cara masak patin tempoyak
Resepi Mudah Ikan Patin Masak Tempoyak | Assalamualaikum. Yaya tak pernah masak sendiri ikan patin. Apa jua menu yang melibatkan ikan patin dan tempoyak tak pernah Yaya buat sendiri. Yaya, suami dan anak-anak bukanlah penggemar tempoyak. Kami sekeluarga memang tak makan tempoyak. Yaya sendiri tak pernah tahu macam mana rasa sambal tempoyak yang dimakan macam tu je bersama nasi. Buah durian kami suami isteri memang hantu. Tapi tidak anak-anak. Bau durian pun tak boleh. Kalau beli durian kami berdua je lah yang hadapnya.
Entah dari mana datang ideanya. Yaya dan kawan-kawan sepakat untuk memasak ikan patin masak tempoyak. Lauk ni Yaya makan ye. Haha.. durian suka, tempoyak tak suka, ikan patin masak tempoyak boleh pula Yaya makan. Entah la..Yaya pun tak paham ragam anak tekuk ni.. hahaha.
Dah macam pro, kami memasak, makan dan mengemas hanya dalam tempoh sejam. Sejam lebih sikit la.. Dah la masak di office.. waktu rehat tengah hari kami manfaat sebaiknya.
Resepi Ikan Patin Tempoyak, Rasa Seperti Masakan Orang Pahang (2023)
Bahan-bahan bawa dari rumah. Kami masak 3 ekor ikan patin. Boleh la merasa sikit sorang. Kaum Adam je la yang dapat rasa sikit sorang. Kami geng hawa yang memasak mestilah makan sampai kenyang. Kaum Adam kat ofis ni masa raya hari tu duk BBQ kat ofis tak ajak kami. Ni kira balas dendam la kut. Hihi.
Kali ni pun masak tempoyak ikan patin ni main campak-campak juga. Haha. Mudah je sebenarnya kalau dah tahu buat. Lepas ni boleh la Yaya masak untuk tuan suami tercinta. Hihi.
Kali ni Yaya akan kongsi resepi ikan patin masak tempoyak. Menggunakan resepi masak tempoyak ikan patin versi asli Temerloh. Walaupun kami masak dalam portion yang agak banyak, di bawah nanti Yaya akan kongsikan resepi dalam kuantiti yang lebih kecil, memadai untuk 1 ekor ikan patin saiz sederhana.
Resipi Patin Tempoyak Letak Timun. Sedap & Memang Padu
Ada resepi yang tambah bawang. Ikut pada resepi asal masak tempoyak ikut cara orang Temerloh tak guna bawang. Bila letak bawang rasa kuah akan jadi manis dan mengurangkan rasa tempoyak.
Kalau mahukan kuah yang lebih pekat, masak kuah lebih lama sehingga nampak pekat, kemudian barulah dimasukkan ikan. Lagi umphhh makan kuah pekat-pekat.
Yaya sertakan video yang sempat diambil. Boleh tengok betapa kecohnya kami memasak. Tapi suara Yaya dah mute. Haha..hingar bingar weh...hahaha. Ni memang masak campak-campak ni. Tak kisahlah..asalkan kami masak sedap. Sendiri masak, sendiri makan, sendiri puji. HihihiDi dalam entri saya berkenan dengan resepi Ikan Patin Masak Tempoyak cara Pahang, di SINI , saya telah menerima banyak komen dari pembaca blog saya terutama dari Temerloh dan Kuala Lipis, berhubung dengan resepi asli yang hanya menggunakan 5 bahan asas sahaja. Dikatakan juga keenakan gulai tempoyak sebenarnya terletak pada tempoyaknya, cukup masam tempoyak sedaplah gulainya.
