cara masak beras wangi
Harini I nak share cara macam mana nak masak Beras Wangi dengan cara paling mudah and confirm sedap. Takkan lembik, takkan keras. Ramai je yang failed bab masak beras wangi. Termasuklah I dulu. Biasa akan lembik lah sebab guna measurement macam masak beras biasa. Tapi now I dah expert masak Beras Wangi. Actually senang je. No need to use your finger. (Guna Uncle Roger punya intonation). Sapa tengok Uncle Roger punya video yang dia marah BBC Chef masak nasik guna method salah tu? Boleh tengok dekat dekat bawah sini.
Tapi kalau use finger ni kalau masak beras biasa. Untuk beras wangi, ukuran dia is 1 part beras, 1 part air. Tak lebih, tak kurang. Masak nasi biasa ke, nasi lemak ke or apapa pon, itulah ukuran dia. Basuh bersih-bersih sampai hilang warna putih tu lepas tu ukur la one part beras, 1 part nasi. Nanti nasik akan masak elok. Beras wangi ni kalau lebih air dia akan lembik. I biasa guna Beras Wangi Cap Rama-Rama. Harga for 5kg dalam RM30-35 macam tu. I pon dah lupa berapa exactly harga dia. Haritu tengok beras wangi Rama-Rama takde, I beli yang timbang punya. Sekilo RM6.00 harga dia. I masak guna cara yang sama and result dia OK. Ingat, 1 part beras, 1 part air. InsyaAllah menjadi.
Haritu I Goreng Ayam lepas tu buat Sambal Ayam Penyet and Ulam Petai. Makan dengan Beras Wangi. Sedap! Sebab beras wangi ni dia ala-ala pulut. Kalau kena cara masak, memang sedap. Lepas ni jangan takot dah masak beras wangi OK?
Waktu Indah Bersama Keluarga
Kalau masak Nasi Ayam or Nasi Lemak pon sama jugak ukuran dia. Santan sepeket tu biasanya kalau ukuran cawan I, akan dapat segelas la. Kalau masak 5 pot beras, Air + Santan pon sama 5 gelas. Nasi Ayam pon sama jugak. Let say kalau keras kan, lepas tu nkorang boleh kukus pulak. Nasi if keras lagi bagus dari lembik sebab boleh kukus. Cara kukus macam biasa je. Bawah letak air, atas letak Nasi yang keras tadi. Tunggu dalam 10-15 minutes lepas tu good to go. Lagi sedap! Kalau nasi lembik, yang tu memang tak boleh buat apa la. So lebih baik kurang air dari terlebih air. Bekas pengukus boleh beli dekat Shoppee. Banyak yang murah-murah. Kalau nak yang stylo sikit boleh guna jenis Tuppaware.Apakah Cara Masak Nasi Yang Betul? | Pandai masak nasi kan? Ke pandai makan je? Kali ni, Kak Bell nak kongsikan tips dan teknik macam mana nak masak nasi. Bukannya apa, kadang-kadang tu nasi yang di masak terlebih air lah, sedikit keras. Beras ni pun ada banyak jenis kualiti beras di pasaran. Bila kita menggunakan jenis beras yang berbeza, sukatan air dan cara memasaknya pun berbeza. Selalu dulu kalau masak nasi, mak mesti suruh gemburkan nasi bila airnya dah kering untuk menjadikan nasi yang dimasak lebih elok dan berbutir. Teknik Masak Nasi ni Kak Bell baca dan kongsikan semula dari rasa.my. Kak Bell kalau masak nasi lebih suka ikut sukatan cawan. Kita share ilmu memasak nasi yer.
Berikut adalah beberapa teknik dan cara masak nasi. Paling femes tentunya ukur paras air dengan jari. Mesti mak-mak kita ajar macam ni kan? Kemudian kalau nak bagi nasi wangi, boleh juga letakkan daun pandan. Dah macam buat nasi lemak la pula kan.
1. Sukat guna cawan Kebanyakan orang kebiasaannya menggunakan cawan untuk menyukat beras. Pastikan korang menggunakan cawan yang sama bagi menyukat jumlah beras dan air. Boleh guna formula terbaik untuk memasak nasi adalah 2:3 iaitu 1 cawan beras bersamaan dengan 1 1/2 cawan air. 2. Gembur nasi Untuk menjadikan nasi yang dimasak jadi lebih elok dan berbutir, korang boleh menggembur nasi sebaik sahaja airnya dah kering. Gembur dengan lembut supaya nasi tidak hancur dan tutup semula periuk sehingga nasi benar-benar masak.
