cara masak nasi goreng cina
Resepi Nasi Goreng Cina Bagi Yang Tak Makan Pedas | Hari ini Kak Bell nak kongsikan resipi nasi goreng Cina. Kelmarin tak kesampaian hajat nak buat. Nasi sejuk di dalam peti ais pun masih elok, jadi sahur semalam Kak Bell menggoreng nasi untuk bersahur. Kuih muih pencuci mulut baki buka puasa pun ada lagi. Untuk membuat nasi goreng, paling sedap mesti gunakan nasi yang sudah sejuk. Jika gunakan nasi yang baru dimasak, pastikan nasi yang dimasak tadi sudah disejukkan dahulu sebelum digoreng bagi mengelakkan nasi melekat-lekat semasa digoreng.
Nasi Goreng Cina ini memang menu yang sesuai dihidangkan buat orang yang tidak gemarkan makanan pedas. Memang kita tidak akan gunakan cili merah atau masukkan kicap. Nanti namanya bertukar jadi nasi goreng biasa atau nasi goreng cili padi/cili api. Hehe.
Masak Nasi Goreng Cina />
Untuk bahannya pun sangat mudah. Mesti ada sayur campur kacang pis, lobak dan jagung dan menggunakan lada putih serta minyak bijan. Disebabkan tak ada lada putih, resepi Kak Bell ini menggunakan serbuk lada hitam dan kiub ayam. Kak Bell juga garamkan dahulu nasi sebelum digoreng, ikut cara mak Kak Bell memasak. Kalau tidak ikut cara ini pun boleh, nanti masukkan garam semasa menumis bahan.
Resepi Nasi Goreng Daging Sedap Tapi Mudah Yang Membuka Selera
Cara buat nasi goreng Cina: 1) Panaskan minyak dalam kuali. Gunakan lebih minyak untuk elakkan nasi keras dan kering. Agak-agak kuantiti minyak secukupnya. 2) Masukkan bahan B, tumis bawang putih dan bawang merah, kemudian masukkan serbuk lada hitam dan kiub ayam. Tumis sampai naik bau.
4) Tambahkan lobak merah, kacang pis, jagung (sayur campur sejuk beku), minyak bijan dan perasakan dengan garam dan gula secukup rasa (jika perlu). Tak pakai kacang panjang sebab macam tak sesuai.
5) Masukkan nasi sejuk dan kacau rata dengan bahan-bahan. 6) Ketepikan nasi atau buat bahagian ditengah kuali dan masukkan telur yang telah dipecahkan.
Resepi Nasi Goreng Yang Anda Boleh Cuba Di Rumah
6) Gaul sekata dan biarkan nasi masak bersama bahan-bahan tadi. **boleh juga pecahkan sebiji telur dahulu dan gaul rata dengan bahan-bahan sebelum masukkan nasi.
Kalau nak kelainan, anda semua juga boleh blendkan sedikit isi ayam sebagai bahan tumis menggantikan kiub ayam dan menggunakan sayuran segar seperti lobak merah dan daun bawang. Asalkan ada warna warni kira jadilah nasi goreng cina. Anak-anak makan pun tak pedas sangat. Nak tambah goreng ikan bilis pun ok tapi kalau tambah ikan masin, terus jadi nasi goreng ikan masin. Selamat mencuba!MyMenu IQ™ memberikan skor nutrisi berdasarkan kandungan tenaga & nutrien dalam hidangan dan sumbangan dalam membantu mencapai saranan keperluan nutrisi harian dewasa 2000kcal/hari.
Skor MyMenu IQ™ merujuk kepada skor untuk resipi digital seperti terkandung di dalam laman web. Maklumat komposisi pemakanan untuk bahan-bahan adalah berdasarkan sumber dari pangkalan data komposisi makanan seperti USDA SR28, BLS32, Komposisi Makanan Malaysia, Komposisi Makanan Singapura dan juga label makanan.
Resepi Dan Travel: Resepi Nasi Goreng Cina
Pecahan kandungan tenaga menunjukkan jumlah makronutrien (iaitu karbohidrat, protein dan lemak) yang terkandung dalam satu hidangan dan sumbangan relatifnya (dalam%) terhadap jumlah kandungan tenaga hidangan.
