cara masak nasi minyak beras basmati
Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian, masakan, tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Nih ler nasi minyak hujan panas yang jadi juadah semalam.. Tiba2 jer incik suami nak makan awal sebab ada urusan penting nak diuruskan selepas lunch tu...
Minyak Basmathi - Cara Masak Nasi Minyak Beras Basmati />
Jadi dengan sepantas termampu, buat ler menu simple2 untuk menemani nasi minyak hujan panas nih. Di'bantu' oleh 2 budak kecik ni bukan nak bagi pantas kerja..tapi pepandai laa ejas kan..contoh: Kalau kebetulan Zhariff meragam, letak kat ruang tamu, sementara dia merangkak ke dapur tu kita dah berjaya kupas ,bawang mrh, bawang putih...halia..haa, gitu la lebih kurang.hahaha... tu contoh je..kadang2 yana ada gak membantu..walaupun ada masanya bukan suruh adik dia diam, bagi zhariff lagi stress ada..sebab berebut mainan..budak 3thn vs 10 bulan..huhu ;P
Cara Buat Nasi Minyak Yang Simple, Cepat & Sedap. Hanya Guna Beras Biasa Je. Wanita Ini Kongsikan Resipinya!
Sebenarnya kesukaran nak dapatkan beras basmathi kat sini adalah salah satu faktor buat aku tak aktif membuat nasi yang perlu(atau lebih sedap jika guna) beras basmathi..
Kat sini memang tak pernah jumpa sebelum ni..(eh aku dah sebut ek tadi)sampaikan incik suami tanya kat mamak yang berniaga kat restoran tu..mana dia beli beras tu..katanya diorang order dari Brunei..sebab kat Sibu pun takde katanya..biar benar kan..agaknya tak jumpa laa tu..ke memang takde? Orang Sibu yang tahu mana jual sila tampil ke hadapan..hehehe
Minta dia tolong carikan beras basmathi gak sebab bini dia nih ngidam nak makan...muehehe...tu kalo alasan masa ngandung laa..tapi tak ngandung ni, cakap jer laa terasa nak makan kannn.. Jadi dalam sempat tak sempat tu, dapat gak laa dia beli beras basmathi tapi bila aku tengok beras tu tak berapa kurus dan panjang. cam beras basmathi biasa aku tengok. Siap sukat lagi dengan beras siam wangi yang ada kat dapur tu..tengok sama je saiz panjang nya.. Tapi takpe lah kot2 kualiti berbeza kan..
Petua Masak Nasi Basmathi Elok & Berderai, Rendam Guna 1 Bahan Ini
Malam semalam, aku ada tunjukkan kat suami rupa bungkusan beras PUSA ang ditunjukkan kak hanieliza kat FB..beras basmathi yang dia gunakan untuk kelas2 masakan beliau..
Nak dijadikan sejarah, semalam selepas urusan kerja kat bandar tu..tergerak hati lak dia nak nengok beras kat satu supermarket tu..selepas tengok cam ada orang beli tapi samar2 jer..Bila tengok kat rak beras tu terkejut ler dia tengok ada beras basmathi lak kat situ kan.Bukan sebarang basmathi lak tu..PUSA tuu..tinggal 3 kampit jer. Dia antara caya ngan tak rembat sekampit jer..nak test dulu katanya..geram gak nak suruh beli banyak2..tapi, tak baik tamak..lagipun bukan ari2 nak makan basmathi kan..huhu
Nih laa rupa paras bungkusan beras basmathi extra panjang tuu.. first time masak nasi n makan nasik basmathi sepanjang ni..sebelum ni pernah tengok aje!So kejakunan tu terserlah skit..eh sikit ke?teruja yang lebih kot..hehe.
Tips Masak Beras Basmati Untuk Beginner Supaya Kekal Lembut & Gebu
Oklah, oklah...kite tengok resepi lak.. resepi daripada makyong nih dah ramai yang mencuba sendiri dan mengakui keenakannya.. nak buat pun simple...kira yang baru belajar masak pun boleh buat. Tak caye, cer cuba cer cuba..sukatan cawan tu guna apa2 saiz pun bole, asalkan sama untuk sukat beras dan air..
7. Bila nasi kering, letakkan 1-2 titik untuk setiap pewarna kuning, merah dan hijau ditempat yang berasingan. Bila dah masak, gembur-gemburkan nasi tu.
Sangat ler sedapppp lagi2 dimakan dengan ayam kari..!!Lauk2 cam masak merah ke..lauk beriyani ke..lagi ler best kan..pendek kata lauk apapun sedap ler gandingkan ngan nasi nih..Sempena dengan cuti ni, kami nak berikan resepi nasi minyak lengkap dengan lauk ayam masak merah dan daging masak hitam. Yelah, mana tau musim cuti atau hujung minggu ada ada rasa nak makan nasi minyak bersama-sama dengan anak, boleh la cuba kan.
Resepi Nasi Minyak Wangi Macam Kenduri
Sebelum masak resepi nasi minyak, kami nak berikan tips untuk anda cuba sebelum dan ketika masak nasi minyak untuk dapatkan hasil yang bagus.
3- Nasi minyak sesuai dihidangkan dengan acar timun mentah bersama sedikit kubis dan lobak merah, lauk ayam masak merah atau daging masak hitam.
4- Jika anda ingin guna 3, 4 jenis pewarna, renjis sedikit ke bahagian atas nasi ketika nasi minyak sudah masak dan kering.Barulah cakar dengan garpu.
Sinar Kehidupanku**~::..: Nasi Ayam Basmathi Special
#1: Basuh beras basmathi dengan bersih dan toskan. Dalam kuali, cairkan mentega dan tumis bahan rempah 4 beradik sehingga naik bau.Buka api besar sedikit dan masukkan air bersama susu segar.Biarkan mendidih.
#2: Masukkan beras dan simpulkan daun pandan. Masak nasi sehingga masak. Bila dah masak biarkan kering sikit dan barulah masukkan pewarna.Kalau tak nak masukkan pun takpe.
Dah siap nasi untuk resepi nasi minyak best ni, kita boleh la sambung dengan buat acar mentah dan juga lauk pilihan. Kami beri dua resepi lauk untuk anda pilih atau buat keduanya sekali makan dengan hidangan ini.
Resepi Nasi Minyak Dengan Ayam Masak Merah Dan Daging Masak Hitam
Untuk resepi ayam masak merah, anda boleh terus ke link ini untuk tengok 3 versi ayam masak merah yang mana berkenan di hati dalam artikel ini juga :
Kalau mahu daging masak hitam pula untuk digandingkan dengan resepi nasi minyak ini, kami ada dua versi yang sangat sedap.Satu versi untuk 1 kilogram daging dan satu versi lagi untuk 5 kilogram daging. Sesuai sangat la untuk masak makan dengan keluarga atau jamu ramai orang.
Untuk acar mentah pula, hiris timun secara memanjang, parut memanjang lobak merah, hiris nenas dan juga kubis. Jangan lupa masukkan juga hirisan cili.
Post a Comment for "cara masak nasi minyak beras basmati"