Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

cara masak pulut durian

cara masak pulut durian

Sedikit petikan dari kuliah berkenaan Israk Mikraj oleh Ustaz Syed Abd Kader Al Joofre yang sempat saya catat. Israk Mikraj ialah tentang Nabi Muhammad SAW. Banyak soalan berkenaan Nabi Muhammad yang kita tak boleh jawab dengan betul sedangkan ramai yang sangat fasih menjawab soalan tentang artis pujaan. Maknanya pengetahuan kita tentang Nabi masih sangat lemah. Yang menunjukkan tahap kecintaan kita pada Nabi juga sangat lemah.

Pengajaran lebih besar dari Israk Mikraj adalah kepercayaan pada Allah mengatasi akal kita. Apa yang kita fikir, tak akan sama dengan apa yang Allah tetapkan. Logik akal tak boleh terima berkenaan Nabi diterbangkan dari masjidil Haram ke Masjidil Aqsa dengan jasad dan roh. Kemudian baginda diangkat ke Sidratul Muntaha. Bagaimana kalau sekarang, ada seorang imam berkata dia tengok bola live di stadium Barcelona sedangkan beliau bersolat isyak dengan kita di masjid dan sekarang akan menunaikan solat Subuh dengan kita. Pasti kita tak akan percaya dan anggap imam itu sebagai gila. Apalagi pada zaman dahulu di mana kenderaan adalah unta. Zaman Nabi konsep pun belum ada yang orang boleh terbang dengan begitu laju. Teknologi juga belum ada. Pasti tidak dapat diterima oleh logik akal. Dalam peristiwa Israk Mikraj, Allah yang menggerakan Nabi. Bukan baginda bergerak sendiri. Zaman Nabi memang susah nak fikir. Tapi para sahabat tetap beriman. Sementara orang kafir ketawa memperlekeh.

PulutDurian Thailand Yang Seriously Sedap - Cara Masak Pulut Durian />

Asas iman adalah percaya secara total tanpa membahas. Contoh, Ada kajian dan statistik yang menunjukkan solat bagus utk kesihatan dsb. Maka kita bertambah yakin dan percaya pada bagus nya solat. Sedang kita patut percaya solat baik untuk kita secara total walau pun tanpa ada kajian sekali pun. Apa sahaja yang datang dari Allah pasti sesuatu yang baik. Percaya tanpa sebarang keraguan.

Resep Pulut Durian Simple Enak Oleh Mutiara Najla S

Israk Mikraj mengajar kita untuk percaya pada Allah dan Rasul mengatasi bijaknya akal kita. Nabi membawa hujjah dan bukti berkenaan perjalanan Israk Mikraj. Apabila diminta menceritakan tentang keadaan Masjid Al Aqsa secara detail. Nabi boleh menjawab dengan detail seperti tiang, pintu dsb. Nabi juga memberitahu ada kafilah akan datang dan berapa ekor unta merah akan datang sekejap lagi. Ini semua mukjizat yang akan melemahkan akal fikiran. Al Quran adalah mukjizat yang tak boleh guna logik akal.

Alang alang dah ada pulut yang saya masak untuk Pulut Mangga di SINI , saya terus mengajak Hubby mencari durian untuk dimakan sebagai Pulut Durian. Pulut Durian kali ini adalah ala ala Thailand kerana pulutnya memang dikukus dengan sedikit santan. Maknanya pulut tu lemak, bukan pulut kosong yang dimakan dengan kelapa parut ikan kering atau yang dimakan dengan pulut durian biasa. Oleh kerana pulut dah lemak, jadi digandingkan dengan sos santan atau kalau di Kelantan dipanggil Kepala Santan memang sudah sangat sedap. Lagi pulak, saya memang suka pulut yang dimakan agak kering dan tidak terlalu berkuah. Bila saya makan pulut durian pun, biasanya saya mencubit isi durian dan makan dengan pulut. Laa macam makan lauk dengan nasi. Maksudnya saya tak lah gaul isi durian dengan pulut. Cara penyediaannya sama dengan Pulut Mangga, yang berbeza hanya gantikan buah mangga dengan isi durian. Boleh klik Video Penyediaan Pulut Kukus di bawah ini.

