Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

cara masak ketam nipah

cara masak ketam nipah

Pertama kali memasak ketam nipah. Mula-mula macam takut nak masak sebab masa beli tu ketam masih lagi hidup dan duk menguek-nguek. Di tambah tengok sepitnya yang besar tu. Bertambahlah seram jawabnya. Abang Zarin tengok ketam ni mencecet lari bila ketam ni bergerak. Aduiiiii...

Masa beli ketam ni saya sempat juga bertanya pada tauke tu macam mana nak matikan ketam tu. Takutlah pulak, bertambah kesian takkanlah nak masak hidup-hidup, tak sampai hati weh. mata dia duk kedip-kedip tengok kita. Rupanya senang saja, just letak dalam air batu, terus mati.

DariNipah Telur Masin - Cara Masak Ketam Nipah />

Kali ini saya masak ketam telur masin. Biasanya kalau beli ketam bunga saya suka masak lemak, sambal bertelur ataupun goreng kunyit sahaja. Jom tengok resepinya

Hampir Dua Tan Ketam Nipah Sebulan Di Chili's Crab

1. Bersihkan ketam dan potong dua. Ketuk-ketuk la sikit bahagian sepit yg keras tu bagi retak. So bila nak mkn nanti senang sikit. Kemudian kukus ketam hingga 3/4 masak. Bila dah masak, celup isi ketam ke dalam air ais dalam 20 saat. Tujuannya untuk elakkan ketam tu overcooked dan isinya kekal pejal.

3. Cairkan mentega dalam kuali yang panas, kemudian masukkan bawang putih, cili padi, daun kari, dan telur masin. Kacau-kacau sehingga berbuih. Setelah berbuih masukkan susu cair. Kacau dan kacau lagi biar semuanya sebati. Tunggu sehingga kuah memekat. Bila dah pekat bolehlah rasa dan tambah apa yang perlu. Gula dan garam biar secukup rasa.

4. Bila kuah dah secukup rasa, masukkan ketam yg telah digoreng tadi. Balik-balikkan biar hingga kuahnya mesra, bersalut dan sebati dengan ketam. Boleh tutup api dan siap untuk dihidang!

Koleksi Resipi Ketam Untuk Masakan Tengah Hari Anda

Serius suami dan anak saya sangat sukakannya. Suami saya lebih suka meratah atau cicah dengan roti. kalau dapat man tou goreng pun sedap jugak ni. Bila tanya Abang Zarin dia cakap So goodlah mama. Makan nasi bertambah-tambah dan lebih banyak daripada mama.

Ditambah lagi selera abang Zarin ni jenis bermusim. Kalau nak makan udang, memang boleh dikatakan 2 minggu udang berturut-turut hingga muak. kemudian ayam, ikan, telur, ni ketam pulak. Katanya Mama masak Mr. Crab lagi tau. Abang suka!

Oklah, panjang pulak celoteh kali ni. Minta maaf pada semua, sekarang sangat kekangan masa. Saya baca semua komen, cuma ada masa saya reply ada masa tak terreply. Nak terjah rumah kawan-kawan pun tak sempat. Insyaallah kalau ada waktu saya terjah ya. Assalamualaikum.CARA NAK MATIKAN KETAM NIPAH DENGAN MUDAH DAN CEPAT | Bagi korang yang selalu beli dan makan ketam nipah ni, tentu pening gak kepala kan, dan terfikir macam mana nak matikan ketam nipah tu dengan mudah dan cepat. Ye laaa kalau beli nak terus masak, kenalah tau cara nak matikannya dengan cepat, supaya bila dah mati, dah boleh masaknya.

Resepi Ketam Masak Kam Heong

Kalau tak mati, jangan buat keje gile nak bukak tali tu dan masak, ada kang belum sempat ko makan ketam tu, ketam tu makan jari ko dulu oii...tengok je laa sepit dia yang besar tu, ngeri wooo...tu pun dah kena ikat, kemain aktif semua kakinya, tergedik-gedik bergerak kalau di lepaskan...

