Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

cara buat cili kisar tahan lama

cara buat cili kisar tahan lama

Tidak lengkap rasanya dapur kalau tiada cili. Boleh dikatakan hampir semua masakan kita ada menggunakan cili kisar, sama ada sebagai penambah perisa, pewarna masakan, atau sebagai ramuan asas masakan itu sendiri seperti masak sambal, betul kan? 😉

Disebabkan penggunaannya terlampau kerap, so lebih convenient kita kisar sekali banyak dan simpan dalam peti untuk kegunaan berulang kali. Tapi sayangnya, cili kisar kita tidak sampai seminggu sudah berbau masam dan berubah tekstur.

PetuaTahan Lama Tanpa Berkulat - Cara Buat Cili Kisar Tahan Lama />

Siaran kali ini, Mamy ingin berkongsi tips yang amat berguna dari Mama aku bagi memastikan cili kering kisar kita tahan lama (up to 2 months) di dalam peti sejuk.

Cara Paling Mudah Buat Stok Cili Kisar. Tak Perlu Potong, Buang Biji Atau Rebus!

Aku tak pernah pula simpan stok cili kisar lebih lama dari 2 bulan sebab aku aggressive user cili kisar kat rumah tahu? haha. Goreng nasi pagi-pagi pun dah guna cili kisar.ahaks.

Sebelum itu, jom saksikan video ringkas cara buat cili kisar tahan lama ini. Kata orang, video lebih cepat hadam berbanding teks. hehe

Cili kering paling mild (tidak pedas) adalah cili kering jenis panjang lonjong, tapi berkedut-keromot. Mama aku sebut cabai kerinting. ahaks. Kalau anda suka buat pes cili kering versi pedas berapi, anda boleh pilih cili kering jenis panjang, licin dan berkilat.

Cili Kisar Tahan Lebih Lama, Nak Masak Pun Senang, Ini Cara Mudah Simpan Cili Kisar!

Pertama sekali, potong cili kering secara menyerong agar mudah biji-biji nya luruh. Ramas-ramaskan sedikit cili kering yang sudah digunting tu bagi semua biji terkeluar.

Seterusnya, kupas 3 labu bawang putih dan basuh bersih-bersih dan satukan dengan cili kering tadi di dalam sebuah periuk berisi air yang telah dididihkan terlebih dahulu sebentar tadi.

Untuk menjamin cili giling / cili kisar kita tahan lama, tidak masam dan lambat berkulat, gunakan air tapis untuk merebus. Ingat teknik aseptic yang aku pernah cerita panjang berjela dalam artikel sebelum-sebelum ini?

Cili Kisar Tahan Lama Dalam Peti Sejuk? Boleh Guna 5 Petua Terbaik Ini!

Okey. Kualiti air domestik kita kat Malaysia ni memang bersih, tapi kita tidak boleh menyangkal kebarangkalian berlaku kebocoran bawah tanah, di mana air paip rumah kita contaminated. Isn't it?

-

So better ikut je tips ni kalau nak cili kering kisar anda tahan lama ahaks! *sounds a little bit bossy over here*

Bila cili dah confirm lembut, terus angkat dan toskan di dalam penapis aluminium. Boleh je nak guna penapis plastik, tapi aku prefer guna penapis dawai dan aluminium untuk tos sesuatu yang masih panas atau pada suhu mendidih macam cili ini lah.

Ini Dia Tips Di Dapur Yang Berguna. Ikut Cara Ini Untuk Cili Kisar Tahan Lama Dan Tidak Senang Berkulat.

Plastik kan akan mengeluarkan bahan toksik bila terkena suhu terlampau panas. Aku nak panjang umur oii~ ahaks.Harap sempatlah aku guide anak-anak aku sehingga mereka mumayyiz dan boleh berdikari.

Larutkan 2 sudu besar garam dengan secawan air tapis yang suam / panas. Kemudian kisar semua bahan dengan menambahkan sedikit minyak masak berserta air garam ini supaya ia dapat tahan lebih lama.

-

Garam pula akan bertindak sebagai perencat aktiviti mikrob, manakala bawang putih (garlic) sememangnya sudah tersohor dengan ciri anti-bakteria dan anti-fungus nya sejak dari zaman opah atuk kita lagi. Betul tak?

Buat Cili Kisar Tanpa Bahan Pengawet, Tahan 3 Bulan Tak Berkulat!

Zaman dulu kalau naik ketimbit di mata (sakit mata), orang tua-tua akan letak getah bawang putih sahaja kan? Cepat saja kecut ketimbitnya.

Masukkan cili kering kisar yang telah siap sebentar tadi ke dalam bekas kedap udara. Mamy prefer bekas kecil-kecil dengan muatan 6oz (lebih kurang sebesar bekas dadih) agak-agak sukatan sekali-guna-terus-habis gitu.

Pun begitu, elok juga diamalkan di dapur kita bagi memastikan kita menggunakan bahan simpanan peti sejuk kita tu secara efektif, with zero wasting setiap hari.

Petua

Download Cara Buat Cili Kisar (cili Boh) Tahan Lama: How To Make Chilli Paste

Walaupun nampak biasa, tapi sistem ini banyak membantu Mamy dalam kerja-kerja memasak. Sejenis mak yang berkerja macam I, memang banyak simpan stok bebawang-siap-dihiris, sayur-siap-disiang, etc.etc dalam peti sejuk kot. Ke anda tidak?

Kadang-kadang stok bahan masakan Mamy prepare malam-malam weekdays juga. So pentingnya sistem FIFO supaya kita tak ter guna bahan yang baru di sediakan hingga menyebabkan bahan yang terdahulu rosak begitu sahaja.

Tapi kalau tak ada masa nak prepare stok cili giling beli je cili giling ADABI (Chilli Paste)macam ni ha kat shopee. Senang!

Rahsia Cili Api & Cili Kisar Tahan Berminggu Dan Makan Tahun

Post a Comment for "cara buat cili kisar tahan lama"