Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

cara buat kuih koci

cara buat kuih koci

Bagi orang selain dari penduduk negeri Kelantan, resepi kuih koci Kelantan biasanya dikenali atau disamakan dengan kuih peria. Ianya disebabkan tekstur dan bahan yang digunakan dalam pembuatan kedua kuih ini boleh dikatakan sama. Cuma bila di Kelantan, kuih koci ini dibungkus dalam daun pisang dan bentuk yang tertonjol itu adalah identiti kuih ini.

Jadi kalau dulu ada kami siarkan Resepi Kuih Peria   di sini , kali ini kami akan berikan resepi kuih koci Kelantan yang asalnya dari Kelantan dan dibuat dengan gaya tersendiri. Jadi anda yang mahu mencuba kuih koci versi ini, dipersilakan. Insyaallah lengkap kami sertakan resepi dengan tipsnya.

Cara

Rasa kuih koci Kelantan adalah manis-manis kenyal dengan inti yang tersendiri dan dibalut dalam daun pisang. Ianya juga wangi hasil bau daun pisang yang dikukus.. Antara inti kuih koci yang popular adalah kacang hijau, kacang merah ataupun inti kelapa. Kalau tanya inti kentang tu, takde lagi dalam sejarah kuih koci ni.Hee.

Resepi Koci Leleh Tanpa Kukus Yang Mudah Dan Sedap. Confirm Layan.

#1: Rebus kacang hijau yang telah di rendam tadi sehingga kembang dan empuk dengan 2 cawan air.  Biarkan air kering tinggal sedikit kemudian masukkan santan, gula, gula melaka, garam dan teruskan kacau sebati.

Sambung kacau hingga santan kering dan inti kacang mula sebati dan sedikit keras.Jangan risau jika masih lembik waktu panas.Nanti sejuk ianya akan jadi keras. Bila dah keras ,bulatkan ikut saiz yang dikendaki.

Uli hingga jadi doh dah teksturnya tidak lembik, tidak keras serta tak melekat di tangan. Kalau nak masuk pewarna , masuk pada waktu ni . Bila dah ada pewarna , bulatkan doh dalam saiz bola ping pong.

Embun ♥ Kaseh ♥ Rosaliza: April 2020

#2: Daun pisang yang dipotong tadi dilayurkan terlebih dahulu dan  disapu dengan sedikit minyak masak. Tujuannya tak nak bagi kuih koci melekat.Ambil doh , penyekkan atau leperkan, masukkan inti kacang lepas tu tutup doh semula, baru letak atas daun pisang dan bungkus dengan cara lipat keduanya ke belakang.

#3: Panaskan air dalam pengukus dan bila air mendidih, susun kuih koci dalam pengukus dan kukus selama 10-15 minit guna api besar.The taste of Kuih Koci is similar to Pandan Angku Kuih, both are made by filling pandan glutinous rice dough with sweet grated coconut. The skin of Kuih Koci has some coconut milk added while the skin of Pandan Angku Kuih has sweet potato added. It is wrapped with banana leaf while Angku Kuih is printed with a “tortoise” pattern using a mold.

The origin of kuih Koci is unknown but one theory suggests that the names kuih mean cake in the Malay language and koci means sticky in the Hokkien dialect. Its name may have come from the fact that it’s very sticky when cooked and needs to be broken apart with chopsticks or hands before being eaten.

Pandan Kuih Koci Recipe (resepi Kuih Koci Pandan) With Detailed Steps

Another theory suggests that the name “kuih koci” means “to squeeze” in Malay. This is because the mixture of ingredients is squeezed into a mold and baked until it sets.

It’s commonly found in Malaysia and Indonesia and is commonly eaten during breakfast or as an afternoon snack and is often sold by street vendors too so if you’re looking for a snack on the go then this would be perfect!

1 Combine gula Melaka, dark brown sugar, hot water, and pandan leaves in a saucepan, and cook over medium heat until sugar is fully dissolved. Strain sugar syrup through a sieve into the non-stick cooking pan. Add in slaked cornstarch, and mix well. Add in shredded coconut, and mix until combined.

Cara

Resipi Kuih Koci Pulut Hitam Inti Kacang Merah Sedap & Lazat

3 Combine icing sugar and another 100 g of glutinous rice flour, add to mixture, mix into a dough. Add in more pandan juice if needed (about ½ tsp), knead until a smooth dough is formed.

