Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

cara buat air asam simple

cara buat air asam simple

Saya sangat menggemari Daging Bakar yang cukup terkenal sebagai hidangan dengan nasi kerabu di Kelantan. Dibakar simple sahaja tapi rasanya sangat sedap, mungkin kerana daging yang digunakan adalah daging segar yang sangat manis. Daging juga tidak boleh dibakar terlalu lama kerana ia akan menjadi kering dan kurang sedap.

Hari ini saya ingin kongsikan sekali lagi berkenaan Air Asam Pencicah yang pernah saya kongsikan sebelum ini. Untuk melihat cara saya menyediakan daging bakar dan asam pencicah boleh klik di SINI.

Kalau makan ikan bakar atau daging bakar, bagai tidak lengkap jika tidak dicicah dengan air asam. Air asam sangat mudah disediakan namun tidak semua orang mampu menghasilkan air asam yang sedap. Ada ketika, air asamnya cair dan tidak secukup rasa.

Memang Terliur Habis, Daging Bakar Dengan Air Asam Thai • Resepi Bonda

Cara untuk menghasilkan air asam yang sedap pekat dan melekat ialah dengan mengisar sebahagian bahan bahan dan sebahagian lagi dipotong daduatau dihiris halus. Selain dari sedap, air asam mestilah cantik dengan menpunyai warna merah dan hijau.

Ada juga orang yang meletakkan daun kesum yang dihiris hiris, pun sedap juga. Tapi tak semua orang sukakan bau daun kesum kan, jadi saya buat air asam biasa sahaja. Untuk menambah keenakan air asam, saya meletakkan sedikit sos cili Maggi dan serbuk secukup rasa Maggi.

Jom layan resepi mudah tetapi sangat sedap dan bertindak sebagai lauk penyelamat kalau rasa malas nak memasak atau malas nak keluar makan. Memasaknya semudah ABC gitu. Jangan lupa singgah Instagram Azie Kitchen untuk melihat video di SINI.

Nasi Daging & Air Asam Kombinasi Lengkap

Untuk menambah keenakan air asam, masukkansedikit sos cili. Sesuaikan rasa supaya ada rasa masin, manis dan masam. Lebihkan rasa manis berbanding masin. Siap dan sedia untuk dihidangkan dengan daging bakar atau ikan bakar. 

Azie Selamat datang ke blog Azie Kitchen. Saya seorang isteri dan ibu bekerjaya yang punya minat mencuba resepi masakan bila punya kelapangan masa. Ingin berkongsi resepi yang diperolehi dari kawan kawan atau dari blog blog yang telah dicuba. Saya ingin mengisi masa dengan melakukan sesuatu yang boleh memberi manafaat yang berpanjangan samada di dunia dan juga akhirat. Saya akan memaparkan pengalaman sendiri dalam kehidupan seharian saya di dalam bab masak memasak. Semua GAMBAR adalah HAK CIPTA TERPELIHARA! Harap minta izin terlebih dahulu jika ingin mengambil atau menggunakan gambar gambar di dalam blog ini. Sebarang komen atau pandangan, amat dialu alukan. Sekian terima kasih.

Cara untuk menghasilkan air asam yang sedap pekat dan melekat ialah dengan mengisar sebahagian bahan bahan dan sebahagian lagi dipotong daduatau dihiris halus. Selain dari sedap, air asam mestilah cantik dengan menpunyai warna merah dan hijau.

Ada juga orang yang meletakkan daun kesum yang dihiris hiris, pun sedap juga. Tapi tak semua orang sukakan bau daun kesum kan, jadi saya buat air asam biasa sahaja. Untuk menambah keenakan air asam, saya meletakkan sedikit sos cili Maggi dan serbuk secukup rasa Maggi.

Jom layan resepi mudah tetapi sangat sedap dan bertindak sebagai lauk penyelamat kalau rasa malas nak memasak atau malas nak keluar makan. Memasaknya semudah ABC gitu. Jangan lupa singgah Instagram Azie Kitchen untuk melihat video di SINI.

Nasi Daging & Air Asam Kombinasi Lengkap

Untuk menambah keenakan air asam, masukkansedikit sos cili. Sesuaikan rasa supaya ada rasa masin, manis dan masam. Lebihkan rasa manis berbanding masin. Siap dan sedia untuk dihidangkan dengan daging bakar atau ikan bakar. 

Azie Selamat datang ke blog Azie Kitchen. Saya seorang isteri dan ibu bekerjaya yang punya minat mencuba resepi masakan bila punya kelapangan masa. Ingin berkongsi resepi yang diperolehi dari kawan kawan atau dari blog blog yang telah dicuba. Saya ingin mengisi masa dengan melakukan sesuatu yang boleh memberi manafaat yang berpanjangan samada di dunia dan juga akhirat. Saya akan memaparkan pengalaman sendiri dalam kehidupan seharian saya di dalam bab masak memasak. Semua GAMBAR adalah HAK CIPTA TERPELIHARA! Harap minta izin terlebih dahulu jika ingin mengambil atau menggunakan gambar gambar di dalam blog ini. Sebarang komen atau pandangan, amat dialu alukan. Sekian terima kasih.

Cara untuk menghasilkan air asam yang sedap pekat dan melekat ialah dengan mengisar sebahagian bahan bahan dan sebahagian lagi dipotong daduatau dihiris halus. Selain dari sedap, air asam mestilah cantik dengan menpunyai warna merah dan hijau.

Ada juga orang yang meletakkan daun kesum yang dihiris hiris, pun sedap juga. Tapi tak semua orang sukakan bau daun kesum kan, jadi saya buat air asam biasa sahaja. Untuk menambah keenakan air asam, saya meletakkan sedikit sos cili Maggi dan serbuk secukup rasa Maggi.

Jom layan resepi mudah tetapi sangat sedap dan bertindak sebagai lauk penyelamat kalau rasa malas nak memasak atau malas nak keluar makan. Memasaknya semudah ABC gitu. Jangan lupa singgah Instagram Azie Kitchen untuk melihat video di SINI.

Nasi Daging & Air Asam Kombinasi Lengkap

Untuk menambah keenakan air asam, masukkansedikit sos cili. Sesuaikan rasa supaya ada rasa masin, manis dan masam. Lebihkan rasa manis berbanding masin. Siap dan sedia untuk dihidangkan dengan daging bakar atau ikan bakar. 

Azie Selamat datang ke blog Azie Kitchen. Saya seorang isteri dan ibu bekerjaya yang punya minat mencuba resepi masakan bila punya kelapangan masa. Ingin berkongsi resepi yang diperolehi dari kawan kawan atau dari blog blog yang telah dicuba. Saya ingin mengisi masa dengan melakukan sesuatu yang boleh memberi manafaat yang berpanjangan samada di dunia dan juga akhirat. Saya akan memaparkan pengalaman sendiri dalam kehidupan seharian saya di dalam bab masak memasak. Semua GAMBAR adalah HAK CIPTA TERPELIHARA! Harap minta izin terlebih dahulu jika ingin mengambil atau menggunakan gambar gambar di dalam blog ini. Sebarang komen atau pandangan, amat dialu alukan. Sekian terima kasih.

Post a Comment for "cara buat air asam simple"