cara hias pulut kuning
Pulut Kuning ni ramai suka kan sebab keenakan dan kelemakan pulut ni apa lagi jika dihidangkan bersama kari, rendang dan sambal tumis. Ramai juga yang buat jualan pulut kuning sebagai sumber pendapatan. Tak susah nak buat pulut kuning jika kita tahu teknik membuatnya. Kekny pun selalu buat jika ada yang tempah atau buat makan sendiri. Kadangakala buat yang jenis hiasan dari sayur. Itu selalunya ditempah untuk majlis perkahwinan dan dibuat hantarann namanya Pulut Kuning Berhias. Ok Nak ke belajar Resepi Pulut Kuning Dan Tips Pulut Kuning Cantik Berkilat dan Sedap ni?
Pulut kuning selalunya dikukus. Kalau nak tanak pun boleh tapi tanak sedikit keras. Bila dah masak baru percikan santan ke atasya. Tapi kalau nak pulut yang cantik, berkilat dan nampak elok mestilah dikukus.
Warna kuning telur untuk menyerikan pulut kita. Jangan hanya harapkan kunyit sahaja sebab kadangkala wanra kunyit ikut brand kita pakai ada yang warnanya pudar.
Pjj Pulut Kuning Berhias — Wan Bakery
Jika nak pulut lebih tahan lama dan lambat basi, guna santan kotak yang dicampur air panas. Sukatan ialah 1:1 jika guna 1 kotak santan bersamaan 1 air. Sebab santan kotak ni pekat. Jika tak tambah air pekatnya akan jadikan pulut nampak putih putih
Guna santan segar memang disyorkan. Rasanya pun sedap tapi pulut kadangkala cepat basi. Nak elakkan basi, lepas gaul santan dan pulut, kukus balik puut yang dah bergaul santan tadi. Dengan cara ini pulut akan lebih tahan lama
Ini tips nak dapatkan pulut yang berkilat. Mesti lepas kukus, gaul terus pulut dan santan. Masukkan santan sedikit demi sedikit sambil tekan tekan pulut supaya sebati
Pulut Kuning Yang Lembut, Sedap & Mudah Dibuat
Ramai yang kukus pulut guna daun pisang kan? sebenanrnya guna daun pandan lebih wangi. Alas je pengukus dengan daun pandan banyak banyak.
Pulut Kuning sedap dimakan bersama rendang, kari ayam, kari daging, kari telur, kurma telur, sambal tumis ikan bilis, telur atau udang, rendang kerang dan banyak lagi. Sedapnya kena buat juga lah minggu ni.
Panaskan santan bersama air dan garam. Jangan sampai mendidih nanti pecah santan pula. Tambah pewarna jika suka kedalam santan. Boleh tengok pulut kukus kita tu pudar ke warna dia atau dah elok kuningnya. Jadi nak tambah pewarna ni bergantung pada keadaan pulut lepas dkukus
Sambutan Luar Biasa Bisnes Pulut Kuning Zarina Zainuddin
Ingat ya kena masuk sedikit demi sedikit supaya santan sama rata kat pulut. Pulut kukus yang kering tadi akan menyerap santan dan jadikan pulut lembut berlemak.
Selesai percik santan, boleh kukus semula jika pakai santan segar dan nak pulut lebih tahan lama. PUlut akan lebih berkilat jika dikukus semula sekejap sahaja.
Ingat ya kena masuk sedikit demi sedikit supaya santan sama rata kat pulut. Pulut kukus yang kering tadi akan menyerap santan dan jadikan pulut lembut berlemak.
Selesai percik santan, boleh kukus semula jika pakai santan segar dan nak pulut lebih tahan lama. PUlut akan lebih berkilat jika dikukus semula sekejap sahaja.
Post a Comment for "cara hias pulut kuning"