Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

cara buat ayam bakar

cara buat ayam bakar

Sebut sahaja resepi ayam, terbayang berpuluh malah beratus mungkin menu yang berasaskan ayam ni kan.Kali ini kami nak beri resepi ayam panggang oven dan resepi ayam bakar  madu untuk anda hidangkan istimewa kepada ahli keluarga tersayang.

Ayam panggang yang dibakar rangup pada sebelah luar dan lembut pada bahagian isi dalam sangat lah sesuai dihidangkan bersama nasi ayam , nasi beriani, nasi lemak, nasi kerabu ayam bakar malah dimakan bersama nasi putih dengan sos yang sesuai.

ResepiBakar Tersedap Bawa Berkelah. Bakar Oven Pun Boleh - Cara Buat Ayam Bakar />

Sos yang best untuk dimakan bersam ayam bakar madu dan ayam panggang tak perlu susah sangat. Oleh kerana ayam telah diperap dan dipanggang , rasa sos perapan masuk ke dalam isi ayam tersebut.Cukup digandingkan dengan sos cili thai atau sos cili meggi atau sos blackpepper homemade.Kami ada sediakan cara buat sos blackpepper  yang boleh anda guna tuk cicah ayam bakar oven ni.

Resepi Ayam Bakar Berempah 'viral' Dan Sedap!

1-Untuk elak bahagian isi ayam tidak masak sepenuhnya ketika dibakar, anda boleh kukus 1/2 masak ayam sebelum diperap dengan bahan perapan madu atau black pepper.Cara ini jadikan ayam masak sepenuhnya, tidak kering malah jadikan ayam rangup pada bahagian luar.

2-Pastikan ayam panggang anda diperap dengan sos perapan sekurang-kurangnya 1 jam atau lebih .Kalau nak betul terasa, perap dalam peti sejuk malam dan bakar pada keesookan paginya.Terangkat habis rasanya.

3-Ketika bakar ayam panggang madu, pastikan anda lapik dengan aluminium foil untuk elakkan ayam hangit pada bahagian bawah dan elakkan tompok-tompok hangit terhasil

Resipi Ayam Bakar Ala Kenny Rogers. Memang Sedap, Berdesup Lesap Sekejap Jer Licin!

#1: Bahan A yang siap dikisar dicampur bersama bahan B.Lumur pada ayam yang telah dibersihkan.Masukkan dalam plastik dan perap ayam selama 2 jam minima atau semalaman di dalam peti sejuk pada bahagian bawah.

#2: Untuk bakar, boleh guna arang biasa atau pemanggang ajaib serta oven.Jika guna oven, bakar selama 1 jam atau sehingga masak dengan suhu 220’C guna api atas bawah.Jangan lupa lapik aluminium foil untuk elak bahagian bawah terdapat mendapan hangit.

#1: Kesemua bahan di atas disatukan dalam satu bekas dan dilumurkan pada ayam.Lumur pada sebelah luar dan dalam juga jika tidak dipotong. Perap minima 3 jam atau semalaman.

Resipi Ayam Bakar Kunyit Oleh Wan Gilo

#3: Bakar selama 50-60 minit pada suhu 200’C menggunakan api atas bawah.Nak letak hirisan kentang atau lobak merah pun boleh pada bahagian tepi ayam.

Tips jadikan ayam panggang berkilat, 5 minit sebelum ayam masak, keluarkan ayam dan sapu marjerin atau butter.N bakar lagi selama 5 minit.Ayam panggang akan nampak berkilat lagi.Bagi anda yang mahu meriahkan majlis bbq di tepi pantai atau kawasan air terjun, boleh cuba resepi perapan ayam bakar bbq ini untuk masukkan sekali dalam menu selain daripada mihun goreng atau nasi. Yerlah, penat anak-anak, suami main air pantai atau berendam dalam sungai, mesti berselera bila makan hidangan ayam bakar camni.

Kalau nak campur kambing pun boleh takde masalah dalam resepi perap ayam ni. Masukkan semua sekali lepas tu perap bungkus siap-siap dalam bekas plastik, letak di dalam peti.

Resepi

Resepi Ayam Panggang Madu Dan Ayam Panggang Oven Istimewa

Waktu minima untuk perapan ayam bakar ni meresap masuk kedalam isi ayam atau kambing adalah 2 jam.Tapi nak sedap, perap je semalaman.Maksudnya, malam ni buat ,pagi esok bertolak ke destinasi ingin dituju.

Bagi menjamin kesegaran dan rasa resepi perapan ayam bakar ni, elok diletakkan bersama dengan ais. Atau perap letak dalam freezer.Bawa keluar waktu pagi lepas tu biarkan dia cair sendiri. Elok sampai elok je cair.

Tips untuk dapatkan rasa ayam bakar yang cukup rasa perapannya adalah dengan cara kelar bahagian ayam 2-3 kali bergantung pada saiz ketulan ayam.Cara ini akan jadikan rasa perapan sampai ke tulang.

Semudah Abc, Ini Resipi Ayam Panggang Paling 'simple' Ala Ala Di Bazar Anda Kena Cuba!

