cara masak mee goreng simple
Memang diakui resepi di blog saya memang banyak resepi ulangan. Ini adalah kerana blog saya ni bukanlah buku resepi atau blog masakan semata. Tetapi lebih kepada blog berkenaan Dapur Azie dan juga catatan sekitar kehidupan diri dan keluarga. Apa yang dimasak, apa yang dimakan, apa yang dibuat dsb. Maklumlah makanan masyarakat Malaysia ni, berkisar tang resepi yang sama. Jadi ianya lebih kepada catatan perjalanan hidup keluarga kami. Setakat ini, maklumbalas dari pembaca blog Azie, adalah positif. Merekatidak ada masalah dengan resepi ulang ulang kerana peristiwa dan kisah di sebalik penyediaan masakan itu juga yang menjadikannya berbeza dengan entri sebelumnya.
Kalau biasa setiap kali saya memasak mee goreng, saya akan menyediakan Mee Goreng Azie atau Nur Qaseh di SINI yang telah saya masak secara trial and error berpuluh tahun lamanya sehingga menepati selera saya. Klik di SINI untuk melihat langkah demi langkah. Saya hanya gemar makan mee goreng, tidak lain lain mee. Jadi saya agak cerewet bila memesan mee goreng di luar. Kalau selepas masuk ke mulut, tak kena dengan selera memang saya akan putus selera.
Mee yang sedap pada selera saya mesti ada rasa masam dan manisnya. Mee pulak tak boleh terlebih lembik, apa lagi keras seperti tidak masak. Hari ini, saja lah nak buat sedikit kelainan dengan memasukkan seafood dan sos tiram serta menyediakannya agak basah basah sedikit. Bahan bahan masih sama. Kalau biasa mesti ada ayam jer, baru rasanya sama dengan mee goreng yang saya gemari di Bachok 30 tahun lalu. Kali ini juga saya terlebih rajin di mana saya menyukat bahan sos yang digunakan. Kalau biasa, main tuang tuangkan sahaja ke dalam kuali. Bukan apa, untuk dijadikan panduan. Rasa sebenarnya terpulang lah pada citarasa masing masing.
Resepi Mee Goreng Basah 'berlemoih' Mulut, Confirm Licin!
Jom layan resepi mee goreng yang saya hidangkan untuk sarapan pagi anak anak. Saya mula memasak selepas balik dari berbasikal sekeliling tasik. Alhamdulillah, sejak melakukan sedikit aktiviti riadah, masalah sakit lutut saya telah hilang. Tidak lagi sakit untuk bergerak atau menaiki tangga...
Setelah cili garing, masukkan semua bahan sos, kicap dan sedikit air. Masak sehingga mendidih dan terbit minyak. Sementara ianya mendidih, ketika ini bolehlah kita memotong sayuran atau apa sahaja. Air lebih kurang 1/2 mug tapi dimasukkan sedikit sedikit supaya tidak terlembik pulak mee.
Masukkan udang dan sotong serta batang sawi. Kacau rata. Kemudian masukkan mee dan daun sawi. Masukkan sedikit garam, kacau rata dan setelah secukup rasa, bolehlah ditutup api. Saya suka mee yang sedikit basah belengas seperti dalam gambar, bukan basah berair macam mee hailam, jadi ketika ini saya akan letak sedikit lagi sos dengan sedikit air supaya ianya melekat pada mee.
Resepi Mee Goreng Basah Paling Sedap, Perlu Guna 'tips' Ini Baru Menjadi & Enak!
Ada ketika, saya akan tuang kicap ke atas mee kuning dan gaul rata sebelum dimasukkan dalam kuali. Ikut mood lah. Kicap akan lebih menyerap pada mee dan lebih cepat bergaul sebati semasa digoreng.
Azie Selamat datang ke blog Azie Kitchen. Saya seorang isteri dan ibu bekerjaya yang punya minat mencuba resepi masakan bila punya kelapangan masa. Ingin berkongsi resepi yang diperolehi dari kawan kawan atau dari blog blog yang telah dicuba. Saya ingin mengisi masa dengan melakukan sesuatu yang boleh memberi manafaat yang berpanjangan samada di dunia dan juga akhirat. Saya akan memaparkan pengalaman sendiri dalam kehidupan seharian saya di dalam bab masak memasak. Semua GAMBAR adalah HAK CIPTA TERPELIHARA! Harap minta izin terlebih dahulu jika ingin mengambil atau menggunakan gambar gambar di dalam blog ini. Sebarang komen atau pandangan, amat dialu alukan. Sekian terima kasih.