CARA

Ketam nipah ni kami sekeluarga memang suka, Suami kalau dapat je info kawannya bagitau ada ketam nipah ni, terus booking sampai 3/4 kilo kadang. Dan kelmarin Suami booking 5 kilo, 2 kilo saiz besar dan 3 kilo saiz kecik.

Harga pun ikut saiz, kalau yang besar RM 50 sekilo, yang kecik RM38 tak silap, tapi tu harga yang kawan Suami tawarkan laaa, kalau di pasar atau di luar, Sis tak tau, mungkin berbeza atau lebih mahal barangkali. Yang ini sebab kawan mancingnya Suami yang jual, so dapat lee harga yang ramai kata berbaloi. Puashati beli, fresh!.

Resepi Kari Ketam Style Melayu Dan Sri Lanka Ni Memang Wajib Cuba

Sebenarnya dah banyak cara yang Sis cuba buat dan ikut tau. Apa je orang ajar Sis cuba buat, sebab memang Sis selalu berdepan dengan masaalah ni. Pernah sekali cuba, katanya letak ais dalam air baldi, kemudian letak air dalam baldi, biarkan sekejap ketam tu dalam ais, nanti dia akan mati.

Ermm memang dia mati, tapi amik masa yang lamaa sangat. Kalau korang nak buat, korang buat pagi, so nanti tengah hari ketam tu dah mati, lama kannn...Kemudian Sis cuba plak katanya tabur garam atas ketam tu...yang ni kelakar, sebab selepas Sis tabur garam atas ketam tu, mak aiiii lagi aktif ketam tu oiiii....memang memekak dia dalam besen hahahaha...

-

Apalagi, Sis amik jalan mudah, Sis cuci balik garam tu, kemudian Sis masuk semua ketam dalam kukus dan kukuskannya hahahaha memang le mampos semuanya, sebab dah kena masak hahahaha..tapi masak tanpa membersihkan bahagian dalam ketam tu, so tak berapa syokk ar kann...

Amie's Little Kitchen: Ketam Nipah Masak Lemak Cili Padi

Dan akhirnya Sis terjumpa cara macam mana nak matikan ketam nipah ni dengan mudah dan cepat sangat! Dan ternyata sangat senang dan betul...cepat gile dia mati hahahahaha.

Kemudian, korang angkat 'kelepet' tengah belakang ketam tu. Kelepet tu (cuba tengok gambar no-2 di atas) yang selalu kita tengok samaada ketam tu jantan atau betina, haaa kelepet tu ler..

Tak sampai pun 5 minit, dia akan mati. Bila dah mati, barulah korang bukak tali tu ya. Kalau belum mati jangan bukak, kang ilang jari ko hahahaha.

-

Resepi Terakhir Siti Sarah Yang Dikongsi Kepada Peminat, Ketam Sweet & Sour Chinese Style!

Yang gelihatinya tu kan, ada yang Sis perhatikan, bila Sis cucuk aje badan ketam tu, ada yang tiba-tiba, kakinya tanggal terus ko, ada yang tak. Rasa Sis yang kakinya tertanggal tu, mungkin dia mati mengejut, ibarat kena serangan jantung hahahahaha...

Bila ko buat macam ni kan, senang nak kopek dan cuci ketam tu tau, lagi mudah nak bersihkannya. Bila dah bersih, apalagi..jom le memasak hehehehe..

Ikut plan asal nak masak ketam black pepper, tiba-tiba, Suami kata masak Chili Crab plak, so anak-anak pun suka, maka terjadilah menu Chili Crab kami semalam. Alhamdulilah, masak 6 ekor saiz besar, kerat dua, makan sekali hadap aje, tanpa meninggalkan sisa, sampai kuahnya tu Suami amik roti cecah makan, perghh sedap sangat ke Ayahnya...hehehehe..

Resepi Sup Ketam Untuk Denggi

Call Me Sis Lin | Married | MoM of 3 | Housewife | Fulltime Blogger since 2008 . FAQ Kindly Email : linmdnoor[at]gmail[dot]com

Resepi

Post a Comment for "cara masak ketam nipah"