Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

cara masak pajeri nenas

cara masak pajeri nenas

Pajeri nenas ini saya gandingkan dengan ikan cencaru sumbat sambal dan udang goreng garam kunyit sebagai hidangan tengahari makan dengan nasi putih panas panas memang sedap sangat jom kita layan resepi yang saya belajar dari kak limah

Cara penyediaan cara cara untuk pajeri nenas hiris nipis bawang merah kecil bawang putih dan halia potong nenas sedikit tebal jangan terlalu nipis bancuhkan rempah kari daging dengan sedikit air tumbuk halus ikan bilis dan udang kering panas kan air dan celur nenas yang dipotong dalam air panas mendidih selama 2 3 minit kemudian

ResepiMasak Pajeri Nenas />

Pajeri nenasnya nampak sedap dan resepinya pula mudah untuk dimasak selamat mencuba resepi pajeri nenas image via facebook bahan bahan nenas potong ikut suka bwg merah bwg putih halia hiris halus rempah 3 sekawan bunga lawing kulit kayu manis dan bunga cengkih udang kering santan kerisik serbuk kari daging saya guna babas cara

Resepi Pajeri Terung Sedap

Cara masak 1 panaskan minyak tumis 3 sekawan kemudian masukkan bahan kisar tadi biarkan sehingga wangi masukkan cili kisar serbuk cili baba s 2 selepas itu masukkan rempah kari biarkan sedikit garing guna api perlahan sahaja barulah masukkan air masak secawan 3 tunggu sehingga tumisan pecah minyak barulah perasakan untuk

Pajeri nenas ini saya gandingkan dengan ikan cencaru sumbat sambal dan udang goreng garam kunyit sebagai hidangan tengahari makan dengan nasi putih panas pa

Cara penyediaan kupas kulit nenas dan potong membulat anggran tebal 1 5cm setiap hirisan masak air sehingga mendidih dan rebus nenas seketika 4 5 minit supaya masam dari nenas dapat dikurangkan angkat dan toskan panaskan minyak dalam periuk dan tumis bawang merah bawang putih halia dan rempah tumis kacau sehingga kekuningan dan naik bau

Cara Buat Pajeri Nenas Sedap, Kuah Pekat Likat Kesukaan Arwah Abah!

Cara cara tumis bahan kisar sehingga naik bau dan masukkan rempah kari kering tak dibancuh dengan air dan kacau rata cepat cepat masukkan sedikit santan supaya tidak hangit dan kacau rata

Resepinenas 1 biji2 biji bawang besar7 ulas bawang putihhalia 1 inciudang keringcili blendersantancengkihdaun karikerisikgaram gulacukapati ayam ajinamoto

Resepi

Perisakan pajeri nenas anda kalau dah ok boleh matikan api pajeri nenas ni yang sedap nya bila ada rasa masam masam manis tetapi rasa manis lebih sikit la baru ngam untuk dapat rasa pajeri nenas yang rangup gunakan nenas yang sedang ranum jangan terlebih masak

Pajeri Nenas Sedap

Cara cara memasak pajeri nenas nenas masak kari 1 biji kecil buah nenas di potong di bersih dan dipotong slice atau mengikut kehendak sendiri 2 sudu makan kari ikan 1 sudu kecil rempah kurma 1 sudu kecil white pepper 1 sudu kecil serbuk kunyit di campur dan gaul dengan 1½ air

Resepi pajeri nenas yang simple dan sedap masakan pajeri nenas ini dikongsikan oleh puan ainn mustafar nenas setengah biji dan potong ikut suka sis suka kecik kecik macam ni senang makan kalau nak buat pajeri terung tukarkan nenas kepada terung dan potong terung mengikut kesesuaian anda sendiri bahan kisar bawang besar 1 biji bawang

Resipi

Bahan bahan 6 ulas bawang merah 2 ulas mayang 4 ulas kisar 6 ulas bawang putih 3 ulas mayang 3 ulas kisar cili kering halia mayang kerisik udang kering rendam air panas basuh bersih tumbuk dan kisar belacan 2 sdb rempah kerutuk

Cara Buat Pajeri Nenas Pekat & Sedap Versi Kelantan

Resepi pajeri nenas cara masak pajeri nenas pada pajeri nenas resipi kami senaraikan dibawah ini kulit nenas perlu dikupas dan dipotong bulat dengan ketebalan 1 5cm setiap potongan didihkan air dan rebus nenas selama 4 5 minit untuk mengurangkan keasaman kemudian angkat dan tiriskan

Cara cara 1 panaskan dalam ½ cawan minyak perlukan minyak yang banyak agar rempah masak elok nanti 2 bila minyak sudah panas masukkan bawang merah bawang putih dan halia yang telah dipotong nipis sertai telegram geng rasa share resipi

Resipi

Cara masak pajeri nenas belah 2 terung jangan sampai putus ketepikan panaskan minyak dalam kuali tumis bahan kisar sehingga naik bau wangi kemudian masukkan terus rempah kari tak perlu bancuh dengan air kacau cepat cepat sehingga sekata untuk elakkan hangit masukkan santan sikit dan kacau sebati

Resepi Pajeri Nenas Utara Sedap Hingga Menjilat Jari

Pajeri nenas penulis resepimudah kategori ulaman masakan hidangan hari raya hidangan melayu hidangan tengah hari kaedah masakan tumis kesukaran permulaan hasil 1 hidangan quarter 0 25 servings half 0 5 servings default 1 serving double 2 servings triple 3 servings masa penyediaan 5 minit masa memasak 10 minit jumlah masa 15 minit

Bahan bahan 1 biji nenas saiz kecil 1 bungkus kecil sebuk kari ikan daging 4 biji bawang merah ditumbuk kasar 3 ulas bawang putih ditumbuk kasar 1 sudu besar udang kering boleh tukar kepada ikan bilis ditumbuk kasar 2 sudu besar kerisik 2 cawan santan pekat 1 inci halia hiris nipis

How

Cara cara kupas kulit nenas dan potong membulat anggran tebal 1 5cm setiap hirisan masak air sehingga mendidih dan rebus nenas seketika 4 5 minit supaya masam dari nenas dapat dikurangkan angkat dan toskan panaskan minyak dalam periuk dan tumis bawang merah bawang putih halia dan rempah tumis

Resipi (18/12) Pajeri Nenas Oleh Hani Shaimi

Resipi sedap dan mudah untuk pajeri nanas masam manis nenas dalam kuah yang pekat cukup memikat selera siapa yang suka nanas boleh lah buat nanti sedap

Post a Comment for "cara masak pajeri nenas"