cara buat coco jar
Hai asaalamualikum, entry kali ni saya nak share resipi choco jar pula.Lately, slalu je tengok kat facebook dan instagram orang jual choco jar ni, ada sampai satu balang RM10, nak beli pun fikir 2 kali, sbab nak buat choco jar ni mudah je sebenarnya..
.Cuma masa dan penyakit M tu yang jadi faktor utama bila nak buat kan hehehe! OK jom proceed to resipi yang mudah, ringkas dan senang ni
Part topping tu, saya letak mini coco crunch, korang boleh ikut suka la nak topping ape, kalau orang slalu jual kat instagram dan facebook tu, diorang letak topping seperti kit kat, marshmallow, m&n dan macam-macam lagi!
Resipi Choco Jar Oreo 😋 Oleh Mama Esya 🥰
Okay gais, a little close up sikit untuk korang yang tertanya2 bubble rice ni macam mana bentuknya? and mini coco crunch plak macam mana bentuknya? haa ini dia..mini coco crunch tu sama je macam coco crunch, bezanya besar and kecik je.kalau dari segi harga plak lebih murah..Saya dapat dua ni kat kedai yang jual bahan2 untuk baking, cari kat supermarket takda.
Oh ya! untuk buat rasa rangup kat bubble rice, jadi, bubble rice ni kena sangai telebih dahulu ye.Panaskan dalam kuali terlebih dahulu.Tak perlukan minyak, senang!
2.Lepastu, masukkan 3 sudu kecil minyak masak ke dalam coklat cadbury yang dah cair tadi dan sebatikan.Kenapa kena letak minyak masak? Sebab, untuk buat coklat kekal cair walaupun dah dalam keadaan sejuk. Kenapa tak nak pakai cooking chocolte ataupun compound chocolate? Sebab saya dah cuba sebelum ni, coklat jadi keras bila dah sejuk hmm sedih plak huhu...
Healthy Sugar Free Granola Recipe
3.Lepastu, padamkan api dan biarkan dia sejuk sikit baru masukkan ke dalam balang...elakkan letak panas2 atas bubble rice sebab nanti bubble rice tu jadi lemau dan tak crunchy gitu.
Siap! simpankan kat suhu bilik, elakkan letak dalam peti sejuk, sebab risiko untuk lemau sangat tinggi (hasil pemerhatian saya yang try and error sebelum ini).
Sebelum ni saya dah try resipi yang dinamakan resipi confidence level 100 ahhahaha sebab apa? sebabbb ingatkan buat choco jar semudah tu je..ok jadi bidan terjun...Last2 tu haa ambik kau tak jadi! bahan bahan jadi lemau dan sebagainya huuu sedihnya tuhan je yang tau.Nasib baik ada kakak yang baik hati yang sedia untuk membantu saya dalam projek yang kedua ni huhuhu...
Buku Pinky: Resipi Choco Jar Senang Dan Mudah
Okay kawan-kawan, semoga resipi yang saya kongsi ini membantu anda semua dan beginner macam saya untuk buat choco jar! jumpa lagi next entry, Assalamualaikum :DAssalamualaikum.. Hari ni saya ingin kongsikan cara untuk membuat choco jar yang viral sejak kebelakangan ni. Sebenarnya resepi ni memang senang sangat. Cuma mungkin ada yang tak tahu bagaimana untuk mengekalkan coklat supaya sentiasa cair dan bubble sentiasa rangup walaupun disimpan lama.
Resepi choco jar dengan menggunakan coklat Cadbury ni sedap dan mudah. Saya campurkan sedikit dengan coklat gelap untuk lebih rasa coklatnya. Sebenarnya, boleh gunakan apa-apa saja jenis coklat kegemaran masing-masing. Makin sedap coklat yang digunakan, makin sedap la choco jar yang kita buat tu. Hehe. Boleh juga gunakan coklat masakan biasa. Tapi kalau korang peminat coklat Cadbury, boleh try buat Tart Cadbury yang sedap ni. Kalau korang suka kek dengan topping coklat leleh pula, boleh cuba resepi molten chocolate cake (yang ni memang the best ever. Peminat coklat wajib cuba), kek coklat moist (versi bakar yang menggunakan sukatan gram), kek coklat moist (versi kukus yang menggunakan sukatan cawan).
Ramai yang meminta saya kongsikan cara untuk membuat choco jar yang coklatnya sentiasa cair. Sebenarnya coklat perlu dicairkan dengan menggunakan minyak untuk memastikan coklat sentiasa cair walaupun setelah sejuk. Bila nak makan tu tak perlu lagi nak panaskan coklat untuk cairkannya. Boleh terus ngap je. Hehe.
No Bake Peanut Butter Oatmeal Balls
Minyak yang digunakan dalam coklat boleh ditambah atau dikurangkan mengikut kepekatan yang diingini. Boleh cuba letak sikit demi sikit untuk mendapatkan kepekatan coklat yang kita suka. Coklat akan lebih cair semasa panas. So biar extra cair sikit masa letakkan minyak tu. Nanti coklat akan menjadi pekat sedikit apabila sejuk. Tapi masih lagi dalam keadaan cair dan tidak akan beku. Minyak boleh dikurangkan kalau takut terlalu muak.
