cara potong timun laksa johor
Timun utk laksa johor cikhalimah dapur mak ha 55 subscribers 27k views 6 years ago cara memotong timun hiasan laksa johor lady scha lee
Malaysian food how to slice the cucumber for laksa johor cara menghiris timun untuk laksa johor cucumber is one of the main garnish for laksa johor you
Laksa Johor />
Cara unik potong timun untuk laksa johor about press copyright contact us creators advertise developers terms privacy policy safety how youtube works test new features nfl sunday ticket 2023
Menu Laksa Sarawak Hujung Minggu
Macamana potong timun untuk laksa johor mornilaksajohor comments
Ulam laksa johor ialah timun taugeh bawang besar diracik bulat bulat halus daun selasih atau daun kesum limau kasturi dan lobak asin kalau suka makan selasih boleh bubuh
427k views 6 6k likes 1 4k loves 6 9k comments 1 3k shares facebook watch videos from avenys resepi laksa dengan cara unik potong timun style johor
Laksa Utara Paling Sempoi
Resepi laksa johor rasa real johor rahsia laksa johor sedap giler bahanikan kembung fresh 2 kilo isi udang putih 4 sudu besar isi diblend udang kering 2
Sempena raya ni kalau mak mak nak buat rumah terbuka bolehlah hidangkan menu laksa johor yang sangat sedap ini berikut perkongsian resipi oleh puan jamiah tulisman yang berasal dari negeri johor sendiri menurut wanita ini resipi ini merupakan resipi turun temurun daripada nenek dan mak beliau
Cara2 menghiris timun untuk laksa johor nak tau x camne eh timun tu dihiris x nak tau xpe ni bg yg nk tau aje yg x mo tau tutup2 mata eh pic 1 timun dibersihkan potong lebih kurang 4cm ke 6cm pic 2 dihiris keliling dibuang empulurnya pic 3 dihiris halus
Laksa Johor Resipi Warisan
About press copyright contact us creators advertise developers terms privacy policy safety how youtube works test new features press copyright contact us creators
Tutorial potong timun laksa johor style perut dan biji timun kena buang hiris halus dan kalau boleh bulat melingkar mcm ubat nyamuk kalau tak halus
Resepi laksa johor original menggunakan ikan parang sebagai bahan utama di samping tulang ikan kurau untuk memberi rasa kepada kuah laksa dan penggunaan spageti sebagai laksa nya proses memotong ulam timun bagi laksa johor ini juga unik sebenarnya timun dipotong dengan cara mengopek satu lapisan dari kiri ke kanan sebeluk dipotong panjang itu
Resipi Laksa Penang Johor Oleh Jeehan Kitchen
Cara cara untuk sambal belacan kisar kasar cili merah merah cili padi merah belacan bakar dan sedikit air panas tambah garam dan gula secukup rasa tip cara potong timun adalah buang kulit timun potong lebih kurang 2 inci dan potong nipis membulat sehingga ke biji timun seperti potongan membuang kulit gulung timun dan potong hiris membulat
Cara penyediaan cara cara untuk stok udang kisar semua bahan sehingga halus kemudian tapis airnya cara cara untuk spaghetti panaskan air sehingga mendidih masukkan garam dan spaghetti kering rebus mengikut arahan di paket toskan dan gaul dengan sedikit minyak supaya tidak melekat cara cara untuk kuah laksa
Kalau ikut secara tradisinya juga resepi laksa johor menggunakan isi ikan parang yang dibakar dan memerlukan masa sehingga dua hari untuk menyediakan bahan bahan serta kuahnya meskipun menggunakan santan namun ia agak seimbang apabila disajikan bersama ulam ulaman segar manakala sambal belacan wajib dihidangkan sekali dengan laksa johor ini
Yan's Family, Frens, Travel, And Food Journal: Resipi Laksa Johor My Style My Version
Mula mula didihkan air masukan sedikit minyak masak dan rebus spageti sehingga lembut angkat dan toskan 2 kemudian rebus ikan bersama asam keping sehingga masak asingkan tulang dan isi ikan
Caranya adalah sebagai berikut 1 potong timun menjadi dua bagian atau ukurannya sekitar 12 cm masukkan tusuk sate di bagian tengah timun 2 mulai dari salah satu ujung timun arahkan pisau miring dari ujung potongan agar potongannya tidak terputus sandarkan pisau pada tusuk sate sambil memutar tusuk sate
Cara membuat resepi laksa johor 1 dlm air mendidih masukkan spaghetti letak sikit butter bl blh putus ngan jari angkat jirus air sejuk tos n ketepikan 2 rebus ikan bersama asam keping hingga empuk tos ikan dan asingkan isinya jgn buang air rebusan 3 kisar isi ikan dengan sedikit air rebusan ketepikan 4
Resepi Laksa Penang Pekat Dan Sedap
Bahan bahan kuah laksa johor 800 gram ikan japanese mackeral ikan kembong 250 gram isi udang isi ikan kurau masin sebesar 3 inci x 3 inci rendam 4 camca besar udang kering rendam hingga lembut 2 camca besar kerisik 1 2 inci lengkuas dititik 3 keping asam gelugor 1 biji bawang besar
Sediakan ulam ulaman seperti timun kacang panjang daun kesum daun selasih bunga kantan hirisan bawang besar taugeh atau apa apa sahaja ulaman kegemaran anda sedia untuk dihidangkan bersama sambal belacan dan lebih enak bila dimakan dengan perahan air limau kasturi pack kuah laksa untuk 2 orang makan
Pastikan memposisikan tangan timun dan pisau dengan tepat agar tidak berisiko membuat diri sendiri terluka seperti kendall jenner 4 memotong timun untuk hiasan pertama potong timun 12cm atau menjadi 2 bagian arahkan pisau miring dari ujung potongan agar potongannya tidak terputus sandarkan pisau pada tusuk sate sambil memutar tusuk sate
Norliza Othman's Blog
Ingredients 1 cucumbertypes of cut 1 slice round rondelle cut2 baton batonnet cut3 dice cut4 inclined cut5 triangle cut5 spring cutsalad ingredients
Lazimnya kuah laksa johor agak pekat ia berasaskan isi ikan yang di masak bersama rempah ratus terpilih menggunakan santan pekat yang bermutu kerisik kelapa dan juga ramuan ramuan dan herba terpilih resepi asal laksa johor menggunakan ikan parang
Post a Comment for "cara potong timun laksa johor"