1 Prepare 12 pieces (size: 6″ x 7″) rectangle banana leaves. Blanch in hot boiling water until soften.Wash with dish washing net, then dry with kitchen towels.

3 Shape dough into a bowl, fill with coconut filling, wrap filling fully with dough, press until firm and shape gently into a ball.

Cara Membuat Kuih Koci Terlajak Sedap.

Calories: 119 kcal Carbohydrates: 25 g Protein: 1 g Fat: 3 g Saturated Fat: 1 g Polyunsaturated Fat: 0.2 g Monounsaturated Fat: 1 g Sodium: 30 mg Potassium: 37 mg Fiber: 1 g Sugar: 9 g Vitamin C: 0.1 mg Calcium: 12 mg Iron: 0.2 mgKali ni kami akan beri resepi kuih koci istimewa beserta tips untuk anda.Memang sangat sedap dengan inti  kelapanya cukup rasa ditambah lagi bersalut dalam santan pekatnya. Aduh memang sangat menggiurkan.

Kuih koci ini dohnya boleh dipelbagaikan.Ada kuih koci labu yang doh luar dibuat daripada buah labu kuning dan juga kuih koci pulut hitam yang doh luar daripada tepung beras pulut dan juga tepung beras pulut hitam.

Resepi

Resepi kuih koci ini istimewa hasil daripada Puan Diena Anilda yang menjual kuih ini dan ramai yang telah mengambil tempahan daripadanya.Lokasinya di Hulu Langat, Selangor.Jika anda mahu menempah untuk majlis perkahwina, boleh berhubung dengan beliau.

Sinar Kehidupanku**~::..: Kuih Koci Pandan

2. Buat santan terlebih dahulu sebelum masakkan doh didalam air.Sebabnya bila doh dah masak kene terus masukkan dalam santan bagi elakkan kuih koci melekat sebelum dibalut dengan daun pisang.

3. Setelah inti siap dimasakkan.Sejukkan sebentar dan masukkan dalam freeze pada bahagian atas.Setelah agak2 sejuk n beku.Keluarkan dan bulatkan inti.Bekukan semula untuk mudahkan proses masukkan inti kedalam doh. Tak melekit dan kerja menjadi cepat.

Cara bungkus kuih koci pula menggunakan daun pisang yang telah dilayur di atas api.Potong melengkung pada bahagian tepi kiri kanan dan barulah dibungkus seperti membungkus nasi lemak.

Kuih Koci Black Glutinous Rice

#1: Masak gula merah dengan air sehingga larut.Tapis guna tapis kain.Masak semula gula merah yg dah ditapis dengan gula pasir, garam, daun pandan sehingga gula pasir larut.

Dapur

#2: Masukkan Kelapa.Kacau sehingga kering.Bila tolak sedikit inti dgn senduk, kelihatan berbuih2 didasar kuali, maksudnya inti dah nak kering, boleh masukkan Tepung gandum untuk jadikan inti lebih kental.Tutup api.Siap

#1: Masukkan air atau santan cair sedikit demi sedikit sehingga doh tidak melekat di tangan.Ambil inti dan masukkan dlm doh.Bulatkan dan timbang jika mahu cantik.Gris loyang dgn sedkit minyak.

Kuih Koci Cubaan Pertamaku...sedap Dan Lembutnya!

#2: Didihkan air panas.Setelah mendidih masukkan doh. Kalau dah timbul, angkat doh dan terus gaul dlm dadih santan yg telah dimasak.Sebab itu kita sediakan dadih santan terlebih dahulu.Bungkus dgn daun pisang yg telah dilayur atas api.Siap.

#2: Masakkan sehingga pekat bersama beberapa helai daun pandai untuk aroma yang wangi.Jangan lupa perasakan dengan garam dan gula mengikut selera masing2.

Tips : Dadih santan kene pandai seimbangkan supaya tidak cair dan pekat ya.Kalau cair bancuh tepung beras bersama air dan baru tambah masuk. Masak dadih santan sehingga mendidih bebuih supaya kuih koci lambat basi dan tahan lama.

Mudah

Resipi Kuih Koci Pulut Hitam. Sedap, Mudah & Comfirm Jadi!

Jadi mula-mula anda sediakan inti, lepastu timbang dan sejukkan.Buat dadih santan dan biarkan masak baru buat doh.Masukkan inti, rebuskan doh dan terus gaul dalam dadih santan sebelum dibalut dengan daun pisang.

Post a Comment for "cara buat kuih koci"