Jom layan resepi pulut durian yang mudah dan sedap ini. Sekali sekala tukar selera pula dengan cara makan pulut durian Thailand..

Nak Masak Pulut Bagi Sekata & Tak Berkerak Tanpa Perlu Kukus Ada Tekniknya. Pulut Durian Resipi

Tuang santan yang digaul bersama garam. Gaul bersama santan hingga rata. Tuang santan sedikit sedikit sehingga pulut lembut. Masukkan kembali pulut ke dalam pengukus bersama daun pandan dan kukus semula selama 20 minit atau hingga masak.

Satukan semua bahan kecuali tepung jagung. Masak sehingga mendidih. Masukkan tepung jagung. Terus dikacau supaya tidak berketul. Kalau agak cair masukkan sedikit lagi bancuhan tepung. Boleh agak-agak kepekatan yang disukai. Pastikansos santanmempunyai rasa yang agak masin supaya dapat menyeimbangi rasa manis isi durian dan pulut.

Resepi

Azie Selamat datang ke blog Azie Kitchen. Saya seorang isteri dan ibu bekerjaya yang punya minat mencuba resepi masakan bila punya kelapangan masa. Ingin berkongsi resepi yang diperolehi dari kawan kawan atau dari blog blog yang telah dicuba. Saya ingin mengisi masa dengan melakukan sesuatu yang boleh memberi manafaat yang berpanjangan samada di dunia dan juga akhirat. Saya akan memaparkan pengalaman sendiri dalam kehidupan seharian saya di dalam bab masak memasak. Semua GAMBAR adalah HAK CIPTA TERPELIHARA! Harap minta izin terlebih dahulu jika ingin mengambil atau menggunakan gambar gambar di dalam blog ini. Sebarang komen atau pandangan, amat dialu alukan. Sekian terima kasih.Kalau sebut pasal salah satu makanan lazim orang Malaysia dari dulu hingga sekarang, mesti pulut tak ketinggalan.Bila musim buah, tiba lah resepi pulut durian atau pulut mangga.Bila dahaga di tengahari, mencari kita cendol pulut.Sedapnya kan.Kalau waktu pagi, pulut panggang la, pulut inti la, pulut ikan kering la.Petang lak boleh buat bubur pulut hitam. Haish banyak nya menu dengan pulut ni kan. Semua besttttt.So yang rajin beli ja beras pulut, lepas tu olah jadi apa yang kita nak makan.Kalau rasa malas pun takpa, hulur ja duit.Cuma nak mencari yang kena dengan selera kita tu lah susah sikit kan.

Resipi Serawa Durian Terkini 2023

Alang-alang musim cuti sekolah haritu, kami balik ke Kelantan.Tambah-tambah pula waktu sekarang musim durian.Terus kakak belikan durian D24 2-3 biji.Alahai sekarang ni seram bila bab beli durian.Sekilo RM25-35 lau D24.Kalau Musang King pula, RM50-RM90 la sekilo.Nasib baik musim buah banyak sekarang.So dapatla murah sikit kan.

Bila dah beli tu, ambil seulas buat tambah campur dalam budu.Cicah ulam kampung dan ikan bakar tawar hasilnya bertambah nasi.Petang tu lak mak buatkan pulut durian.Memang tak melepas la kami makan.

Resep

So alang-alang dah ada, terus kami snapkan gambar dan sedia untuk dimasukkan ke dalam website kesayangan untuk dijadikan rujukan diri sendiri dan juga anda.

Resepi Pulut Durian Kelantan

Jom tengok resepi pulut durian di bawah ni. Oh ya cara tanak pulut senang ja sekarang.Dah tak perlu guna pengukus dah.Guna periuk nasi atau periuk biasa masak atas dapur gas pun boleh.Terpulang anda suka yang mana.

