cara masak udang sambal
Sebut sahaja resepi sambal udang, terus terbayang udang-udang besar yang bersalut dengan sambal.Guna pula udang galah atau udang harimau.Memang membuka selera sungguh.Biasanya hidangan menggunakan udang besar ini mudah kita nampak di hari perkahwinan kan.Menu ini dihias cantik di atas meja pengantin.
Baru-baru ini viral udang galah berharga RM1.00 seekor sahaja.Ramai lah suri rumah yang beli.Ingin kami beritahu, udang itu diimport daripada Thailand.Biasanya memakan masa 4-5 hari untuk sampai ke destinasi tapi udang masih kelihatan keras dan segar kan ?
Sambal />
Berhati-hatilah kerana dos pengawet yang digunakan lebih daripada yang dibenarkan.Secara logiknya, mana mungkin isi udang dapat bertahan selama itu jika dos yang digunakan dalam had yang dibenarkan.
Wanita Ini Kongsi Resepi Paling Simple Udang Masak Berlada. Sedar Tak Sedar Bertambah Nasi!
1- Udang tidak berbau.Hidu dan amati baunya.Jika berbau, walaupun luaran kulit udang elok, tapi isi udang telah pun lembik dan busuk.Nanti rosakkan rasa resepi sambal udang anda.
2- Udang tidak berlendir dan kulit luar masih keras serta kepala tidak tertanggal daripada badannya. Jadi selepas ini jika anda ke pasaraya, boleh amalkan tips ini ya.
Untuk hasilkan resepi sambal tumis udang yang begitu menggiurkan, udang perlu digoreng dahulu separuh masak dalam minyak supaya dapat buang bau hanyir udang. Anda boleh gaul dengan sedikit garam sebelum menggorengnya.
Resep Sambal Goreng Udang Ala Rumahan, Enak Dan Menggugah Selera
Untuk sambal tumisnya pula, rahsianya adalah anda perlu tumis bahan dan cili kisar sehingga pecah minyak dan naik baunya.Jangan tambahkan air kerana di dalam bahan kisar dah ada air.
Penggunakan gula perang boleh cantikkan warna sambal tumis udang menjadi merah gelap.Memang menggiurkan.Untuk rasa sambal tumis udang yang sedap, utamakan rasa manis sedikit berbanding rasa masin dan masam asam keping.Seeloknya keluarkan terus asam keping selepas siap memasak.
#1: Bersihkan udang dan lumur sedikit garam sebelum di goreng dengan minyak hingga separuh masak.Angkat dan toskan. Panaskan minyak dan masukkan bawang kisar.Tumis hingga naik bau dan kekuningan.Masukkan cili kisar.Masak hingga pecah minyak dan garing dengan api kecil.
Cara Masak Sambal Udang Yang Sedap, Cuba Buat Udang Masak Thai Macam Ni
#2: Bila dah pecah minyak, masukkan gula perang bersama asam keping.Biarkan sambal tumis bertukar warna menjadi merah tua.Sesuaikan rasa bersama garam, serbuk perasa.
#3: Masukkan udang tadi.Gaul sekejap dan masak lebih kurang 3-5 minit sahaja.Jangan terlalu lama nanti udang menjadi lembik.Tak sedap.Jika anda nak masukkan petai, boleh masukkan sekali bersama udang tadi.
Jika anda suka bawang besar dalam resepi sambal udang ini, anda boleh goreng dulu hirisan bulat bawang besar hingga layu dan boleh masukkan bersama petai tadi.Kata ustaz semasa tazkirah malam tadi, senyuman adalah cara paling mudah untuk kita perolehi pahala. Senyuman ke arah saudara kamu adalah satu sedekah. Bersalaman dengan saudara kamu adalah seolah pokok gugurkan daunnya dengan dosa diampunkan Allah. Jadi belajarlah untuk senyum. Ramadhan adalah satu bulan untuk melakukan perlumbaan. Namun ada yang berlari beberapa meter telah patah dan terkeluar dari perlumbaan keranamereka tidak nampak apa yang ada selepas garisan penamat. Kefahaman kita perlu diperbetulkan. Ada yangsiang hari berpuasa tetapi tidak ada nilai pada puasa mereka di sisi Allah melainkan mendapat lapar dan dahaga. Tidak ada nilai di sisi Allah melainkan sia sia sahaja. Mungkin kerana tiada keikhlasan. Sebagai contoh, kita cuba membuat muhasabah diri apa tujuan kita datang ke masjid. Ianya mesti kerana Allah Taala.
