cara kurangkan pedas dalam masakan
Makanan pedas sememangnya sangat sinonim dengan cita rasa rakyat Malaysia. Pendek kata, dari lauk-pauk sampailah ke mi segera semuanya wajib pedas. Maklumlah, makanan jenis ni menjadi kegemaran ramai kerana mampu menambahkan kepuasan dan melengkapkan sajian korang.
Tapi, ada sesetengah orang tak makan masakan yang terlampau pedas. Jadi, kalau korang nak tau macam mana nak kurangkan pedas dalam sesuatu masakan dan makanan, korang ikut je petua ni!
Masakan - Cara Kurangkan Pedas Dalam Masakan />
Kebiasaanya kalau mak-mak kita masak terlalu pedas, mesti mereka akan tambah gula untuk kurangkan rasa menyengat cili. Jumlahnya pula bergantung kepada citarasa masing-masing.
Buat Peminat Makanan Pedas: Bagaimana Nak Kurangkan Rasa Pedas Selepas Makan?
Seeloknya, letak sikit demi sedikit. Lepas tu, korang boleh rasa semula sebab bimbang kalau terlebih manis nanti tak sedap pula. Selain gula, korang juga boleh tambah madu atau aneka pemanis yang lain.
Kalau nak guna santan atau susu biasanya bila sambal tumis korang terlajak pedas. Jadi, bagi mengurangkan rasa pedas, korang boleh menambah sedikit santan.
Selain itu, ia juga boleh membuatkan masakan korang terasa lebih berlemak dan pekat. Tapi kena ingat ya, jangan letak terlalu banyak. Nanti rasa asal tu hilang pula.
Video] Doktor Perjelas Kenapa Minum Air Kosong Tak Boleh Legakan Pedas Dalam Mulut
Yang ni pula sesuai untuk masakan seperti sambal tumis yang menggunakan cili padi serta sambal belacan. Bila masak guna cili segar ni, faham-fahamlah kan. Laju je masuk dalam pengisar. Bila dah tumis atau dicuba, memang pedas tak terkata!
Jadi, untuk kurangkan pedas bolehlah lebihkan lagi sayuran dalam bahan masakan seperti lobak merah, brokoli, atau kobis. Untuk masakan sambal yang bergoreng, boleh tambah kisaran tomato tu. Ini kerana rasa tomato yang masam-masam akan mengimbangi rasa pedas malah menjadikan masakan korang lebih sedap.
Cara kurangkan pedas yang ini mungkin kedengaran macam kelakar dan pelik. Tapi, ada yang berpendapat kandungan lemak semulajadi dalam kacang dapat menyerap lebihan rasa pedas di samping menyerlahkan lagi rasa masakan.
Masakan Termasin, Terpahit Atau Terpedas? Letak Saja '1 Bahan' Ini, Pasti Selesai Semua Masalah!
Untuk menggunakan mentega kacang, panaskan dulu supaya lebih lembut dan mudah sebati dalam masakan. Kalau tak ada mentega kacang, boleh gunakan kacang tanah yang digoreng atau dibakar sebagai alternatif.
Masukkan sebiji atau dua biji kentang dalam masakan dan masak bersama sehingga kentang empuk. Kentang mampu menyerap kembali rasa pedas dan dapat membetulkan rasa pada makanan yang disediakan.
Bagi penggemar makanan pedas tapi rasa leceh nak masak atau bila dah masak rasa macam tak kena dengan selera, apa kata korang
Cara Praktis Yang Ampuh Hilangkan Kepedasan Dengan Cepat, Salah Satunya Memakan Gula
Bukan setakat dapat menyesuaikan tahap kepedasan tapi ia juga hadir dalam 3 rasa yang enak dan luar biasa seperti Kari Lontong, Mie Goreng Indonesia, Daging Cendawan Pedas. Wow!
Sementara itu, penyanyi Malaysia, Altimet juga telah bekerjasama dengan Red Mamee Monster untuk menghasilkan muzik video baru mengenai mi segera ini. Jom layan dulu video penuh dekat bawah:
Dapatkan sekarang di pasaraya berdekatan korang atau di aplikasi Shopee dan juga Lazada. Jangan lepaskan peluang ni, rugi kalau tak cuba tau! Untuk maklumat lanjut korang juga boleh layari Instagram dan Facebook Mamee Monster!
Nak Kurangkan Pedas Sambal Penyet Kena Masak Lama, Tambah Udang Geragau Lebih Sedap
Untuk menggunakan mentega kacang, panaskan dulu supaya lebih lembut dan mudah sebati dalam masakan. Kalau tak ada mentega kacang, boleh gunakan kacang tanah yang digoreng atau dibakar sebagai alternatif.
Masukkan sebiji atau dua biji kentang dalam masakan dan masak bersama sehingga kentang empuk. Kentang mampu menyerap kembali rasa pedas dan dapat membetulkan rasa pada makanan yang disediakan.
Bagi penggemar makanan pedas tapi rasa leceh nak masak atau bila dah masak rasa macam tak kena dengan selera, apa kata korang
Cara Praktis Yang Ampuh Hilangkan Kepedasan Dengan Cepat, Salah Satunya Memakan Gula
Bukan setakat dapat menyesuaikan tahap kepedasan tapi ia juga hadir dalam 3 rasa yang enak dan luar biasa seperti Kari Lontong, Mie Goreng Indonesia, Daging Cendawan Pedas. Wow!
Sementara itu, penyanyi Malaysia, Altimet juga telah bekerjasama dengan Red Mamee Monster untuk menghasilkan muzik video baru mengenai mi segera ini. Jom layan dulu video penuh dekat bawah:
Dapatkan sekarang di pasaraya berdekatan korang atau di aplikasi Shopee dan juga Lazada. Jangan lepaskan peluang ni, rugi kalau tak cuba tau! Untuk maklumat lanjut korang juga boleh layari Instagram dan Facebook Mamee Monster!
Post a Comment for "cara kurangkan pedas dalam masakan"