Siapa yang tak suka hidangan yang mudah untuk disediakan? Setelah sibuk dengan rutin harian, anda pasti mahu sajian lazat yang tidak menghabiskan banyak masa dan tenaga anda. Inilah sebab mengapa ramai orang memilih untuk menghidang nasi goreng sebagai menu pilihan seharian mereka. Tambahan pula, nasi goreng Cina memang sesuai untuk dijamah seisi keluarga, kerana selalunya ia tidak pedas dan sering digemari si kecil. Nasi goreng Cina pula memang amat versatil – campurkan sahaja bahan-bahan yang ada di dalam peti sejuk. Tak kisahlah sama ada kacang panjang, kacang botol, nuget, ataupun sosej, potong sahaja kesemuanya dan gaulkan sekali dengan tumisan telur dan bawang putih dalam resipi ini. Rupa nasi goreng Cina ini selalunya putih dengan warna-warni sayuran dan bahan campuran anda itu tadi. Warna ceria nasi goreng ini selalunya akan memikat selera ramai orang terutamanya kanak-kanak yang selalunya susah untuk memakan sebarang masakan yang ada sayuran. Walaupun nasi goreng Cina ini berwarna putih, tak semestinya ia tidak mempunyai rasa yang mantap. Tambahan Sos Tiram ® dan CukupRasa™ ini sudah memadai untuk menjadi pelengkap rasa yang padu untuk hidangan ini. Tak payah pening kepala menumbuk atau menghiris pelbagai bahan untuk dapatkan sepinggan nasi goreng yang panas dan sedap! Tak percaya? Cuba sekarang, dan pasti keluarga anda nak lagi.
Hidangan ini telah dioptimumkan untuk 6 hidangan. Kuantiti dan masa mungkin perlu dipelbagaikan. Di sini anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai ukuran bahagian yang disesuaikan:
Resepi Nasi Goreng Cina Bagi Yang Tak Makan Pedas
Anda telah mengklik pautan pihak ketiga dan akan meninggalkan laman web .ng. Perhatikan bahawa kami tidak mempunyai kawalan terhadap platform pihak ketiga tersebut dan tidak menyokong atau menerima tanggungjawab untuk mereka, termasuk kandungan, ketepatan atau fungsinya. Oleh itu, interaksi anda dengan platform terpaut ini adalah risiko anda sendiri. Kami tidak menerima tanggungjawab atau tanggungjawab untuk platform pihak ketiga tersebut dan terma dan syarat mereka. Baca lebih lanjut dalam Syarat Penggunaan kami di sini
Pecahan kandungan tenaga menunjukkan jumlah makronutrien (iaitu karbohidrat, protein dan lemak) yang terkandung dalam satu hidangan dan sumbangan relatifnya (dalam%) terhadap jumlah kandungan tenaga hidangan.
Siapa yang tak suka hidangan yang mudah untuk disediakan? Setelah sibuk dengan rutin harian, anda pasti mahu sajian lazat yang tidak menghabiskan banyak masa dan tenaga anda. Inilah sebab mengapa ramai orang memilih untuk menghidang nasi goreng sebagai menu pilihan seharian mereka. Tambahan pula, nasi goreng Cina memang sesuai untuk dijamah seisi keluarga, kerana selalunya ia tidak pedas dan sering digemari si kecil. Nasi goreng Cina pula memang amat versatil – campurkan sahaja bahan-bahan yang ada di dalam peti sejuk. Tak kisahlah sama ada kacang panjang, kacang botol, nuget, ataupun sosej, potong sahaja kesemuanya dan gaulkan sekali dengan tumisan telur dan bawang putih dalam resipi ini. Rupa nasi goreng Cina ini selalunya putih dengan warna-warni sayuran dan bahan campuran anda itu tadi. Warna ceria nasi goreng ini selalunya akan memikat selera ramai orang terutamanya kanak-kanak yang selalunya susah untuk memakan sebarang masakan yang ada sayuran. Walaupun nasi goreng Cina ini berwarna putih, tak semestinya ia tidak mempunyai rasa yang mantap. Tambahan Sos Tiram ® dan CukupRasa™ ini sudah memadai untuk menjadi pelengkap rasa yang padu untuk hidangan ini. Tak payah pening kepala menumbuk atau menghiris pelbagai bahan untuk dapatkan sepinggan nasi goreng yang panas dan sedap! Tak percaya? Cuba sekarang, dan pasti keluarga anda nak lagi.
Hidangan ini telah dioptimumkan untuk 6 hidangan. Kuantiti dan masa mungkin perlu dipelbagaikan. Di sini anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai ukuran bahagian yang disesuaikan:
Resepi Nasi Goreng Cina Bagi Yang Tak Makan Pedas
Anda telah mengklik pautan pihak ketiga dan akan meninggalkan laman web .ng. Perhatikan bahawa kami tidak mempunyai kawalan terhadap platform pihak ketiga tersebut dan tidak menyokong atau menerima tanggungjawab untuk mereka, termasuk kandungan, ketepatan atau fungsinya. Oleh itu, interaksi anda dengan platform terpaut ini adalah risiko anda sendiri. Kami tidak menerima tanggungjawab atau tanggungjawab untuk platform pihak ketiga tersebut dan terma dan syarat mereka. Baca lebih lanjut dalam Syarat Penggunaan kami di sini
Post a Comment for "cara masak nasi goreng cina"