Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

cara buat solok lada

cara buat solok lada

Solok lada adalah salah satu dari lauk sayuran Kelantan kegemaran saya selain Teresek dan Sira Labu. Solok lada ini disediakan semasa majlis tahlil arwah Bonda oleh ibu saudara pada anak buah saya. Saya yang meminta supaya disediakan solok lada kerana teringin nak memakan solok lada yang asli dari Kelantan. Memang sedap.

Membuat solok lada ini dikira sebagai agak remeh sedikit. Jadi ianya bukanlah lauk hidangan sehari hari kecuali bagi orang yang berniaga nasi kerabu dsb. Kami akan menyediakan solok lada hanya di majlis kenduri kerana ianya akan dibuat secara beramai ramai dengan jiran tetangga yang datang menolong. Kerja berat pun menjadi lebih ringan jika dibuat secara beramai ramai.

Solok

Jom layan resepi di bawah ini yang saya salin berbelas tahun lamanya selepas melihat sendiri jiran jiran kami menyediakan solok lada di majlis kenduri di rumah kakak. Memang sedap solok yang disediakan sendiri, maksud saya disediakan di rumah sendiri, tak sama dengan solok yang dibuat berjualan.

Sedapnya Solok Lada, Nak Buat Guna Ikan Rebus Atau Ikan Mentah Pun Boleh!

Ikan rebus diasingkan tulang dan isi. Tumbuk isi ikan dan bawang merah dan digaul dengan kelapa parut. Kemudian ditumbuk sedikit kelapa yang sudah bergaul dengan isi ikan tadi.

Lada solok dibelah dua dan dikorek keluar biji biji di dalamnya. Sumbat bahan inti kelapa di atas tadi padat padat ke dalam lada. Biarkan sehingga intinya membuncit keluar.

Susun lada yang telah disumbat di dalam periuk dan tuangkan santan. Masukkan sedikit garam dan gula. Masaklah sehingga santanhampir kering. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.

Solok Lada Kelantan Kegemaran Saya

Azie Selamat datang ke blog Azie Kitchen. Saya seorang isteri dan ibu bekerjaya yang punya minat mencuba resepi masakan bila punya kelapangan masa. Ingin berkongsi resepi yang diperolehi dari kawan kawan atau dari blog blog yang telah dicuba. Saya ingin mengisi masa dengan melakukan sesuatu yang boleh memberi manafaat yang berpanjangan samada di dunia dan juga akhirat. Saya akan memaparkan pengalaman sendiri dalam kehidupan seharian saya di dalam bab masak memasak. Semua GAMBAR adalah HAK CIPTA TERPELIHARA! Harap minta izin terlebih dahulu jika ingin mengambil atau menggunakan gambar gambar di dalam blog ini. Sebarang komen atau pandangan, amat dialu alukan. Sekian terima kasih.Hari ini 18 Mac 2020 adalah hari pertama, negara kita telah melaksanakan perintah sekatan pergerakan di mana hanya beberapa perkhidmatan penting sahaja yang dibuka. Yang lain ditutup atau dilaksanakan program bekerja dari rumah sehingga 31 Mac 2020.

Tidak susah sebenarnya kerana apa yang perlu dilakukan adalah berada di rumah. Ianya bagi menyekat penularan virus covid 19 yang sehingga setakat ini belum ada penawar. Seriousnya sehingga surau surau diarah tutup dan tidak diadakan solat jumaat. Bukan sahaja aktiviti sosial tapi aktiviti keagamaan.

Solok

Tapi ada yang mengambil mudah dengan tetap pergi ke pejabat walaupun tiada keperluan mendesak. Begitu juga ada majikan yang gagal akur dengan arahan ini dengan tetap mengarah staf bekerja seperti biasa walaupun ianya bukan perkhidmatan kritikal. Lagi teruk ada yang beranggapan mereka yang mahu bekerja dari rumah sebagai pemalas dan ambil peluang untuk curi tulang. Masya Allah. Gelap dan hitam hati orang seperti ini.

Article Photo Ica (14)

Selain itu, ramai yang mula membuat pembelian barang barang dapur. Saya tidak pasti samada ianya pembelian panik atau tidak. Tapi yang pasti beli barangan dapur. Tidak semua orang membeli barang dapur setiap hari. Jadi kami yang kebetulan hari Isnin 16 Mac 2020 dalam perjalanan balik Kota Bharu dari program JJCM Pantai Timur singgah makan di Restoran Matahari sebelah Pasaraya Giant Kuala Terengganu.

Selepas makan, kami terus masuk ke Giant untuk membeli barang dapur yang memang telah kehabisan. Ketika itu, belum hebuh berkenaan akan ada arahan kawalan pergerakan. Masing masing mengatakan ianya adalah berita palsu. Tapi kami decide untuk beli kerana kalau sampai di KL, pasti orang lagi ramai. Di Giant KT, orang pun tak ramai yang membeli belah ketika itu. Memang pasaraya dibuka seperti biasa tapi banyak barangan kehabisan dan beratur untuk membayar pun sangat panjang.