Sambal Tumis Udang Sedap
Mengenai pemakanan kita di bulan Ramadhan. Kita akan penuhkan perut kita bila kita makan. Dengan makan sikit sahaja, ianya boleh menguatkan badan kita. Pastikan kantung perut kita 1/3 makanan, 1/3 air dan 1/3 udara pernafasan. Jadi jangan makan banyak sampai tak boleh bernafas. Cara pemakanan terbaik ialah makan atau minum tidak melebihi 3 unsur seperti air, limau dan madu.
Selain itu disebutkan bahawa apabila kitamenunaikan solatbersama imam sehingga imam selesai ditulis mereka mendirikan malam. Digambarkan oleh Rasulullah seolah olah mendirikan malam itu dengan qiamullail penuh. Itulah kelebihannya selesaikan solat dengan imam. Persoalannya adakah kita akan bertemu lagi dengan bulan Ramadhan. Sihat tidak menjanjikan yang kita akan bertemu Ramadhan. Pintu syurga akan terbuka dan pintu neraka tertutup sepanjang bulan Ramadhan. Di akhir bulan Ramadhan pula, ada pembebasan dari api neraka.
Sebelum melihat resepi, kita bercerita sedikit bab Sambal Tumis Udang yang merupakan antara lauk feveret di rumah kami kerana hubby dan anak anak memang menggemarinya sejak dulu. Walaupun telah biasa memasaknya tetapi kali ini saya cuba membuat sambal mengikut petua petua yang dikongsikan oleh Azlita dari blogMasam Manis setelah tertarik membaca penerangan yang panjang lebar oleh Ita. Ita memang sangat ikhlas dalam setiap perkongsian yang dibuat di dalam blog beliau. Kita boleh merasakannya. Semoga Allah sahaja yang boleh membalas keikhlasan Ita mengajar ramai orang resepi dengan pelbagai petua. Terima kasih Ita. Saya sangat kagum dengan bakat yang ada pada Ita.
Resepi Nennie Khuzaifah: Sambal Tumis Udang Kuah Santan
Udang digaul dengan sedikit garam kemudian digoreng hingga merah, jangan goreng lama nanti udang kecut dan keras. Bila dah merah angkat. Ketepikan.
Panaskan minyak. Bila buat sambal minyak kena banyaksupaya bahan tumis dapat ditumis garing supaya sambal tahan lama. Boleh guna minyak lebihan mengoreng udang tadi, tapi panaskan dahulu minyak tu semula hingga hilang air udang.
Bila minyak dah panas, masukkan bawang merah dan bawang putih yang telah dikisar. Tumis hingga garing. Kemudian masukkan cili dan belacan yang dikisar sekali dan masak lagi hingga cili betul-betul garing dan terbit minyak.
Resepi Udang Masak Sos Tiram
Bila cili dah garing masukkan air asam jawa. Lepas tu perasakan dengan garam. Kemudian masukkan gula. Gula ni letak banyak sebab sambal kalau manis-manis pedas sedap! Bila dah letak gula warnanya akan bertukar kemerah-merahan berkilat.
Biar merenih kejap kemudian barulah masukkan udang yang dah digoreng tadi. Biarkan udang meresap dalam sambal dan keluar manis airnya baru tutup api dan sedia di hidangkan.
Azie Selamat datang ke blog Azie Kitchen. Saya seorang isteri dan ibu bekerjaya yang punya minat mencuba resepi masakan bila punya kelapangan masa. Ingin berkongsi resepi yang diperolehi dari kawan kawan atau dari blog blog yang telah dicuba. Saya ingin mengisi masa dengan melakukan sesuatu yang boleh memberi manafaat yang berpanjangan samada di dunia dan juga akhirat. Saya akan memaparkan pengalaman sendiri dalam kehidupan seharian saya di dalam bab masak memasak. Semua GAMBAR adalah HAK CIPTA TERPELIHARA! Harap minta izin terlebih dahulu jika ingin mengambil atau menggunakan gambar gambar di dalam blog ini. Sebarang komen atau pandangan, amat dialu alukan. Sekian terima kasih.
Post a Comment for "cara masak udang sambal"