cara buat kuih raya
Hari Raya merupakan hari yang dinanti-nantikan oleh ramai orang. Selain dapat menjamu hidangan yang enak, anda juga dapat bertemu dengan ahli keluarga dan saudara mara yang berjauhan. Bila ramai-ramai berkumpul, inilah masanya untuk membuat beberapa biskut raya moden atau kuih raya tradisional untuk dinikmati bersama-sama. Dari resepi biskut raya sukatan cawan hinggalah ke resepi biskut raya Che Nom, pasti ada biskut raya yang menjadi kegemaran setiap orang. Kalau anda tercari-cari resipi biskut raya mudah, anda boleh cuba resipi berikut.
Anda tak perlukan resipi yang rumit untuk menjamu tetamu yang datang ke rumah. Resepi biskut raya mudah ni pun dah cukup untuk dinikmati sambil bertukar-tukar cerita. Jom kita tengok resipi-resipinya.
Menu kuih raya wajib untuk setiap hari lebaran mestilah biskut Almond London . Ia merupakan antara biskut raya mudah yang paling popular dan penggemar tegar biskut memang tak mampu nak tolak. Walaupun bahannya agak banyak, tapi nak buat Almond London ni tidak lah sukar. Anda cuma perlu mengikuti setiap langkah bagi menghasilkan biskut raya yang sempurna.
Resepi Biskut Raya
Resipi Almond London sukatan cawan juga lebih mudah. Langkah-langkah resipi biskut ini termasuklah memanggang badam yang disaluti dengan doh sebelum mencelupnya ke dalam lapisan coklat dan kemudian dihiaskan dengan badam cincang (badam nib). Bila biskut telah selesai dibakar, letakkan Almond London dalam balang cantik untuk dihidang kepada tetamu.
Biskut Dam ni dulu-dulu popular dan nampaknya ia tak ditelan zaman. Lebih-lebih jika anda seorang yang sukakan coklat dan vanila. Siapa kata anda perlu memilih antara coklat dan vanila bila anda boleh menikmati kedua-duanya serentak? Biskut Dam ini mendapat nama yang sedemikian kerana coraknya yang berpetak-petak.
Nampak rumit kan nak buat kuih ni tapi jangan tertipu kerana resipi biskut raya mudah ini amat ringkas untuk dihasilkan oleh sesiapa sahaja. Anda cuma perlu sediakan dua adunan berasingan (coklat dan vanila), buat potongan dan susun berselang-seli, kemudian bakar. Ia siap untuk dihidangkan pada Hari Raya ataupun minum petang!
Resepi Biskut Raya Mudah Disediakan, Pasti Jadi!
Serikan lagi pilihan biskut dan kuih raya anda dengan Biskut Lidah Kucing atau lebih dikenali dengan nama Rainbow Cookies . Biskut yang berwarni-warna ini pasti memikat pandangan sesiapa sahaja terutamanya si kecil. Resepi rainbow cookies juga merupakan salah satu resipi biskut raya mudah untuk disediakan pada sambutan Aidilfitri. Adunan berwarna pelangi diselang-selikan di atas loyang dan setelah selesai, bolehlah dimasukkan ke dalam ketuhar untuk dibakar.
Nak pilihan yang lebih sihat? Anda boleh cuba Biskut Nestum yang harum dan rangup ni. Nestum menjadi kegemaran bagi kebanyakan isi rumah di Malaysia untuk sarapan pagi kerana ia mengandungi pelbagai bijirin dan boleh disesuaikan mengikut citarasa sendiri. Resipi biskut raya mudah juga banyak yang menggunakan nestum sebagai bahan utama. Ia diperkaya dengan vitamin dan mineral penting yang akan membuat anda kekal bertenaga untuk menjalani rutin harian anda. Jadi, anda tidak perlu berasa bersalah bila menikmati biskut ini.
Tak perlu banyak bahan pun untuk hasilkan Biskut Suji ni. Kalau anda mahukan Biskut Suji yang lebih ceria, Biskut Suji Pelangi pun senang untuk dihasilkan. Resipi turun-temurun menghasilkan kuih raya yang lembut dan kaya dengan rasa berlemak, apa lagi yang tak cukup? Biskut lazat ini pasti menjadi kegemaran keluarga dan nasib baiklah terdapat banyak resipi biskut raya mudah untuk menghasilkan biskut ini yang mempunyai tekstur serupa dengan shortbread .
