cara buat daging masak hitam
Salah satu resepi daging yang menjadi pilihan untuk masakan harian dan di waktu kenduri adalah resepi daging masak hitam.Bukan sahaja untuk dibuat lauk dengan pelbagai jenis nasi , hidangan ini sesuai dimakan bersama pulut kuning, lemang dan juga ketupat palas.
Untuk pilihan daging yang ada, anda boleh gunakan sama ada daging lembu segar, frozen dan juga daging kerbau frozen yang mudah didapati di pasaran.
Masak Hitam - Cara Buat Daging Masak Hitam />
Untuk resepi daging kali ini, kami berikan anda dua pilihan resepi daging masak hitam untuk masakan harian dan juga untuk kenduri kecil-kecilan yang menggunakan 5 kilogram daging.
Daging Masak Hitam Sarawak. Gaul Daging Dengan Gula Kelapa, Lagi Sedap
1- Jika anda guna daging segar iaitu daging lembu tempatan, tak perlu rebus dahulu tapi jika gunakan daging kotak sama ada daging kerbau atau daging lembu import, pastikan anda rebus terlebih daging sehingga 80-90% lembut.
2- Salah satu cara untuk pastikan daging cepat emput, masukkan garfu ketika merebus atau mereneh daging.Salah satu lagi cara ialah masukkan biji kurma.
3- Hanya gunakan air yang seminima mungkin ketika mengisar bawang supaya hasil tumisan daging hitam tidak terlalu berair sebab daging itu sendiri akan keluarkan air ketika mereneh.
Resipi Daging Masak Hitam Sesuai Untuk Nasi Kandar Best
4- Jangan terlalu awal masukkan perasa garam gula.Oleh kerana daging masak hitam ini dalam kategori mereneh sedikit, perasa garam gula dimasukkan akhir sekali untuk elakkan terlebih.
Versi pertama adalah daripada Puan Saba Natasha yang ada buah keras dalam hidangannya.Fungsi buah keras ini buatkan rasa masakan daging hitam menjadi lebih lemak.
#1: Sediakan bahan kisar di atas.Panaskan minyak untuk menumis.Kemudian masukkan bahan kisar dan tumis hingga mula pecah minyak dengan guna api sederhan.
Resepi Daging Masak Hitam Simple, Mudah Dan Cepat!
#2: Masukkan daging yg di potong dan ditos tadi. Biarkan masak sehingga daging lembut dan pecah minyak sekitar 30 minit untuk daging segar manakala jika guna daging frozen, dalam 40-45 minit.Boleh guna tips untuk lembutkan daging di atas
#3:Bila daging dah lembut., masukkan air asam jawa, gula ,gula merah serta garam sedikit dahulu.Sebab kita nak masak bagi kuah pekat bersalut . Baru perasakan buat kali terakhir. Jika suka, masukkan sekali bawang besar hiris sebagai hiasan. Bolehlah diangkat dan sedia untuk dihidangkan.
Untuk versi yang kedua ini sesuai untuk anda yang ingin buat kenduri kecil-kecilan.Menu daging masak hitam ini sesuai untuk dimakan dengan nasi tomato, nasin hujan panas malah nasi minyak.Terima kasih kepada Tuan Luqluq Makhnun atas resepi yang sedap ni.
Resipi Daging Masak Hitam Oleh Salina Jalaludin
Masukan daun kari, bawang putih, bawang besar dan halia biar sampai layu dan kuning. Masukan bawang mesin masak sampai bawang layu dlm 5-10 minit.
Masukan rempah, lada hitam dan gula merah masak sampai pecah minyak. Bila dh pecah minyak dan bau wangi masukkan daging.Bila daging dh tukar warna masukan kicap dan sedikit air (dlm 1.5- 2 cawan sahaja sebab daging akan keluarkan airnya juga )
**saya x tambah garam dan gula lagi sbb dh secukup rasa tp ikut selera masing2 klu ada apa yg kurang blh adjust ok
Resepi Daging Masak Hitam Utara
#2: Masukkan daging yg di potong dan ditos tadi. Biarkan masak sehingga daging lembut dan pecah minyak sekitar 30 minit untuk daging segar manakala jika guna daging frozen, dalam 40-45 minit.Boleh guna tips untuk lembutkan daging di atas
#3:Bila daging dah lembut., masukkan air asam jawa, gula ,gula merah serta garam sedikit dahulu.Sebab kita nak masak bagi kuah pekat bersalut . Baru perasakan buat kali terakhir. Jika suka, masukkan sekali bawang besar hiris sebagai hiasan. Bolehlah diangkat dan sedia untuk dihidangkan.
Untuk versi yang kedua ini sesuai untuk anda yang ingin buat kenduri kecil-kecilan.Menu daging masak hitam ini sesuai untuk dimakan dengan nasi tomato, nasin hujan panas malah nasi minyak.Terima kasih kepada Tuan Luqluq Makhnun atas resepi yang sedap ni.
Resipi Daging Masak Hitam Oleh Salina Jalaludin
Masukan daun kari, bawang putih, bawang besar dan halia biar sampai layu dan kuning. Masukan bawang mesin masak sampai bawang layu dlm 5-10 minit.
Masukan rempah, lada hitam dan gula merah masak sampai pecah minyak. Bila dh pecah minyak dan bau wangi masukkan daging.Bila daging dh tukar warna masukan kicap dan sedikit air (dlm 1.5- 2 cawan sahaja sebab daging akan keluarkan airnya juga )
**saya x tambah garam dan gula lagi sbb dh secukup rasa tp ikut selera masing2 klu ada apa yg kurang blh adjust ok
Post a Comment for "cara buat daging masak hitam"