Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

cara masak bubur pulut hitam

cara masak bubur pulut hitam

Cara penyediaan cara untuk masak bubur pulut hitam rebus pulut hitam dengan air dan daun pandan sehingga lembut pulut hitam akan pecah kembang apabila lembut biarkan pulut masak dan kuah menjadi pekat masukkan santan cair garam gula putih dan gula melaka masak sehingga mendidih kemudian masukkan pula 1 cawan santan pekat

Bubur pulut hitam is very very easy to make requiring some basic ingredients all we do is soak the glutinous rice overnight or a minimum 4 hours cook the rice with water sugar and pandan leaves for 1 hour stir in half the coconut milk reserving the rest serve in bowls with a drizzle of more coconut milk

BuburPulut Hitam Menggunakan Periuk Noxxa - Cara Masak Bubur Pulut Hitam />

Tambahkan tepung jagung jika terlalu cair selepas santan dimasukkan dalam bubur masih cair anda boleh tambahkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan sedikit air kecilkan api dan masukkan dalam bubur dan terus kacau rata hingga kuah menjadi pekat seperti diinginkan

Resepi Bubur Pulut Hitam Kurang Manis, Pencuci Mulut Yang Enak & Menyelerakan!

Cara membuat resepi bubur pulut hitam 1 rebus pulut hitam tadi hingga kembang 2 masukkan gula ke dalam pulut hitam tadi biar mendidih 3 masukkan daun pandan garam dan santan kacau rata dan biar mendidih jika pekat boleh tambah sedikit lagi air siap n boleh dihidang ini cara org kl 4

Masak di dalam periuk dengan air yang sedikit air boleh ditambah sedikit sedikit sehingga beras pulut betul betul kembang bila sudah kembang bolehlah masukkan gula melaka dan gula rasa lah dulu tahap kemanisannya baca juga bubur pulut hitam menggunakan periuk noxxa mini crustless broccoli quiche sedap untuk hidangan petang

Cara masak pulut hitam sedap cepat tak berjelatah bubur pulut hitam yang anda masak tidak sempurna seperti diharapkan walaupun sudah menggunakan beras pulut yang baik dan santan yang segar jangan risau video dapur rasa campak campak jadi dapur rasa live rasa tv makan di mana rasa gerenti jadi rasa review minit ekspress tip n trik resipi

Resipi Bubur Pulut Hitam Oleh Mizzanem

Ini 4 tip bubur pulut hitam masak sempurna tidak berjelatah jenama masakan sejati anda

Soak glutinous black rice in cold water for 4 hours preferrably overnight drained in a soup pot add the glutinous rice water pandan leaves and salt and bring to boil cook until the liquid has thickened reduce heat cover the lid and simmer until it reaches a porridge like consistency add the sugar and stir until sugar has fully dissolved

Cara masak 1 rebus pulut hitam dengan secawan air dan daun pandan simpul sehingga pulut hitam benar benar empuk atau lembut jika air kering tambah sedikit air 2 masukkan gula diikuti gula melaka dan santan pekat 3 kacau sebati dan empuk tutup api bahan santan pekat untuk dicurah atas bubur 1 2 cawan santan pekat sedikit garam

Secubit Garam: Bubur Pulut Hitam.. Mmg Tak Pernah Jemu Dgnnya :)

Cara penyediaan cara untuk masak bubur pulut hitam rebus pulut hitam dengan air dan daun pandan sehingga lembut pulut hitam akan pecah kembang apabila lembut biarkan pulut masak dan kuah menjadi pekat masukkan santan cair garam gula putih dan gula melaka masak sehingga mendidih kemudian masukkan pula 1 cawan santan pekat

Resipi

Bubur pulut hitam 3 bahanselamat mencuba dan jangan lupa subscribe untuk video akan datang buburpuluthitam resepimudah bubur buburkacang buburcaca bub

Cara cara masak bubur pulut hitam yang sedap dan ringkas bahan bahan pulut hitam gula santan daun pandan sedikit garamselamat mencuba jangan lupa lik cara cara masak bubur