Resepi Biskut Raya 2020: Resepi Kuih Raya 2015
Sekiranya anda lebih gemarkan bisku t yang mudah dibuat dan rangup, Biskut Cornflakes Madu semestinya untuk anda. Jika dibandingkan dengan resipi biskut raya yang lain, ia sangat mudah dihasilkan kerana bahan yang anda perlukan tidak banyak.
Anda boleh cuba resipi ini jika anda masih berjinak-jinak di dapur dan perlu sediakan sesuatu dalam masa yang singkat. Campurkan mentega cair, madu dan cornflakes kemudian gaul rata. Selepas itu, masukkan ke dalam cawan kertas kecil (papercup) dan hiaskan dengan taburan manik yang boleh dimakan. Akhir sekali masukkan ke dalam ketuhar untuk dibakar.
Resipi Biskut Sarang Semut ni merupakan antara resipi biskut raya mudah sampai anda tak perlu bersilat di dapur untuk menyediakannya. Biskut raya ni sebenarnya dah wujud lama dan masih disukai ramai kerana rasanya yang manis berlemak dan teksturnya yang rapuh. Rupanya juga lain daripada yang lain, sebab itulah ia dinamakan Sarang Semut. Sekiranya anda nak buat kuih raya di saat-saat akhir, bolehlah mencuba resipi ini. Ia dijamin mudah dan tak mengecewakan!
Koleksi Resepi Mudah Kuih Raya Wajib Ada Bila Raya
Biskut Semperit Susu ni dah wujud sejak turun-temurun. Kalau diingat kembali, mak-mak kita dulu suka betul buat kuih semperit. Resipinya juga mudah dan sering menjadi pilihan walaupun terdapat banyak versi semperit moden. Rasanya juga tak keterlaluan, tak terlalu berlemak atau manis dan cukup sesuai untuk dinikmati oleh seisi keluarga.
Resepi Swiss Tart adalah sangat ringkas dan anda tak mungkin buat silap. Baunya yang harum dengan inti strawberi serta tekstur yang gebu menjadikannya kegemaran semua peringkat umur. Gigit sahaja dan ia cair di mulut. Nikmat betul! Inti strawberinya tu pula anda tak perlu buat sendiri, cuma gunakan jem strawberi sahaja atau beli di kedai yang menjual kelengkapan bakeri. Bila dah siap dibakar dan disejukkan, boleh susun dalam bekas kuih raya cantik untuk menyerikan lagi meja makan anda.
Dengan adanya resipi biskut raya mudah ini untuk dijadikan hidangan sempena Hari Raya nanti, nampaknya anda tak perlu risau lagi dengan persediaan menyambut Aidilfitri. Tetapi sebelum itu, kekalkan kesihatan tubuh badan anda dengan makanan-makanan berkhasiat ini semasa sahur sepanjang bulan Ramadhan. Walaupun dengan kesibukan kerja dan rutin harian, pastikan bulan puasa anda terus bermakna, lepas tu bolehlah beraya!
Biskut Raya Paling Mudah, Confirm Jadi. Celup Celup Siap!
When she's not busy meeting deadlines, Mae-Z will be catching up on all her unfinished Netflix (that are still somehow left unfinished) and manga series. She also loves fashion, makeup, and a warm bowl of chilli pan mee.Tak lama jer lagi Hari Raya Aidilfitri bakal tiba. Di saat semua harga barang mahal ni tentu nya ramai cut cost bajet kannn? Ada ker yang baru-baru nak cuba buat Biskut Raya sendiri tapi tak reti? Risau takut tak jadi.. Tercari-cari Resipi Biskut Raya Paling Mudah Sedap sukatan cawan yang korang tak perlu susah payah kena timbang gram kilometriko bagai. ? Saja je tak suka resipi yang senang confirm menjadi kannn?
Okies, sejujurnya Nina pun tak gemar nak buat biskut Raya yang remeh leceh bagai dan gunakan banyak bahan. Nina suka buat yang senang-senang jer! Godek-godek, cubit doh buh atas dulang, bakar siap! Yang pasti tak perlu gunakan mixer. Tapi nak biskut raya yang sedap.. Eerrkk… Ada ke?
Ya awak ada jer banyak Resipi Biskut Raya Yang Mudah Senang sukatan cawan ni tak payah timbang timbang. Resipi Nina kebanyakkannya gunakan sukatan cawan. Ada resepi Nina yang tak perlukan oven pun..
