat karipap ni tapi sekali sekala nak merasa karipap fresh panas-panas apa salahnya susah sedikit hehehe.

Pernah dengar ke karipap telur hancur? Kalau di Kedah sini banyak dijual di gerai. Selain penyediaan inti yang mudah, karipap ni kanak-kanak sangat suka sebab tak pedas. Kalau untuk orang dewaasa boleh tambah cili padi potong, perghhh memang sedap!

Antara tips mendapatkan kulit karipap yang cantik, rapuh dan sedap ialah jangan uli tepung seperti menguli roti atau donat. Ramai yang buat doh karipap dengan menguli tepung. Sebenarnya untuk doh pastry rapuh ni tak perlu menguli. Cukup sekadar menggaul sehingga adunan tepung yang bercampur minyak/marjering dan air bercantum menjadi seketul doh yang boleh dibentuk, dikepal dan dileperkan.

Resepi Karipap Enak, Cuma Guna Breadmaker Je

Angkat larutan butter dan minyak panas terus tuang ke dalam tepung sambil kacau dengan senduk kayu. Ratakan minyak dan tepung sehingga tepung menjadi seakan-akan serbuk roti.

Masukkan larutan air bergaram ke dalam tepung tadi sedikit demi sedikit sambil putar tepung dengan belakang senduk.. Jangan sesekali uli dengan tangan. Kita bukan nak buat roti, kita nak buat pastry jenis rapuh. Putar sehingga bercantum tepungnya. Tambah air sedikit demi sedikit...

Bentukkan doh menjadi satu dan jadi bola besar seperti ini. Diulang jangan uli ok. Cukuplah sekadar kepal sehingga menajdi bola. Kalau rasa tak cukup air boleh tambah sedikit lagi. Biarkan selama 15- 20 minit. Sementara tu boleh sediakan inti karipap.

Cik Wan Kitchen: Karipap Keledek Kelate

Dalam kuali panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih dan kemudian masukan bawang besar dan cili potong. Masukkan juga carrot yang diparut. Masak sekejap.

Canaikan doh karipap tadi. dan tekap dengan gelas plastik mengikut saiz yang dikehendaki. Isi kan inti telur dan kelim. Boleh juga pakai acuan karipap.

Angkat larutan butter dan minyak panas terus tuang ke dalam tepung sambil kacau dengan senduk kayu. Ratakan minyak dan tepung sehingga tepung menjadi seakan-akan serbuk roti.

Masukkan larutan air bergaram ke dalam tepung tadi sedikit demi sedikit sambil putar tepung dengan belakang senduk.. Jangan sesekali uli dengan tangan. Kita bukan nak buat roti, kita nak buat pastry jenis rapuh. Putar sehingga bercantum tepungnya. Tambah air sedikit demi sedikit...

Bentukkan doh menjadi satu dan jadi bola besar seperti ini. Diulang jangan uli ok. Cukuplah sekadar kepal sehingga menajdi bola. Kalau rasa tak cukup air boleh tambah sedikit lagi. Biarkan selama 15- 20 minit. Sementara tu boleh sediakan inti karipap.

Cik Wan Kitchen: Karipap Keledek Kelate

Dalam kuali panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih dan kemudian masukan bawang besar dan cili potong. Masukkan juga carrot yang diparut. Masak sekejap.

Canaikan doh karipap tadi. dan tekap dengan gelas plastik mengikut saiz yang dikehendaki. Isi kan inti telur dan kelim. Boleh juga pakai acuan karipap.

Angkat larutan butter dan minyak panas terus tuang ke dalam tepung sambil kacau dengan senduk kayu. Ratakan minyak dan tepung sehingga tepung menjadi seakan-akan serbuk roti.

Masukkan larutan air bergaram ke dalam tepung tadi sedikit demi sedikit sambil putar tepung dengan belakang senduk.. Jangan sesekali uli dengan tangan. Kita bukan nak buat roti, kita nak buat pastry jenis rapuh. Putar sehingga bercantum tepungnya. Tambah air sedikit demi sedikit...

Bentukkan doh menjadi satu dan jadi bola besar seperti ini. Diulang jangan uli ok. Cukuplah sekadar kepal sehingga menajdi bola. Kalau rasa tak cukup air boleh tambah sedikit lagi. Biarkan selama 15- 20 minit. Sementara tu boleh sediakan inti karipap.

Cik Wan Kitchen: Karipap Keledek Kelate

Dalam kuali panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih dan kemudian masukan bawang besar dan cili potong. Masukkan juga carrot yang diparut. Masak sekejap.

Canaikan doh karipap tadi. dan tekap dengan gelas plastik mengikut saiz yang dikehendaki. Isi kan inti telur dan kelim. Boleh juga pakai acuan karipap.

Post a Comment for "cara buat inti karipap"