Terima kasih kepada Puan Mami Mirza atas resepi perapan ayam bakar bbq yang sangat menyelerakan ini. Boleh la sesiapa yang mencari cara perap ayam ke cara perap kambing untuk bawa pergi berkelah dengan keluarga cuba resepi ini.

Nak sedap wajib bakar atas arang abru keluar aroma bbq pada ayam bakar. Tapi kalau nak buat di rumah, boleh juga bakar dalam oven.Ada kami berikan cara dan masa pembakaran dalam oven. Cepat kan.

-

#1: Bersihkan ayam dan kelar bahagian ayam dengan 2-3 kali kelaran.Pastikan bersih betul-betul untuk elakkan daripada mudah busuk dan berbau. Nak betul bersih, basuh ayam dengan tepung gandum.

Resepi Ayam Bakar Madu Pasar Malam. Gerenti Mudah, Sedap Dan Simple Jer

Toskan ayam dan masukkan di dalam bekas besar. Sediakan bahan perap ayam dan masukkan dalam bekas. Gaul sebati ayam atau kambing dengan bahan perap. Bungkuskan dalam plastik kecil-kecil supaya mudah diambil.

Boleh lah bawa pergi bakar atas arang atau kalau nak guna oven, bakar pada suhu 200’C guna api atas bawah selama 40 minit. Lepas tu terbalikkan ayam, turunkan suhu pada 180’C dan guna api atas sahaja untuk 20 minit lagi.Jika anda bosan dengan hidangan ayam yang sama setiap minggu, sudah tiba masanya untuk cuba hidangan cara lain, seperti Resepi Ayam Bakar Simple yang ingin kami kongsikan ini . Dengan rasa bahan perapan yang enak dan isi ayam yang berjus, ayam bakar simple adalah pilihan yang tepat serta memuaskan yang pasti menambat selera keluarga anda.

Resepi ini wajib anda masukkan dalam koleksi resepi ayam anda. Bukan saja mudah untuk disediakan, rasanya pula tidak mengecewakan dan mampu membuka selera sesiapa saja yang mencuba.

Pelbagai Menu Ayam Bakar Sedap Rasa

Terdapat pelbagai variasi resepi ayam bakar yang biasa kita dengar. Antara yang paling popular ialah resepi Ayam Bakar Madu, Resepi Ayam Bakar Barbeque (BBQ) dan Ayam Bakar Berempah. Selain dari itu, anda juga boleh mencuba resepi Ayam Bakar Ala Dominos  dan juga Resepi Ayam Bakar ala Kenny Rogers.

Resipi

Sesuai dengan namanya yang ada simple tu, cara menyediakan resepi ini sangat senang dan ringkas. Sebab tu la kalau anda tidak mempunyai banyak masa untuk ke dapur, resepi ini adalah untuk anda. Anda hanya perlukan sediakan ayam dan bahan perapan, kemudian perap ayam seterusnya bakar, senangkan?haha.

Kami bukan sahaja nak terang kan cara yang senang, tapi kami pun nak pastikan ayam bakar yang anda masak nanti mempunyai rasa yang betul-betul lazat, biar puas hati anda membakar nanti. Jadi pastikan anda gunakan bahan-bahan yang kami kongsikan ini betul-betul, jangan derhaka resepi tahu.

Resep Ayam Bakar Kecap Madu Yang Gurih Legit

Untuk resepi ini, kami cadangkan anda gunakan ayam yang dipotong 8 untuk saiz yang agak besar atau potong 12 untuk saiz yang kecil sedikit. Namun begitu, terpulang kepada anda untuk potong ayam mengikut saiz kegemaran anda.

Untuk bahan perapan pula, anda hanya perlu kisar bawang merah, bawang putih dan juga halia. Tambahkan sedikit air ke dalam mesin pengisar jika anda nak dapatkan tekstur yang sedikit berair seperti pes atau puree. Kemudian campur bahan kisar tadi dengan bahan-bahan perapan lain seperti sos tiram, kicap lemak manis dan juga gula melaka.

Bahan-bahan yang dicampur bersama tadi kemudianya perlu digaul sehingga sebati dan sekata warnanya. Selepas itu anda boleh masukkan ayam dan gaul sekali lagi sehingga abhan perapan melumuri seluruh bahagian ayam. Ini penting supaya rasa bahan perapan betul-betul meresap kadalam isi ayam anda.

Resipi

Resep Ayam Bakar Rumahan Yang Sederhana Dan Enak

Perap ayam paling kurang selama 30 minit. Lagi lama anda perap, makin sedap rasa ayam anda nanti. Perap ayam didalam peti jika melebihi satu jam masa perapan. Sementara ayam diperap, bolehlah ana buat kerja-kerja lain.

Selesai perapan, bakar ayam mengikut kaedah membakar kegemaran anda. Anda boleh gunakan Air Fryer, Ketuhar (Oven) , pemanggang ajaib ataupun bakar sahaja di atas dapur arang.

Post a Comment for "cara buat ayam bakar"