#1: Rendam beras pulut 1-2 jam untuk melembutkannya.Cara tanak pulut ini pula, masukkan 3 cawan beras pulut tadi, 3 cawan air, sedikit garam dalam anggaran 1/2 sudu teh.Jika guna periuk biasa, buka api kecil dan masukkan semua bahan dan masak dengan api kecil.Tutup periuk.Setelah hampir masak baru dikacau sedikit.Jika anda tanak pulut dengan rice cooker, selepas butang COOK menjadi WARM, kacau pulut sekejap dan tekan sekali lagi butang COOK dan biarkan ianya masak sepenuhnya.Ketepikan pulut.

Namakucella:

#2: Tambahkan 2 cawan santan pekat bersama 1 1/2 cawan air.Simpulkan sehelai daun pandan dan letak sedikit garam dalam anggaran 1/2 sudu teh untuk melemakkan kuah santan dalam pulut durian kita nanti.Masak dengan api sederhana sehingga mendidih dan tutup api.

Descarga De Apk De Resepi Pulut Durian Para Android

Untuk menghidang pulut bagi elakkan dari melekat, alaskan plastik pembungkus nasi ke dalam bekas dan barulah dimasukkan pulut.Barulah tak menyusahkan kita sewaktu basuh nanti.

Alang-alang musim cuti sekolah haritu, kami balik ke Kelantan.Tambah-tambah pula waktu sekarang musim durian.Terus kakak belikan durian D24 2-3 biji.Alahai sekarang ni seram bila bab beli durian.Sekilo RM25-35 lau D24.Kalau Musang King pula, RM50-RM90 la sekilo.Nasib baik musim buah banyak sekarang.So dapatla murah sikit kan.

Bila dah beli tu, ambil seulas buat tambah campur dalam budu.Cicah ulam kampung dan ikan bakar tawar hasilnya bertambah nasi.Petang tu lak mak buatkan pulut durian.Memang tak melepas la kami makan.

Resep

So alang-alang dah ada, terus kami snapkan gambar dan sedia untuk dimasukkan ke dalam website kesayangan untuk dijadikan rujukan diri sendiri dan juga anda.

Resepi Pulut Durian Kelantan

Jom tengok resepi pulut durian di bawah ni. Oh ya cara tanak pulut senang ja sekarang.Dah tak perlu guna pengukus dah.Guna periuk nasi atau periuk biasa masak atas dapur gas pun boleh.Terpulang anda suka yang mana.

#1: Rendam beras pulut 1-2 jam untuk melembutkannya.Cara tanak pulut ini pula, masukkan 3 cawan beras pulut tadi, 3 cawan air, sedikit garam dalam anggaran 1/2 sudu teh.Jika guna periuk biasa, buka api kecil dan masukkan semua bahan dan masak dengan api kecil.Tutup periuk.Setelah hampir masak baru dikacau sedikit.Jika anda tanak pulut dengan rice cooker, selepas butang COOK menjadi WARM, kacau pulut sekejap dan tekan sekali lagi butang COOK dan biarkan ianya masak sepenuhnya.Ketepikan pulut.

Namakucella:

#2: Tambahkan 2 cawan santan pekat bersama 1 1/2 cawan air.Simpulkan sehelai daun pandan dan letak sedikit garam dalam anggaran 1/2 sudu teh untuk melemakkan kuah santan dalam pulut durian kita nanti.Masak dengan api sederhana sehingga mendidih dan tutup api.

Descarga De Apk De Resepi Pulut Durian Para Android

Untuk menghidang pulut bagi elakkan dari melekat, alaskan plastik pembungkus nasi ke dalam bekas dan barulah dimasukkan pulut.Barulah tak menyusahkan kita sewaktu basuh nanti.

Post a Comment for "cara masak pulut durian"