cara buat ikan bekok
Ikan bekok merupakan makanan pembuka selera turun temurun yang popular khususnya bagi masyarakat di kelantan bekok adalah satu proses mengawet ikan dimana ik
Masa nak masak ikan bekok boleh goreng bawang sekali dan perahkan asam limau serta letak cili potong ke atasnya sudah siap ikan gelama bekok kita bolehlah makan dengan nasi panas panas
Bekok />
Cara cara membuat dan resepi ikan bekok kelantan ikan gelama dan ikan cencaru bekok ike bekok kelate oleh chef ripin niknah
Ikan Bekok Gelama Belah Versi Kelantan (vacuum)
Proses untuk membuat ike bekok ni mengambil masa yang lama dari menyiang direndam dalam air garam sehinggalah dijemur seharian ada beberapa jenis ikan yang boleh digunakan untuk membuat ike bekok seperti ikan gelama ikan kekek dan ikan cencaru ike bekok akan digoreng panas panas dan terus dihidang bersama nasi putih panas
Ikan talang segar lain2 ikan pun boleh garam secukupnya asam gelugor bahan2 untuk goreng ikan bekok 1 labu bawang besar hiris 3 5 biji cili padi sedikit jus limau kasturi nipis minyak secukupnya untuk mengoreng
1 kg ikan gelama 5 cawan air ½ cawan garam cara membuat ikan gelama bekok pertama sekali belah ikan gelama itu dari bahagian belakang pastikan ianya tidak putus dua dan bersihkan isi dalam ikan tersebut
Ikan Bekok Kak Pah, Macam Ikan Masin Tapi Bukan..
Resipi sedap dan mudah untuk ikan bekok kelate cara memasak lihat cara memasak resipi ini reaksi puuan nurshanabi muhaimin dan yang lain memberikan reaksi
Tutorial memasak cara buat ikan gulama bekok syoknya kelantan memperkenalkan kepada anda produk makanan yang kian mendapat tempat di hati rakyat iaitu ike bekok tutorial resepi melayu cara buat ikan gulama bekok memang saat ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita mungkin salah satunya sobat orang orang jaman now
Cara membuat ikan bekok viral ikan bengkak masakan melayu kampung masakan kelantan mek awe donde tv cara resep 2 views ikan bekok adalah makanan yang seakan ikan kering ikan masin tetapi tidak sepenuhnya kering ia d rendam dgn air garam
Ikan Tenggiri Masam Goreng Bawang & Cili Padi
Untuk membuat bekok ikan yang sudah disiang dan dibersihkan direndam dalam air garam bersama cuka selama 30 minit atau dilumur dengan garam secukupnya sebelum dijemur seharian ini bagi menimbulkan rasa masin lemak dan masam yang seimbang katanya ketika di tanya tentang resipi membuat ikan gelama bekok di sini semalam
Ikan betok bisa dibudiyakan di kolam tanah maupun kolam terpal dan semen namun akan lebih baik jika menggunakan kolam tanah dengan sistem sirkulasi air keunggulan kolam tanah untuk budidaya ikan betok adalah mudahnya menumbuhkan pakan alami seperti plankton ganggang cacing dll
Cara buat ikan masin atau ikan bekok
Kedai Makan Kak Yah Ike Bekok
Setelah dibersihkan jemurkan ikan ikan tersebut di bawah panas terik kira kira 2 hingga 3 jam selepas itu biarkan ikan di kawasan teduh untuk menyejukkannya setelah ia sejuk lumurkan pula seluruh badan ikan dengan cuka makan taburkan garam kasar memenuhi ruang dasar sama ada bekas kaca plastik atau tempayan kecil
Cairkan ikan dengan merendamnya di dalam mangkuk berisi air dingin jika anda tidak punya banyak waktu untuk mencairkan ikan di dalam kulkas lakukan cara ini masukkan ikan ke dalam kantong plastik klip rekatkan ujungnya lalu rendam plastik berisi ikan di dalam semangkuk air dingin
Namun anda perlu cermat dalam mencoba cara mencairkan ikan beku ini pertama tama bungkuslah ikan dalam kantung plastik pastikan kantung plastik yang anda gunakan tidak bocor guna mencegah bakteri masuk dan merusak ikan
Kak Pah “ikan Bekok” Pantai Geting. Dah Viral Harus Cuba!
Cara membuat ikan kakap woku belanga 1 bersihkan ikan dan tiriskan lalu potong menjadi enam bagian 2 lumuri ikan dengan jahe yang telah dihaluskan garam dan perasan air jeruk nipis diamkan selama kurang lebih 10 menit 3 haluskan jahe kunyit kemiri dan cabai merah keriting lalu tumis 4
Guna sudu dan korekkan isi ikan yang melekat pada tulang 3 satukan isi ikan tepung jagung lada sulah dan ajinomoto gaul sebati kemudian masukkan air garam sedikit untuk sebatikan bahan bahan 4 tumbuk isi ikan sambil dimasukkan air garam sikit sikit tak payah guna sampai habis air garam tu
Untuk membuat bekok ikan yang sudah disiang dan dibersihkan direndam dalam air garam bersama cuka selama 30 minit atau dilumur dengan garam secukupnya sebelum dijemur seharian ini bagi menimbulkan rasa masin lemak dan masam yang seimbang katanya ketika di tanya tentang resipi membuat ikan gelama bekok di sini semalam
Ikan betok bisa dibudiyakan di kolam tanah maupun kolam terpal dan semen namun akan lebih baik jika menggunakan kolam tanah dengan sistem sirkulasi air keunggulan kolam tanah untuk budidaya ikan betok adalah mudahnya menumbuhkan pakan alami seperti plankton ganggang cacing dll
Cara buat ikan masin atau ikan bekok
Kedai Makan Kak Yah Ike Bekok
Setelah dibersihkan jemurkan ikan ikan tersebut di bawah panas terik kira kira 2 hingga 3 jam selepas itu biarkan ikan di kawasan teduh untuk menyejukkannya setelah ia sejuk lumurkan pula seluruh badan ikan dengan cuka makan taburkan garam kasar memenuhi ruang dasar sama ada bekas kaca plastik atau tempayan kecil
Cairkan ikan dengan merendamnya di dalam mangkuk berisi air dingin jika anda tidak punya banyak waktu untuk mencairkan ikan di dalam kulkas lakukan cara ini masukkan ikan ke dalam kantong plastik klip rekatkan ujungnya lalu rendam plastik berisi ikan di dalam semangkuk air dingin
Namun anda perlu cermat dalam mencoba cara mencairkan ikan beku ini pertama tama bungkuslah ikan dalam kantung plastik pastikan kantung plastik yang anda gunakan tidak bocor guna mencegah bakteri masuk dan merusak ikan
Kak Pah “ikan Bekok” Pantai Geting. Dah Viral Harus Cuba!
Cara membuat ikan kakap woku belanga 1 bersihkan ikan dan tiriskan lalu potong menjadi enam bagian 2 lumuri ikan dengan jahe yang telah dihaluskan garam dan perasan air jeruk nipis diamkan selama kurang lebih 10 menit 3 haluskan jahe kunyit kemiri dan cabai merah keriting lalu tumis 4
Guna sudu dan korekkan isi ikan yang melekat pada tulang 3 satukan isi ikan tepung jagung lada sulah dan ajinomoto gaul sebati kemudian masukkan air garam sedikit untuk sebatikan bahan bahan 4 tumbuk isi ikan sambil dimasukkan air garam sikit sikit tak payah guna sampai habis air garam tu
Post a Comment for "cara buat ikan bekok"