cara buat satay ayam
Memang sedap la resepi satay ayam yang akan kami berikan ini. Siap dengan kuah kacang sekali. Boleh la buat kalau rasa nak makan. Tak payah beli. Kalau buat dalam kuantiti yang banyak, boleh masukkan dalam plastik dan simpan dalam freezer. Nak makan baru bakar. Senang kan.
Tambahan pula, pada waktu sekarang, ayam tengah murah. Ditempat kami, sekilo ayam RM4 di sini.Jadi memang sesuai untuk dijadikan resepi satay ayam sedap.
Satay Ayam Sedap Best Disertakan Sekali Kuah Kacang - Cara Buat Satay Ayam />
Secucuk satay ayam yang sedap mestilah terdiri daripada bahagian isi dan juga sedikit bahagian kulit/lemak. Ini untuk jadikan satay berminyak, basah dan tidak kering. Baru sedap dicicah pula dengan kuah kacang pekat.
Resepi Satay Ayam Dan Daging Yang Paling Sedap
Terima kasih kepada Puan Noorlaili Zainal di atas sumbangan resepi satay ayam sedap yang boleh kami jadikan rujukan untuk buat hidangan nanti. Sedap sangat nampak.
#1: Siapkan isi ayam seperti yang dah kami beritahu, kisarkan bahan kisar dan sediakan bahan perap. Satukan sekali di dalam bekas besar. Gaul sebati dan perap 30 minit. Pastikan anda tutup permukaan bekas dengan plastik untuk elakkan lalat.
Atau anda boleh perap satay ayam ini dalam peti sejuk dan tutup juga permukaan bekas dengan plastik untuk elakkan terlebih sejuk.Perap 60 minit.
Chef Obie Kelas Masakan 1001 Info & Resepi: Diy
Buat sampai habis dan lebihan bahan perap tadi, campurkan dengan minyak masak. Kita akan gunakan untuk direnjis di atas satay ayam ketika dibakar nanti untuk dapatkan aroma satay yang lebih sedap lagi.
#1: Untuk penyediaan bahan mentah kuah kacang, bila dah goreng kacang tu, kisar dengan air .Jangan habiskan terus 2 liter tapi cukup sekadar 1.0 liter dulu kisar.Nanti baki air kita tambah kemudian. Udang kering ditumbur lumat. Serai tadi diketuk dan dikisar bersama bahan bertanda *.Bila dah siap semua proses ni baru senang.
#2: Panaskan minyak dalam kuali dan masukkan bahan kisar dan udang kering tumbuk tadi.Tumis hingga naik bau barulah tambah cili kisar.Biar pecah minyak dulu barulah masukkan kacang tanah yang dikisar tadi dengan air.Guna api sederhana kecil je
Resepi Satay Ayam Homemade!!
#3: Tambah air asam jawa, gula putih gula perang, garam dan air 0.5l lagi . Masak dengan api perlahan dan kacau sesekali.Kalau nampak pekat sangat, tambahkan sikit lagi baki air atau kesemua.So jadi kita guna 2.0 liter.
#4: Masak ni dalam 1 jam -2 jam sebab guna api kecil je.Biar kan kuah kacang bertukar warna gelap, nampak berminyak di permukaan barulah sedap. Rasa dan jika ada terlebih terkurang, sesuaikan rasa buat kali terakhir.
#3: Tambah air asam jawa, gula putih gula perang, garam dan air 0.5l lagi . Masak dengan api perlahan dan kacau sesekali.Kalau nampak pekat sangat, tambahkan sikit lagi baki air atau kesemua.So jadi kita guna 2.0 liter.
#4: Masak ni dalam 1 jam -2 jam sebab guna api kecil je.Biar kan kuah kacang bertukar warna gelap, nampak berminyak di permukaan barulah sedap. Rasa dan jika ada terlebih terkurang, sesuaikan rasa buat kali terakhir.
Post a Comment for "cara buat satay ayam"