Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

cara buat kerepek pisang tanduk

cara buat kerepek pisang tanduk

Assalamualaikum wargabloggersMalaysia yang budiman semua, salam bulan Mac! Cheq mulakan bulan ni dengan entri masak-masak sajalah naa, dengan entri kerepek pisang tanduk rangup. Hangpa kenai dak pisang tanduk tu rupa dia macam mana? 😄👇👇

Sila tengok gambaq kolaj ni dari kiri ke kanan dan atas ke bawah naa... ni merupakan proses penukaran dua biji pisang tanduk muda yang bersaiz gergasi ke kerepek pisang yang cukup sedap dan rangup! 🧐✨

Pertengahan bulan lepas cheq ada dapat dua biji pisang tanduk muda dari mak sedara cheq. Pisang tanduk ni merupakan hasil tanaman beliau sendiri. Alhamdulillah ada rezeki cheq mai bergolek dalam bentuk dua biji pisang tanduk muda yang besaq gedabak saiznya, macam tanduk kerbau! Apa lagiii... cheq buat kerepek pisang saja laa...hihihi 😬

Resipi Kerepek Pisang Pkp 🍌😎 Oleh Nurul Kefftya

3.Panaskan minyak masak di atas api yang sederhana besar. Sebelum mula menggoreng, toskan kepingan-kepingan pisang tadi dulu untuk membuang air kapur tadi.

4. Kecilkan api, dan masukkan kepingan-kepingan pisang ke dalam kuali. Besarkan api semula ke sederhana besar. Selepas menggoreng selama lebih kurang 1 minit, masukkan 1 sudu air garam yang suam ke dalam kuali dengan berhati-hati. Minyak panas dalam kuali tu tak akan meletup, tapi dia akan bunyi bising sikitlah. Ni satu cara nak bagi kerepek pisang tu ada rasa masin-masin sikit, dan masinnya akan jadi sekata 👍

5. Teruskan menggoreng sehingga warna kerepek pisang bertukar menjadi kuning keemasan. Angkat keluar dari minyak dan biarkan kerepek ni sejuk pada suhu bilik. Selepas dah hilang panasnya tu, masukkan kerepek ke dalam balang kedap udara untuk disimpan demi keseronokan mengunyah kerepek pisang rangup di hari-hari yang seterusnya, sehinggalah stok kerepek pisang ni habis dimakan 😂

Cara Buat Kerepek Pisang Tanduk Lemak Masin Dan Rangup

Sekian, beginilah cara cheq membuat KEREPEK PISANG TANDUK yang rangup, sedap dan semestinya mengikut selera cheq. Maaflah kalau resipi ni tidak mengikut selera hangpa noo... kalau hangpa suka kerepek pisang yang manis, bolehlah cuba sira kerepek ni dengan air gula pekat sebelum nak simpan ke dalam bekas kedap udara tu. Kalau nak bagi rasa dia ada macam gaya hipster sikit, bolehlah hangpa cuba gaul dengan serbuk cheese hat warna oren tu... 😅😂

3.Panaskan minyak masak di atas api yang sederhana besar. Sebelum mula menggoreng, toskan kepingan-kepingan pisang tadi dulu untuk membuang air kapur tadi.

4. Kecilkan api, dan masukkan kepingan-kepingan pisang ke dalam kuali. Besarkan api semula ke sederhana besar. Selepas menggoreng selama lebih kurang 1 minit, masukkan 1 sudu air garam yang suam ke dalam kuali dengan berhati-hati. Minyak panas dalam kuali tu tak akan meletup, tapi dia akan bunyi bising sikitlah. Ni satu cara nak bagi kerepek pisang tu ada rasa masin-masin sikit, dan masinnya akan jadi sekata 👍

5. Teruskan menggoreng sehingga warna kerepek pisang bertukar menjadi kuning keemasan. Angkat keluar dari minyak dan biarkan kerepek ni sejuk pada suhu bilik. Selepas dah hilang panasnya tu, masukkan kerepek ke dalam balang kedap udara untuk disimpan demi keseronokan mengunyah kerepek pisang rangup di hari-hari yang seterusnya, sehinggalah stok kerepek pisang ni habis dimakan 😂

Cara Buat Kerepek Pisang Tanduk Lemak Masin Dan Rangup

Sekian, beginilah cara cheq membuat KEREPEK PISANG TANDUK yang rangup, sedap dan semestinya mengikut selera cheq. Maaflah kalau resipi ni tidak mengikut selera hangpa noo... kalau hangpa suka kerepek pisang yang manis, bolehlah cuba sira kerepek ni dengan air gula pekat sebelum nak simpan ke dalam bekas kedap udara tu. Kalau nak bagi rasa dia ada macam gaya hipster sikit, bolehlah hangpa cuba gaul dengan serbuk cheese hat warna oren tu... 😅😂

3.Panaskan minyak masak di atas api yang sederhana besar. Sebelum mula menggoreng, toskan kepingan-kepingan pisang tadi dulu untuk membuang air kapur tadi.

4. Kecilkan api, dan masukkan kepingan-kepingan pisang ke dalam kuali. Besarkan api semula ke sederhana besar. Selepas menggoreng selama lebih kurang 1 minit, masukkan 1 sudu air garam yang suam ke dalam kuali dengan berhati-hati. Minyak panas dalam kuali tu tak akan meletup, tapi dia akan bunyi bising sikitlah. Ni satu cara nak bagi kerepek pisang tu ada rasa masin-masin sikit, dan masinnya akan jadi sekata 👍

5. Teruskan menggoreng sehingga warna kerepek pisang bertukar menjadi kuning keemasan. Angkat keluar dari minyak dan biarkan kerepek ni sejuk pada suhu bilik. Selepas dah hilang panasnya tu, masukkan kerepek ke dalam balang kedap udara untuk disimpan demi keseronokan mengunyah kerepek pisang rangup di hari-hari yang seterusnya, sehinggalah stok kerepek pisang ni habis dimakan 😂

Cara Buat Kerepek Pisang Tanduk Lemak Masin Dan Rangup

Sekian, beginilah cara cheq membuat KEREPEK PISANG TANDUK yang rangup, sedap dan semestinya mengikut selera cheq. Maaflah kalau resipi ni tidak mengikut selera hangpa noo... kalau hangpa suka kerepek pisang yang manis, bolehlah cuba sira kerepek ni dengan air gula pekat sebelum nak simpan ke dalam bekas kedap udara tu. Kalau nak bagi rasa dia ada macam gaya hipster sikit, bolehlah hangpa cuba gaul dengan serbuk cheese hat warna oren tu... 😅😂

Post a Comment for "cara buat kerepek pisang tanduk"