Tak Perlu Guna Oven, Wanita Ini Kongsi Resepi Biskut Raya Premium Guna 4 Bahan Sahaja
Bahannya hanya 3 bahan dan kaedahnya hanya double boil untuk cairkan coklat coin dan butter pastu masukkan almond , sudukan dalam paper cup, tunggu sat coklat mengeras dan dah boleh dihidangkan. Mudah sangat!
2 kg Almond Strips atau Badam yang dicincang – Bakar sampai agak-agak garing. Biasanya 160c / 30 minit. Atau sangai pun boleh
Bahan nya mudah, cara buatnya pun senang sangat. Tak perlu acuan bagai. Gentel bulat pastu tekan dengan garfu. Terus jadi bentuk bulat cantik gini.
Cara Simpan Biskut Raya Supaya Tahan Lama. 6 Bulan Pun Elok Lagi, Tiada Bau Hapak
1- Satukan tepung kentang dan tepung gandun, ayak dan ketepikan. Putar mentega dengan gula aising hingga sebati, masukkan garam. Perlahan kelajuan dan masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang lembut. Rehat kan sekejap.
2- Ambil sedikit adunan, kemudian bulat-bulatkan dan susuh atas dulang pembakar. Celup garfu dalam air dan tekan atas bebola tadi hingga sedikit leper dan membentuk corak. Buat hingga siap.
3-. Bakar dalam oven yang telah dipanaakan pada suhu 175C selama 15 minit (Nina ikut Che Mat – tambah lagi 5 minit untuk mendapat biskut yang sedikit garing). Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum disimpan dalam bekas kedap udara….
Resipi Biskut Raya Berasaskan Coklat Dari Azlina Ina Yang Confirm Sedap Dan Jadi!
1-. Masukkan gula castor dan butter dalam bekas. Pukul pakai senduk jer untuk kacau rata sehingga gula dan butter sebati. Bekas besar senang nak pukul. Nanti nampak butter jadi ringan smooth tapi tak terlalu kembang pun tak pe. Bukan nak buat kek.
3-. Lepas tu masukkan Serbuk milo, kacau rata. Masukkan tepung jagung. Kacau rata. Semua pakai senduk jer… Dah rata masukkan esen vanilla. Kacau rata lagi
4-. Kemudian masukkan tepung gandum. Masuk sikit demi sikit. Kacau rata sampai semunya sebati. Last tepung tu pakai tangan jer senang sebab nak jadikan doh.
Resipi Biskut Raya Mudah & Paling Popular Yang Wajib Ada Bila Sambut Lebaran
6-. Keluarkan doh, canai dan tekapkan bentuk kesukaan. Kalau malas sangat, buat jer bulat-bulat pastu tekan ngan garfu ala Biskut German Cookies. Tapi nanti cam sama lak bentuk. Tak syok lak kannn
8-. Bakar pada suhu 160-170c selama 20 minit. Suhu dan masa bergantung pada oven dan bentuk biskut korang. Kalau besar gabak lama laaa sikit proses pembakarannya.
9-. Dah siap simpan dalam beas kedap udara. Sebaiknya sorok dalam gobok dulu sehingga 1 st day Raya. Bukan apa, kalau tak jenuh laaa korang macam Nina ni haaaa… Patploh juta kali dok buat jer habis.
Resepi Biskut Raya 2016 Ringkas Dan Sedap
2. Kemudian masukkan tepung jagung diikuti dengan tepung kastad. Uli bagi sebati.. Nanti adunan ni akan melekat-lekat siikit kat tangan. Tak pe..
3. Lepas tu masukkan tepung gandum sikit-demi sikit. Ikut arahan eh… Jangan lak buh semua tau! Uli doh sebati. Jangan keras sangat, jangan lembik sangat.
4. Pastu buh dalam piping, bentukkan ikut bunga idaman korang. Nak tinggi ke, nak mekar mewangi ke, ikut suka! Dah bentuk REHATKAN ADUNAN DALAM FRIDGE (bukan yang beku tau) 10 MINIT. Agak-agak dah keras bunga tak jatuh pass laaa tu…
Koleksi Resepi Biskut Raya 2022
5. Masa rehatkan adunan, korang siap-siap laaa panaskan oven. Dalam 10 minit, suhu 170c.. Dah 10 minit, keluarkan adunan dalam fridge tadi dann bakar selama 20 minit.
Post a Comment for "cara buat kuih raya"