Aneka Resepi Ikan Patin Yang Anda Boleh Cuba Termasuk Patin Masak Tempoyak
Saya mula belajar makan Masak Tempoyak hanya selepas berkahwin. Hubby sangat gemarkan masakan tempoyak. Maklum orang Perak lah katakan. Arwah Bonda Mertua biasanya banyak menggunakan ikan kembung atau ikan terubuk sahaja. Jarang sekali memasak menggunakan ikan sungai. Di dalamnya, diletakkan juga timun atau taugeh yang berkepala besar tu. Kadang kadang diletakkan serai tapi tak pernah pulak melihat daun kesum atau kantan dimasukkan.
Resepi masak tempoyak cara Perak berbeza dengan resepi Pahang. Saya yang pada mulanya tak suka lauk Masak Tempoyak pun, tapi dah lama lama jadi suka pulak. Tapi rasanya masakan tempoyak saya tak pernah dapat menandingi kesedapan masakan Arwah Bonda Mertua yang walaupun dah diikut satu persatu, masih menghasilkan rasa yang berbeza pada tekak saya ler.Hahaha memang lah, kalau orang lain yang memasak, kita akan rasa lebih sedap.
Semasadi Temerloh, hubby membeli 2 ekor Ikan Patin Sangkar yang telah siap disiang dan dipotong oleh penjual semasa dibeli. Jadi kerja kita menjadi sangat mudah. Cuma perlu dicuci dan dimasak sahaja.Petua menghilangkan hanyir dan lendir ikan patin ialah dengan melumur ikan patin dengan tepung gandum. Lagi mujarab dari menggunakan air asam jawa/asam limau. Petua ni pun saya dapat dari komen pembaca juga. Memang banyak perkongsian maklumat yang diterima. Itulah sebab saya sangat suka membaca komenyang ditinggalkan. Saya pun tak pasti kenapa ramai pembaca blog saya lebih suka menjadi silent reader. Janganlah segan segan untuk meninggalkan komen ya. Apa apa pun, saya gembira kerana anda semua sudi singgah di blog saya. Berbalik kepada ikan ni, memanghajat saya untuk memasak mengikut saranan yang diberi dalam entri tersebut.
Resepi Ikan Patin Masak Tempoyak
Seperti komen yang diberi, tiada penggunaan bunga kantan di dalam resepi asli ini. Ini pun Aween bagi komen kenapa kuahnya tak merah dan pekat seperti yang dimakan di Kedai S.Z Rahmah di Temerloh tempohari di SINI. Jadi saya pun kenalah tambahkan sedikit lagi tempoyak supaya ianya lebih pekat.Warna kuahpulak agak kekuningan agaknya kerana saya tak menggunakan cili padi merah kerana memang tak ada stok. Jadi saya letakkan sebiji cili merah supaya kuahnya lebih kemerahan dan juga supaya tidak terlalu pedas kerana Nelly tak boleh makan makanan pedas.Jom layan resepi yang saya gunakan kali ini.
Kalau mahukan kuah yang pekat, boleh dimasakkan kuah sehingga masak dan pekat, baru dimasukkan ikan seperti mana yang dibuat oleh kedai kedai makan di Temerloh.
Azie Selamat datang ke blog Azie Kitchen. Saya seorang isteri dan ibu bekerjaya yang punya minat mencuba resepi masakan bila punya kelapangan masa. Ingin berkongsi resepi yang diperolehi dari kawan kawan atau dari blog blog yang telah dicuba. Saya ingin mengisi masa dengan melakukan sesuatu yang boleh memberi manafaat yang berpanjangan samada di dunia dan juga akhirat. Saya akan memaparkan pengalaman sendiri dalam kehidupan seharian saya di dalam bab masak memasak. Semua GAMBAR adalah HAK CIPTA TERPELIHARA! Harap minta izin terlebih dahulu jika ingin mengambil atau menggunakan gambar gambar di dalam blog ini. Sebarang komen atau pandangan, amat dialu alukan. Sekian terima kasih.