Resepi Bubur Pulut Hitam Sedap Istimewa Untuk Anda

1 rebus pulut hitam dengan 6 cawan air dan daun pandan sehingga lembut guna api sederhana sahaja atau boleh guna pressure cooker pulut hitam akan pecah kembang apabila lembut biarkan pulut masak dan kuah menjadi pekat 2 masukkan santan cair garam gula putih dan gula melaka

1 helai daun pandan 2 sudu kecil garam 1 2 kg santan segar 500 ml air atau secukupnya cara cara beras pulut hitam dibasuh dan ditos masukkan air dan rebus sehingga beras pulut hitam kembang jika menggunakan periuk tekanan masukkan air dan masukkan dalam inner pot periuk tekanan menggunakan setting multi grain 10 minit

Bubur

1 rendam pulut hitam sehari semalam dan rebus dengan 6 cawan air daun pandan 2 masukkan 5 sudu gula apong 3 sudu gula dan secubit garam 3 biarkan mendidih dan masukkan santan pekat satu cawan 4 biarkan mendidih selama 2 minit masukkan santan cair 5 biarkan mendidih

Kalori Bubur Pulut Hitam

Cara membuat bubur ketan hitam 1 masak air beras ketan dan daun pandan dalam api sedang sambil sesekali diaduk selama 60 menit hingga ketan menjadi lembut dan mengental 2 masukkan gula pasir masak kembali hingga gula larut dan matang angkat 3 untuk membuat saus santan rebus santan daun pandan dan garam sambil diaduk aduk hingga mendidih

Cara cara masak bubur pulut hitam rebus pulut hitam dengan air dan daun pandan sehingga lembut pulut hitam akan pecah kembang apabila lembut biarkan pulut masak dan kuah menjadi pekat masukkan santan cair garam gula putih dan gula melaka masak sehingga mendidih kemudian masukkan pula 1 cawan santan pekat

Bahan bahan 1 2 kg pulut hitam santan kental garam secukupnya daun pandan 200 ml gula

Resepi

Resep Bubur Ketan Hitam Sederhana, Hasilnya Empuk Dan Manis Legit

Cara penyediaan cara untuk masak bubur pulut hitam rebus pulut hitam dengan air dan daun pandan sehingga lembut pulut hitam akan pecah kembang apabila lembut biarkan pulut masak dan kuah menjadi pekat masukkan santan cair garam gula putih dan gula melaka masak sehingga mendidih kemudian masukkan pula 1 cawan santan pekat

Cara caranya 1 cuci bersih beras pulut hitam rendam 2 jam lebih elok semalaman beras cantik kembang dan cepat masak 2 dalam periuk masukkan beras pulut hitam bersama dengan dua cawan air dan daun pandan masak hingga butir butir beras kelihatan pecah jika air kering boleh tambah lagi air secukupnya 3 kemudian masukkan santan gula

Resep bubur pulut hitam udah lama gak masak ni bubur gak disiram santan kental berhubung yang ada cuma santan kara pakai es alpokat karna alpokat dirumah lagi panen

Resipi Bubur Pulut Hitam Oleh Salina Jalaludin

Bubur ketan hitam merupakan sebutan yang dipakai di indonesia terutama di pulau jawa 1 di daerah dengan pengaruh budaya melayu yang kuat bubur ini disebut bubur pulut hitam 1 sementara di bali dan di nusa tenggara timur nama dari makanan ini adalah bubur injit 1 2 makanan ini dapat disajikan dingin maupun hangat

Cara

Assalamualaikum content masak kali ni lain sikit sebab nya che nom 1st time nak try masak ayam kfc guna resepi yang kononnya telah dibocorkan oleh anak saudara pengasas kfc iaitu colonel sanders siap resepi tulisan tangan lagi tu betul ke tidak jadi ke tidak jom tgk hasilnya

Temukan siaran berkaitan resepi paratha wrap di lemon8 lihat kandungan popular daripada pencipta berikut didapuryana pnsyuhaida hajar shaha ida hanaa terokai kandungan terkini daripada tanda pagar resepimudah resepisimple resepi resepidiet

Bubur Pulut Hitam Tanpa Gula

Post a Comment for "cara masak bubur pulut hitam"