Jom layan resepi mee goreng yang saya hidangkan untuk sarapan pagi anak anak. Saya mula memasak selepas balik dari berbasikal sekeliling tasik. Alhamdulillah, sejak melakukan sedikit aktiviti riadah, masalah sakit lutut saya telah hilang. Tidak lagi sakit untuk bergerak atau menaiki tangga...
Setelah cili garing, masukkan semua bahan sos, kicap dan sedikit air. Masak sehingga mendidih dan terbit minyak. Sementara ianya mendidih, ketika ini bolehlah kita memotong sayuran atau apa sahaja. Air lebih kurang 1/2 mug tapi dimasukkan sedikit sedikit supaya tidak terlembik pulak mee.
Masukkan udang dan sotong serta batang sawi. Kacau rata. Kemudian masukkan mee dan daun sawi. Masukkan sedikit garam, kacau rata dan setelah secukup rasa, bolehlah ditutup api. Saya suka mee yang sedikit basah belengas seperti dalam gambar, bukan basah berair macam mee hailam, jadi ketika ini saya akan letak sedikit lagi sos dengan sedikit air supaya ianya melekat pada mee.
Resepi Mee Goreng Basah Paling Sedap, Perlu Guna 'tips' Ini Baru Menjadi & Enak!
Ada ketika, saya akan tuang kicap ke atas mee kuning dan gaul rata sebelum dimasukkan dalam kuali. Ikut mood lah. Kicap akan lebih menyerap pada mee dan lebih cepat bergaul sebati semasa digoreng.
Azie Selamat datang ke blog Azie Kitchen. Saya seorang isteri dan ibu bekerjaya yang punya minat mencuba resepi masakan bila punya kelapangan masa. Ingin berkongsi resepi yang diperolehi dari kawan kawan atau dari blog blog yang telah dicuba. Saya ingin mengisi masa dengan melakukan sesuatu yang boleh memberi manafaat yang berpanjangan samada di dunia dan juga akhirat. Saya akan memaparkan pengalaman sendiri dalam kehidupan seharian saya di dalam bab masak memasak. Semua GAMBAR adalah HAK CIPTA TERPELIHARA! Harap minta izin terlebih dahulu jika ingin mengambil atau menggunakan gambar gambar di dalam blog ini. Sebarang komen atau pandangan, amat dialu alukan. Sekian terima kasih.
Jom layan resepi mee goreng yang saya hidangkan untuk sarapan pagi anak anak. Saya mula memasak selepas balik dari berbasikal sekeliling tasik. Alhamdulillah, sejak melakukan sedikit aktiviti riadah, masalah sakit lutut saya telah hilang. Tidak lagi sakit untuk bergerak atau menaiki tangga...
Setelah cili garing, masukkan semua bahan sos, kicap dan sedikit air. Masak sehingga mendidih dan terbit minyak. Sementara ianya mendidih, ketika ini bolehlah kita memotong sayuran atau apa sahaja. Air lebih kurang 1/2 mug tapi dimasukkan sedikit sedikit supaya tidak terlembik pulak mee.
Masukkan udang dan sotong serta batang sawi. Kacau rata. Kemudian masukkan mee dan daun sawi. Masukkan sedikit garam, kacau rata dan setelah secukup rasa, bolehlah ditutup api. Saya suka mee yang sedikit basah belengas seperti dalam gambar, bukan basah berair macam mee hailam, jadi ketika ini saya akan letak sedikit lagi sos dengan sedikit air supaya ianya melekat pada mee.
Resepi Mee Goreng Basah Paling Sedap, Perlu Guna 'tips' Ini Baru Menjadi & Enak!
Ada ketika, saya akan tuang kicap ke atas mee kuning dan gaul rata sebelum dimasukkan dalam kuali. Ikut mood lah. Kicap akan lebih menyerap pada mee dan lebih cepat bergaul sebati semasa digoreng.
Azie Selamat datang ke blog Azie Kitchen. Saya seorang isteri dan ibu bekerjaya yang punya minat mencuba resepi masakan bila punya kelapangan masa. Ingin berkongsi resepi yang diperolehi dari kawan kawan atau dari blog blog yang telah dicuba. Saya ingin mengisi masa dengan melakukan sesuatu yang boleh memberi manafaat yang berpanjangan samada di dunia dan juga akhirat. Saya akan memaparkan pengalaman sendiri dalam kehidupan seharian saya di dalam bab masak memasak. Semua GAMBAR adalah HAK CIPTA TERPELIHARA! Harap minta izin terlebih dahulu jika ingin mengambil atau menggunakan gambar gambar di dalam blog ini. Sebarang komen atau pandangan, amat dialu alukan. Sekian terima kasih.
Post a Comment for "cara masak mee goreng simple"