Jasmine Pearl Beras Wangi 10kg
3. 3 kali basuh beras Untuk elakkan nasi cepat basi, bilas dan basuh beras sebanyak 3 kali. Kurang daripada itu akan menyebabkan kanjinya terlalu banyak dan nasi mudah basi kerana teksturnya cenderung untuk menjadi lembik. 4. Guna jari hantu Selepas beras dibilas, ratakan permukaan beras dan celupkan jari hantu ke dalam air. Pastikan jari berada di atas permukaan beras dan sukatan air haruslah berada pada satu ruas jari. 5. Masak atas dapur Jika memasak nasi di atas dapur, kena selalu tengok supaya nasi tidak hangit. Bila air mulai kering, anda harus perlahankan sedikit api supaya nasi masak perlahan-lahan tanpa menghangitkannya. Kemudian, gembur nasi dan dibiarkan selama lebih kurang 7 hingga ke 10 minit lagi supaya ia benar-benar kering dan masak dengan sekata.
6. Lebihan nasi Untuk membuat nasi goreng, haruslah menggunakan nasi yang lebih keras. Jika nasi yang digunakan lembik, nasi goreng akan hancur dan tidak sedap. Lebih elok simpanlah di dalam peti ais supaya teksturnya menjadi lebih cantik dan sesuai digoreng. Biasanya nasi yang dah sejuk dan tidak lembik sesuai untuk buat nasi gooreng. 7. Masak Beras Basmathi Untuk memasak beras basmathi, caranya tidak sama seperti anda memasak nasi biasa. Gunakan sukatan air dan beras yang sama. Katakan korang guna 3 cawan beras, maka airnya juga haruslah 3 cawan air. 8. Masak beras perang Untuk beras perang, caranya lain sedikit. Sebaiknya beras ini direndam dua jam sebelum dimasak untuk memudahkannya menjadi lembut. Sama seperti beras basmathi, sukatan air juga harus dikurangkan dari kuantiti beras yang digunakan.Nasi melati wangi panjang gandum sangat popular di masakan Asia. Bergantung pada kaedah memasak anda (sesetengah orang mungkin menggunakan periuk nasi untuk memasak nasi melati, sesetengah orang mungkin menggunakan dapur untuk memasak nasi melati.) Dan jika anda suka nasi anda sedikit al dente, lembut atau mungkin lembek. Kemudian, masukkan air anda dengan sewajarnya untuk memasak dengan beras melati anda.
Bersikaplah jujur dengan anda, kebanyakan keluarga Cina pada masa kini memiliki periuk nasi dan periuk nasi melakukan pekerjaan yang luar biasa dalam memasak nasi. Oleh itu saya dengan sungguh-sungguh mencadangkan kepada pembaca yang suka nasi seperti saya dan mempunyai beras dalam diet biasa anda, sila beli periuk nasi. Kerana periuk nasi tidak hanya dapat memasak nasi tetapi juga dapat menggunakannya untuk membuat pencuci mulut, daging masak lambat, sup dan bahkan panggang / memanggang kek.
Tips & Cara Masak Nasi Minyak Guna Beras Basmathi Supaya Sedap & Menjadi, Sangat Mudah!
Ketika saya bekerja di hotel bintang lima di UK, salah seorang koki Sou saya meminta saya memasak nasi tanpa periuk nasi. Saya tidak akan berbohong saya terkejut dan malu kerana saya tidak tahu bagaimana memasak nasi di dapur. Ya, saya seorang tukang masak dan saya lahir dan tinggal di Taiwan dan China sepanjang hayat saya dan saya tidak tahu bagaimana untuk memasak nasi di dapur kerana kita semua menggunakan periuk nasi di rumah di Taiwan dan China. Tetapi saya belajar bagaimana menggunakan dapur untuk memasak nasi dan saya lebih suka menggunakan periuk nasi untuk memasak nasi.
Sekiranya anda ingin menggunakan periuk nasi untuk memasak beras terutamanya beras bijirin panjang seperti Jasmine nasi saya akan mengesyorkan anda menggunakan 1 cawan beras untuk memasak dengan 1 cawan air terlebih dahulu dan kemudian menyesuaikan dengan jumlah beras dan air sesuai dengan anda pilihan peribadi dan juga anda boleh mengetahui periuk nasi anda.
