cara simpan daun sup
“Baru beli tak sampai seminggu dah nak layu dah daun sup ni. Lengkuas dan serai pun dah makin kecut. Malasnya nak ulang-alik ke pasar. Ingat beli banyak-banyak, senanglah sikit. Macam mana cara simpan daun sup dan bahan-bahan dapur yang lain supaya tahan segar lebih lama ya?”
Inilah antara masalah yang paling selalu dihadapi. Sedangkan ada yang kita belum buka daripada bungkusan, tetap juga ia menjadi layu dan lembik dalam peti sejuk.
Simpan Daun Sup, Lengkuas, Serai & Cili. Boleh Tahan Berbulan Bulan! - Cara Simpan Daun Sup />
Di sini, Puan Suhana Mat Rasu ingin berkongsikan cara simpan daun sup, lengkuas, serai, cili api, dan lada merah dalam peti sejuk agar kekal segar – sampai berbulan-bulan lamanya!
Manfaat Daun Seledri Bagi Penderita Hipertensi, Lengkap Disertai Cara Mengonsumsinya
Kesemua bahan masakan ini adalah antara bahan wajib yang mesti ada di dapur – tapi biasanya kita guna sedikit saja setiap kali masak.
Caranya, potong 2 botol minuman. Masukkan pokok daun sup dan tutup. Penting untuk memastikan air diletakkan sedikit sahaja setakat cecah pada HUJUNG AKAR sahaja. Air yang banyak akan menyebabkan bahagian batang pokok tenggelam dan batang daun sup jadi lembik dan busuk.
Pokok yang disimpan dengan kaedah ni dapat bertahan lebih dari sebulan. Tumbuhan kalau ada akar seperti daun kesum juga boleh disimpan dengan kaedah ini.
Resep Cara Menyimpan Daun Bawang Oleh Miranti Diah ⓝ
Simpankan di dalam botol kaca dan di isi dengan air sehingga tenggelam keseluruhan lengkuas dan serai tersebut. Tutupkan botol dengan kedap. Air boleh ditukar 2 minggu sekali atau ikut keperluan.
Cili api dan lada merah perlu dibuang tangkai terlebih dahulu sebelum disimpan untuk mengelakkan tangkai menjadi lembik, sekaligus menyebabkan cili dan lada menjadi busuk.
Simpankan dalam bekas bertutup yang dialas dengan tisu dapur atau kertas surat khabar. Setiap kali menggunakan bahan ini, rajin-rajinkan diri untuk mengelap penutup bekas simpanan cili supaya wap-wap air hilang. Salin tisu dan kertas jika dah terlalu basah.
Cara Simpan Daun Sup Supaya Tahan Lama.
Wah, memang praktikal sangat cara simpan daun sup, serai, lengkuas, dan cili. Tak susah pun sebenarnya. Semua bahan yang diperlukan mesti ada di rumah. Bolehlah buat bila nak stokkan bahan-bahan memasak nanti.
*Sumber perkongsian asal adalah oleh Puan Suhana Mat Rasu melalui Group Facebook Masak Apa Hari Ini (MAHN). Ia diterbitkan semula dengan kebenaran beliau.
Related Items:cara simpan bahan dapur tahan lama, cara simpan bahan mentah, cara simpan bahan mentah dalam peti sejuk, cara simpan cili tahan lama, cara simpan daun bawang, cara simpan daun kari, cara simpan daun limau purut, cara simpan daun rempah, cara simpan daun sup, cara simpan daun sup tahan lama, cara simpan kunyit tahan lama, cara simpan lengkuas tahan lama, cara simpan sayur agar tahan lama, cara simpan serai agar tahan lama
Cara Betul Simpan Daun Sup, Lengkuas, Serai Dan Cili Untuk Tahan Lebih Lama
Wah, memang praktikal sangat cara simpan daun sup, serai, lengkuas, dan cili. Tak susah pun sebenarnya. Semua bahan yang diperlukan mesti ada di rumah. Bolehlah buat bila nak stokkan bahan-bahan memasak nanti.
*Sumber perkongsian asal adalah oleh Puan Suhana Mat Rasu melalui Group Facebook Masak Apa Hari Ini (MAHN). Ia diterbitkan semula dengan kebenaran beliau.
Related Items:cara simpan bahan dapur tahan lama, cara simpan bahan mentah, cara simpan bahan mentah dalam peti sejuk, cara simpan cili tahan lama, cara simpan daun bawang, cara simpan daun kari, cara simpan daun limau purut, cara simpan daun rempah, cara simpan daun sup, cara simpan daun sup tahan lama, cara simpan kunyit tahan lama, cara simpan lengkuas tahan lama, cara simpan sayur agar tahan lama, cara simpan serai agar tahan lama
Post a Comment for "cara simpan daun sup"