Resipi

Kami bernasib baik kerana sehari selepas balik, kerajaan membuat pengumuman langkah sekatan pergerakan. Tapi sepanjang program JJCM, kami memang menjaga kebersihan. Kami tidak bersalam sesama sendiri. Kami mengelap tempat duduk dalam bas dengan cecair dettol. Kami mencuci tangan dengan hand sanitizer setiap kali turun dan naik bas. Di tempat orang ramai, kami memakai topeng muka.OK sekarang kita masuk bab resepi pula.

Cara Buat Solok Lada, Taklah Susah Mana. Puas Makan Bila Buat Sendiri

Hari ini saya ingin kongsikan resepi solok lada menggunakan isi ikan mentah yang disediakan oleh sahabat saya Puan Maznah. Saya menempah makanan untuk makan tengahari kami ketika di rumah Prof Dr Mohd Anizu. Alhamdulillah kawan kawan suka dengan masakan yang saya pilih iaitu daging kerutuk, teresek jantung pisang, ikan goreng, ulam ulaman dan solok lada.

Jadi kalau ada sesiapa di Kelantan yang ingin menempah masakan untuk jamuan makan boleh order dengan sahabat saya Puan Maznah di nombor telefon: +60 18-577 7037.

Resepi

Solok lada mesti dibuat menggunakan lada hijau muda yang dipanggillada solok dan sangat terkenal di Kelantan. Resepi tradisi ialah menggunakan isi ikan rebus. Jadi selain bahan bahan di bawah, digunakan juga sebiji telur untuk melekatkan isi ikan dengan kelapa parut dan bahan lain.

Jom Buat Solok Lada, Memang Padu Kalau Makan Dengan Nasi Kerabu Ni

Tapi resepi hari ini menggunakan isi ikan mentah.Serious sangat sedap. Memang saya makan dengan sangat berselera. Saya meratah 3 biji solok yang memang agak panjang. Sepanjang program JJCM, makan tengahari ini lah yang benar benar kena dengan selera saya.OK sekarang kita semak resepi di bawah ini. Selamat mencuba.

Selain itu, ramai yang mula membuat pembelian barang barang dapur. Saya tidak pasti samada ianya pembelian panik atau tidak. Tapi yang pasti beli barangan dapur. Tidak semua orang membeli barang dapur setiap hari. Jadi kami yang kebetulan hari Isnin 16 Mac 2020 dalam perjalanan balik Kota Bharu dari program JJCM Pantai Timur singgah makan di Restoran Matahari sebelah Pasaraya Giant Kuala Terengganu.

Selepas makan, kami terus masuk ke Giant untuk membeli barang dapur yang memang telah kehabisan. Ketika itu, belum hebuh berkenaan akan ada arahan kawalan pergerakan. Masing masing mengatakan ianya adalah berita palsu. Tapi kami decide untuk beli kerana kalau sampai di KL, pasti orang lagi ramai. Di Giant KT, orang pun tak ramai yang membeli belah ketika itu. Memang pasaraya dibuka seperti biasa tapi banyak barangan kehabisan dan beratur untuk membayar pun sangat panjang.

Resipi

Kami bernasib baik kerana sehari selepas balik, kerajaan membuat pengumuman langkah sekatan pergerakan. Tapi sepanjang program JJCM, kami memang menjaga kebersihan. Kami tidak bersalam sesama sendiri. Kami mengelap tempat duduk dalam bas dengan cecair dettol. Kami mencuci tangan dengan hand sanitizer setiap kali turun dan naik bas. Di tempat orang ramai, kami memakai topeng muka.OK sekarang kita masuk bab resepi pula.

Cara Buat Solok Lada, Taklah Susah Mana. Puas Makan Bila Buat Sendiri

Hari ini saya ingin kongsikan resepi solok lada menggunakan isi ikan mentah yang disediakan oleh sahabat saya Puan Maznah. Saya menempah makanan untuk makan tengahari kami ketika di rumah Prof Dr Mohd Anizu. Alhamdulillah kawan kawan suka dengan masakan yang saya pilih iaitu daging kerutuk, teresek jantung pisang, ikan goreng, ulam ulaman dan solok lada.

Jadi kalau ada sesiapa di Kelantan yang ingin menempah masakan untuk jamuan makan boleh order dengan sahabat saya Puan Maznah di nombor telefon: +60 18-577 7037.

Resepi

Solok lada mesti dibuat menggunakan lada hijau muda yang dipanggillada solok dan sangat terkenal di Kelantan. Resepi tradisi ialah menggunakan isi ikan rebus. Jadi selain bahan bahan di bawah, digunakan juga sebiji telur untuk melekatkan isi ikan dengan kelapa parut dan bahan lain.

Jom Buat Solok Lada, Memang Padu Kalau Makan Dengan Nasi Kerabu Ni

Tapi resepi hari ini menggunakan isi ikan mentah.Serious sangat sedap. Memang saya makan dengan sangat berselera. Saya meratah 3 biji solok yang memang agak panjang. Sepanjang program JJCM, makan tengahari ini lah yang benar benar kena dengan selera saya.OK sekarang kita semak resepi di bawah ini. Selamat mencuba.

Post a Comment for "cara buat solok lada"