Ada juga yang bertanya kepada saya sama ada minyak ni boleh digantikan dengan bahan lain seperti mentega ataupun susu cair. Jawapan saya, memang boleh tapi cuma minyak je yang akan membuat coklat kekal cair. Jika guna bahan lain, coklat akan menjadi likat dan pekat setelah sejuk (bukan keras sepenuhnya).
Tips untuk memastikan bubble rice sentiasa rangup, pastikan bubble rice dan juga coklat betul-betul sejuk sebelum dimasukkan ke dalam bekas. Pastikan bekas yang digunakan kedap udara. Bubble rice akan menjadi lembik dan lemau jika terkena coklat yang panas. Bubble rice pula perlu disangai atau dibakar terlebih dahulu untuk memastikan ianya betul-betul rangup. Dalam video kat atas saya tunjukkan kedua-dua cara menggoreng dan membakar. Boleh guna salah satu cara. Jangan buat dua-dua pulak. Rentung pulak jadinya nanti. Hehe.
Cloning Fruits Via Josex's Poke
Tengok senarai video resepi dibawah ini. Kami akan tambah koleksi video resepi yang menarik dari semasa ke semasa. Follow blog dan subscribe channel youtube kami untuk dapatkan resepi yang terkini.
Resepi buat orang lapo, bubble rice, choco jar, choco jar cadbury, choco jar coklat cair, choco jar viral, chocolate bubble rice, chocolate in jar, delicious, dessert, pencuci mulut, resepi, resepi mudah, resepi viral, simple recipe, tasty
Okay kawan-kawan, semoga resipi yang saya kongsi ini membantu anda semua dan beginner macam saya untuk buat choco jar! jumpa lagi next entry, Assalamualaikum :DAssalamualaikum.. Hari ni saya ingin kongsikan cara untuk membuat choco jar yang viral sejak kebelakangan ni. Sebenarnya resepi ni memang senang sangat. Cuma mungkin ada yang tak tahu bagaimana untuk mengekalkan coklat supaya sentiasa cair dan bubble sentiasa rangup walaupun disimpan lama.
Resepi choco jar dengan menggunakan coklat Cadbury ni sedap dan mudah. Saya campurkan sedikit dengan coklat gelap untuk lebih rasa coklatnya. Sebenarnya, boleh gunakan apa-apa saja jenis coklat kegemaran masing-masing. Makin sedap coklat yang digunakan, makin sedap la choco jar yang kita buat tu. Hehe. Boleh juga gunakan coklat masakan biasa. Tapi kalau korang peminat coklat Cadbury, boleh try buat Tart Cadbury yang sedap ni. Kalau korang suka kek dengan topping coklat leleh pula, boleh cuba resepi molten chocolate cake (yang ni memang the best ever. Peminat coklat wajib cuba), kek coklat moist (versi bakar yang menggunakan sukatan gram), kek coklat moist (versi kukus yang menggunakan sukatan cawan).
Ramai yang meminta saya kongsikan cara untuk membuat choco jar yang coklatnya sentiasa cair. Sebenarnya coklat perlu dicairkan dengan menggunakan minyak untuk memastikan coklat sentiasa cair walaupun setelah sejuk. Bila nak makan tu tak perlu lagi nak panaskan coklat untuk cairkannya. Boleh terus ngap je. Hehe.
No Bake Peanut Butter Oatmeal Balls
Minyak yang digunakan dalam coklat boleh ditambah atau dikurangkan mengikut kepekatan yang diingini. Boleh cuba letak sikit demi sikit untuk mendapatkan kepekatan coklat yang kita suka. Coklat akan lebih cair semasa panas. So biar extra cair sikit masa letakkan minyak tu. Nanti coklat akan menjadi pekat sedikit apabila sejuk. Tapi masih lagi dalam keadaan cair dan tidak akan beku. Minyak boleh dikurangkan kalau takut terlalu muak.
Ada juga yang bertanya kepada saya sama ada minyak ni boleh digantikan dengan bahan lain seperti mentega ataupun susu cair. Jawapan saya, memang boleh tapi cuma minyak je yang akan membuat coklat kekal cair. Jika guna bahan lain, coklat akan menjadi likat dan pekat setelah sejuk (bukan keras sepenuhnya).
Tips untuk memastikan bubble rice sentiasa rangup, pastikan bubble rice dan juga coklat betul-betul sejuk sebelum dimasukkan ke dalam bekas. Pastikan bekas yang digunakan kedap udara. Bubble rice akan menjadi lembik dan lemau jika terkena coklat yang panas. Bubble rice pula perlu disangai atau dibakar terlebih dahulu untuk memastikan ianya betul-betul rangup. Dalam video kat atas saya tunjukkan kedua-dua cara menggoreng dan membakar. Boleh guna salah satu cara. Jangan buat dua-dua pulak. Rentung pulak jadinya nanti. Hehe.
Cloning Fruits Via Josex's Poke
Tengok senarai video resepi dibawah ini. Kami akan tambah koleksi video resepi yang menarik dari semasa ke semasa. Follow blog dan subscribe channel youtube kami untuk dapatkan resepi yang terkini.
Resepi buat orang lapo, bubble rice, choco jar, choco jar cadbury, choco jar coklat cair, choco jar viral, chocolate bubble rice, chocolate in jar, delicious, dessert, pencuci mulut, resepi, resepi mudah, resepi viral, simple recipe, tasty
Post a Comment for "cara buat coco jar"