Ikan Patin Temerloh Masak Tempoyak
Saya mula belajar makan Masak Tempoyak hanya selepas berkahwin. Hubby sangat gemarkan masakan tempoyak. Maklum orang Perak lah katakan. Arwah Bonda Mertua biasanya banyak menggunakan ikan kembung atau ikan terubuk sahaja. Jarang sekali memasak menggunakan ikan sungai. Di dalamnya, diletakkan juga timun atau taugeh yang berkepala besar tu. Kadang kadang diletakkan serai tapi tak pernah pulak melihat daun kesum atau kantan dimasukkan.
Resepi masak tempoyak cara Perak berbeza dengan resepi Pahang. Saya yang pada mulanya tak suka lauk Masak Tempoyak pun, tapi dah lama lama jadi suka pulak. Tapi rasanya masakan tempoyak saya tak pernah dapat menandingi kesedapan masakan Arwah Bonda Mertua yang walaupun dah diikut satu persatu, masih menghasilkan rasa yang berbeza pada tekak saya ler.Hahaha memang lah, kalau orang lain yang memasak, kita akan rasa lebih sedap.
Semasadi Temerloh, hubby membeli 2 ekor Ikan Patin Sangkar yang telah siap disiang dan dipotong oleh penjual semasa dibeli. Jadi kerja kita menjadi sangat mudah. Cuma perlu dicuci dan dimasak sahaja.Petua menghilangkan hanyir dan lendir ikan patin ialah dengan melumur ikan patin dengan tepung gandum. Lagi mujarab dari menggunakan air asam jawa/asam limau. Petua ni pun saya dapat dari komen pembaca juga. Memang banyak perkongsian maklumat yang diterima. Itulah sebab saya sangat suka membaca komenyang ditinggalkan. Saya pun tak pasti kenapa ramai pembaca blog saya lebih suka menjadi silent reader. Janganlah segan segan untuk meninggalkan komen ya. Apa apa pun, saya gembira kerana anda semua sudi singgah di blog saya. Berbalik kepada ikan ni, memanghajat saya untuk memasak mengikut saranan yang diberi dalam entri tersebut.
Resepi Ikan Patin Masak Tempoyak
Seperti komen yang diberi, tiada penggunaan bunga kantan di dalam resepi asli ini. Ini pun Aween bagi komen kenapa kuahnya tak merah dan pekat seperti yang dimakan di Kedai S.Z Rahmah di Temerloh tempohari di SINI. Jadi saya pun kenalah tambahkan sedikit lagi tempoyak supaya ianya lebih pekat.Warna kuahpulak agak kekuningan agaknya kerana saya tak menggunakan cili padi merah kerana memang tak ada stok. Jadi saya letakkan sebiji cili merah supaya kuahnya lebih kemerahan dan juga supaya tidak terlalu pedas kerana Nelly tak boleh makan makanan pedas.Jom layan resepi yang saya gunakan kali ini.
Kalau mahukan kuah yang pekat, boleh dimasakkan kuah sehingga masak dan pekat, baru dimasukkan ikan seperti mana yang dibuat oleh kedai kedai makan di Temerloh.
Azie Selamat datang ke blog Azie Kitchen. Saya seorang isteri dan ibu bekerjaya yang punya minat mencuba resepi masakan bila punya kelapangan masa. Ingin berkongsi resepi yang diperolehi dari kawan kawan atau dari blog blog yang telah dicuba. Saya ingin mengisi masa dengan melakukan sesuatu yang boleh memberi manafaat yang berpanjangan samada di dunia dan juga akhirat. Saya akan memaparkan pengalaman sendiri dalam kehidupan seharian saya di dalam bab masak memasak. Semua GAMBAR adalah HAK CIPTA TERPELIHARA! Harap minta izin terlebih dahulu jika ingin mengambil atau menggunakan gambar gambar di dalam blog ini. Sebarang komen atau pandangan, amat dialu alukan. Sekian terima kasih.
Post a Comment for "cara masak patin tempoyak"