Sebagai contoh, periuk nasi yang saya gunakan sekarang, saya perlu menambah separuh cawan air apabila saya memasak nasi (saya makan nasi beras Thai lama di rumah kerana saya tidak dapat menemui kualiti beras China yang baik bandar yang saya tinggal di dan beras bijirin Thailand setakat ini adalah pilihan terbaik. Jadi, pada pasangan pertama kali memasak nasi dengan periuk nasi sebenarnya hanya cuba mengenali periuk nasi anda dengan lebih baik.
Beras Siam Pilihan Ramai
Jika anda ingin menggunakan dapur untuk mendidih dan masak nasi melati bijirin lama anda, sila ikuti arahan di bawah tetapi dengan tambahan ¼ cawan hingga ½ cawan air dengan nasi anda.
Satu lagi perkara yang saya sangat mengesyorkan mengenai periuk nasi kerana ia mudah dan mudah. Anda tidak perlu menyemak pada mendidih padi atau masak di dapur setiap 5 minit dan anda tidak perlu bimbang untuk membakarnya. Gunakan periuk nasi untuk memasak nasi juga sangat cepat.
Saya ibu bekerja yang sibuk, saya biasanya perlu memasak makan malam dalam situasi yang sangat teruk. Jadi saya akan meletakkan nasi ke dalam periuk nasi dan kemudian saya menggunakan masa untuk memasak makanan lain. Pada saat padi dimasak, saya telah menyelesaikan 2-3 hidangan dan siap untuk melayani makan malam untuk keluargaku.
Sinar Kehidupanku**~::..: Nasi Minyak
Ketika saya bekerja di hotel bintang lima di UK, salah seorang koki Sou saya meminta saya memasak nasi tanpa periuk nasi. Saya tidak akan berbohong saya terkejut dan malu kerana saya tidak tahu bagaimana memasak nasi di dapur. Ya, saya seorang tukang masak dan saya lahir dan tinggal di Taiwan dan China sepanjang hayat saya dan saya tidak tahu bagaimana untuk memasak nasi di dapur kerana kita semua menggunakan periuk nasi di rumah di Taiwan dan China. Tetapi saya belajar bagaimana menggunakan dapur untuk memasak nasi dan saya lebih suka menggunakan periuk nasi untuk memasak nasi.
Sekiranya anda ingin menggunakan periuk nasi untuk memasak beras terutamanya beras bijirin panjang seperti Jasmine nasi saya akan mengesyorkan anda menggunakan 1 cawan beras untuk memasak dengan 1 cawan air terlebih dahulu dan kemudian menyesuaikan dengan jumlah beras dan air sesuai dengan anda pilihan peribadi dan juga anda boleh mengetahui periuk nasi anda.
Sebagai contoh, periuk nasi yang saya gunakan sekarang, saya perlu menambah separuh cawan air apabila saya memasak nasi (saya makan nasi beras Thai lama di rumah kerana saya tidak dapat menemui kualiti beras China yang baik bandar yang saya tinggal di dan beras bijirin Thailand setakat ini adalah pilihan terbaik. Jadi, pada pasangan pertama kali memasak nasi dengan periuk nasi sebenarnya hanya cuba mengenali periuk nasi anda dengan lebih baik.
Beras Siam Pilihan Ramai
Jika anda ingin menggunakan dapur untuk mendidih dan masak nasi melati bijirin lama anda, sila ikuti arahan di bawah tetapi dengan tambahan ¼ cawan hingga ½ cawan air dengan nasi anda.
Satu lagi perkara yang saya sangat mengesyorkan mengenai periuk nasi kerana ia mudah dan mudah. Anda tidak perlu menyemak pada mendidih padi atau masak di dapur setiap 5 minit dan anda tidak perlu bimbang untuk membakarnya. Gunakan periuk nasi untuk memasak nasi juga sangat cepat.
Saya ibu bekerja yang sibuk, saya biasanya perlu memasak makan malam dalam situasi yang sangat teruk. Jadi saya akan meletakkan nasi ke dalam periuk nasi dan kemudian saya menggunakan masa untuk memasak makanan lain. Pada saat padi dimasak, saya telah menyelesaikan 2-3 hidangan dan siap untuk melayani makan malam untuk keluargaku.
Post a Comment for "cara masak beras wangi"