Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

cara masak kerang rebus

cara masak kerang rebus

Kalau biasanya saya rebus jer kerang, masuk garam dan bawang, masak bolehlah angkat dan makan, Haaa gitu jer. Tapi kita ni kena sentiasa belajar, belajar seumur hidup lah katakan.

Jadi saya belek belek lah cara orang lain membuat kerang rebus. Zaiton owner di saloon pasar Taman Tun Dr Ismail yang saya pergi tadi ajar dengan cara merebus air hingga mendidih dan curahkan atas kerang yang telah dibasuh bersih. Itu jer.

TeknikMasak Kerang Rebus />

Boleh lah makan dengan sambal cuka atau dengan sambal kicap. Saya tak buat pun, tapi kalau nak buat, saya ada share resepi yang saya ambil dari blog Che Mat Gebu. Kami cuma cicah dengan pencicah keropok/makanan laut yang dibawa dari Kelantan.

Family Jannati: Kerang Rebus

Saya borong semua baki kerang yang ada tadi sebab kesian pulak kalau tinggal sikit. Maklumlah kerang ni biasanya orang beli banyak kerana kulit jer yang berat, isi sedikit jer. Lagi pulak terpesona melihatkan kerang kerang tu tersenyum manis. Tapi tahu pulak depa tu, sampai jer di rumah kami, terus semua tutup mulut.

Bila time nak memasak, barulah mereka mula membuka mulut semula. Saya pun jadi senang hati kerana kerang masih hidup dan pastinya segar. hahaha joke tak berilmiah pulak si Azie malam malam ni. Jom layan lah gambar yang diambil waktu malam kerana saya tunggu Aween balik sekolah sebelum merebus supaya ianya dapat dihidangkan panas panas...

Kacau sekali, biar lagi 2 minit atau nampak kerang sudah terbuka. Kemudian siap utk dimakan. Ianya tidak menggunakan air sebagai rebusan kerana kerang akan mengeluarkan air sewaktu dimasak. Rasanya lebih sedap berbanding merebus cara biasa.

Resep Kerang Dara Rebus Saus Kacang Sederhana Yang Menggugah Selera

Tumbuk cili dan bawang putih hingga lumat, tambah garam dan gula, tumbuk sehingga semua sebati. Alihkan ke dalam bekas, masukkan cuka makan dan sedikit air, kacau hingga rata.

Azie Selamat datang ke blog Azie Kitchen. Saya seorang isteri dan ibu bekerjaya yang punya minat mencuba resepi masakan bila punya kelapangan masa. Ingin berkongsi resepi yang diperolehi dari kawan kawan atau dari blog blog yang telah dicuba. Saya ingin mengisi masa dengan melakukan sesuatu yang boleh memberi manafaat yang berpanjangan samada di dunia dan juga akhirat. Saya akan memaparkan pengalaman sendiri dalam kehidupan seharian saya di dalam bab masak memasak. Semua GAMBAR adalah HAK CIPTA TERPELIHARA! Harap minta izin terlebih dahulu jika ingin mengambil atau menggunakan gambar gambar di dalam blog ini. Sebarang komen atau pandangan, amat dialu alukan. Sekian terima kasih.Sebut sahaja kerang, sudah pasti ramai dalam kalangan kita yang terbayangkan rasa kerang yang ‘juicy’ apabila direbus dan dibakar. Namun, kalau tersalah teknik pasti isi kerang tersebut akan menjadi liat dan berbau. Nak makan pun dah tak sedap!

Kerang

Oleh itu, berikut merupakan beberapa teknik yang anda boleh cuba supaya isi kerang yang anda masak supaya tak liat dan sedap dimakan.

Resep Kerang Rebus Sambal Nenas

Kaedah yang dikongsikan oleh selebriti tempatan yang terkenal dengan rancangan Ketuk-ketuk Ramadan, Sheila Rusly ini menjadikan kerang yang direbus tampak segar dan tidak terlebih masak.

2.Isikan air ke dalam periuk rebusan dan masukkan beberapa sudu kecil garam ke dalam air rebusan. Rebus air terlebih dahulu sehingga mendidih. Air rebusan yang telah mendidih boleh membantu mempercepatkan proses memasak kerang.

Petua

3.Setelah air tersebut mendidih, masukkan kerang ke dalam air. Biarkan selama tiga minit sahaja. Setelah tiga minit, angkat kerang daripada periuk dan bilas dengan menggunakan air sejuk atau air paip bagi menghentikan proses memasak kerang.

Sedap 'layan' Waktu Hujan, Resipi Mudah Kerang Rebus Cicah Bersama Air Asam 'power'

Pada awalnya, periuk akan sedikit berasap. Namun lama-kelamaan, kerang akan mula mengeluarkan airnya sendiri dan mula mendidih. Kulit kerang akan mula terbuka dan ia sedia untuk diangkat. Tidak perlu menunggu kesemua kulit kerang untuk terbuka.

Personaliti masakan di media sosial, Ibu Azzah juga ada berkongsi tip cara rebus kerang untuk mendapatkan isi kerang yang gemuk, berjus dan tidak liat.

Kerang

Basuh dan bilas kerang dengan menggunakan air. Anda boleh menggunakan berus plastik atau berus pencuci periuk untuk membersihkan lumpur yang melekat pada luar kulit kerang.

Begini Loh Cara Mudah Membuat Kerang Dara Kuah Pedas Gurih

Setelah kerang bersih, masukkan kerang tersebut ke dalam air bergaram yang sejuk atau pada suhu bilik. Biarkan kerang terendam sekurang-kurangnya 30 minit agar kerang mengeluarkan pasir dan lumpur yang ada dalam kulit kerang.

Keluarkan kerang daripada air bergaram dengan menggunakan tangan. Ini bertujuan agar segala pasir dan lumpur yang telah keluar dan tenggelam tidak bercampur dengan kerang semula.

-

58.1K Famili Masa Nak Raya La Mak-Mak Sibuk Buat 4 Perkara Ni, No. 3 Dan No. 4 tu Selalu Buat Hati Anak-Anak Sayu!

Jom Buat Kerang Rebus Sos Thai, Nampak Menyelerakan Sungguh! Kecur Air Liur Dibuatnya

Post a Comment for "cara masak kerang rebus"