cara buat kuah laksa
Resepi laksa siam ini memang sedap dan berbeza dengan laksa yang sedia ada telah kami berikan resepi di web ini seperti laksa sarawak, asam laksa, laksa penang dan sebagainya. Dengan pelbagai jenis ulam seperti daun selasih, daun pudina, bunga kantan serta lain-lain terus membangkitkan rasa terliur dalam perut. Yang menunjukkan identiti laksa siam, adalah rasa pedas dan rasa lemak kuah yang bercampur sebati.
Dari segi kepekatan kuah laksa siam, ianya adalah hampir sama dengan kuah asam laksa cina, laksa penang dan sebagainya. Sebab kami akan berikan kuantiti yang sama dari segi nisbah ikan dan air yang digunakan.
Laksa Penang Yang Tak Hanyir Dan Bau Wangi Semerbak, Sedap Sangat Kalau Buat Niaga Confirm Laku Keras! - Cara Buat Kuah Laksa />
1 – Untuk setiap 1 kilogram ikan, gunakan 3 liter air sahaja. Ini akan hasilkan kuah laksa yang pekat elok dan best untuk dimakan dengan ahli keluarga. Bukan untuk dijual ya sebab kuah pekat.
Cara Buat Laksa Kuah Lemak Kelantan • Resepi Bonda
2 – Tempoh memasak kuah laksa perlulah lama dan menggunakan api kecil.Supaya semua rempah ratus dalam kuah laksa masak sepenuhnya dan memberi pelbagai perasa di dalam kuah.
3 – Gunakan laksa halus sepeti jenama EKA untuk lagi sedap. Halus dan kenyal. Tapi kalau tiada jenama ini, anda boleh pilih jenama lain, Tiada masalah. Asalkan saiz yang halus seperti ini.
4 – Kalau anda tak makan pedas sangat, boleh la kurangkan kuantiti bahan cili yang digunakan. Gunakan separuh sahaja dari setiap cili yang disebutkan.
Resepi Laksa Utara
Untuk ulam, kuantiti sukatan jangan lah terlalu banyak. Cukup dengan sedikit -sedikit untuk setiap ulam-ulaman. Nanti bila dah bercampur, ianya akan jadi banyak juga.
#1: Rendam 3-4 jam laksa atau nak senang, semalaman. Didihkan air dengan sedikit garam, masukkan laksa yang siap ditos hingga lembut. Terus siram dengan air dan tos. Ketepikan.
Rebus ikan dengan 1-2 keping asam gelugor, sedikit air, garam dan gula melaka. Biarkan masak. Bila dah sejuk sedikit, asingkamn isi ikan dan tulang. Anda boleh lenyek atau kisar kasar isi ikan. Tulang ikan kita tak guna. Untuk elakkan kuah laksa siam daripada menjadi gelap.
Resepi Kuah Laksa Utara 'piawww Baqhang', Petik Jari Pun Boleh Siap!
#2: Kisar bahan bertanda * . Didihkan santan sederhana pekat bersama bahan kisar , hirisan lengkuas, asam keping/gelugor dan bungan kantan yang dibelah 4 tadi. Tambah sedikit air jika terlalu pekat.
Bila dah mendidih, masukkan daun limau purut, isi ikan kisar, daun kesum dan perasakan dengan garam serta gula pilihan dan baki air dari 2 liter air tadi.Nak sedap gunalah gula melaka. Jangan lupa keluarkan asam keping untuk elakkan rasa masam berlebihan. Masak dengan api sederhana kecil dan biarkan hingga bahan layu. Dah siap. tutup api.
Kalau anda suka telur rebus, sediakanlah. Tiada masalah. Memang sedap makan dengan kuah peklat yang terpalit pada laksa. Rugi kalau anda tak cuba sebab resepi lengkap dan tips hebat kami dah berikan.
Resepi Laksa Siam Original • Resepi Bonda
#2: Kisar bahan bertanda * . Didihkan santan sederhana pekat bersama bahan kisar , hirisan lengkuas, asam keping/gelugor dan bungan kantan yang dibelah 4 tadi. Tambah sedikit air jika terlalu pekat.
Bila dah mendidih, masukkan daun limau purut, isi ikan kisar, daun kesum dan perasakan dengan garam serta gula pilihan dan baki air dari 2 liter air tadi.Nak sedap gunalah gula melaka. Jangan lupa keluarkan asam keping untuk elakkan rasa masam berlebihan. Masak dengan api sederhana kecil dan biarkan hingga bahan layu. Dah siap. tutup api.
Kalau anda suka telur rebus, sediakanlah. Tiada masalah. Memang sedap makan dengan kuah peklat yang terpalit pada laksa. Rugi kalau anda tak cuba sebab resepi lengkap dan tips hebat kami dah berikan.
Post a Comment for "cara buat kuah laksa"