cara matikan ketam nipah
Hi dear readers sekalian..harini me nak cerita pasal ketam nipah..siapa penah makan ketam nipah? Kebanyakkan orang ramai takut makan ketam nipah ni sebab rupanye seakan-akan rupa ketam batu..tapi sebenarnye ketam nipah ni lain..ketam nipah ni halal dimakan sebenarnya..boleh rujuk website jakim, fatwa malaysia dan video dari ustaz azhar di youtube yang menerangkan hukum makan ketam nipah ni..
Haa, ramai yang cakap keliru nak bezakan kedua-dua ketam ni..sebenarnye, kalo korang nak tau, ketam batu & ketam nipah ni berbeza sangat rupa nye..jom tengok gambar di bawah ni..
Matikan%2BKetam%2BNipah%2BDengan%2BMudah%2BDan%2BCepat.jpg?strip=all alt= - Cara Matikan Ketam Nipah />
Gambar ni diambil dari sumber google image...beza ketam batu ni dan ketam nipah ni di bahagian hujung kaki tu..kalo ketam nipah, hujung kaki tu leper..sebab ketam ni hidup di dalam air..kalo ketam batu ni, hujung kaki tu sama tajam macam kaki yang depan..
Ternakan Ketam Nipah Jana Pendapatan
Hurm, ..sebabnye ketam batu ni hidup dua alam..die boleh hidup walaupon tiada air..manakala ketam nipah ni hidup di dalam air..tapi ketam nipah dapat bertahan hidup di darat kerana ketam nipah mempunyai insang yang mempunyai satu ruang yang dapat menyimpan air sehingga dapat bertahan hidup buat seketika. Apabila air tersebut habis, maka ketam tersebut akan mati. Kiranya, ketam nipah ni hanyadapat bertahan lama sikit di darat (dalam 2-3 hari sahaja) disebabkan ade ruangan air tu...tapi sebenarnya, ketam ni tak boleh hidup di daratpon dan hukum nye boleh dimakan..
Haa, kalo korang beli ketam nipah yang fresh & masih hidup, mesti korang pening macam mana nak matikan ketam ni..sebab ketam ni masih hidup dan boleh menyepit tangan korang kalau tak berhati-hati..hahahaha
Cara-cara nak matikan atau siangketam nipah ni senang aje, korang kena terbalikkan ketam, kat bahagian bawah perut tu ada cam bentuk triangle..cucuk ngan benda tajam macam lidi satay, chopstick, jarum atau apa2 la..Jangan besar sangat kang rosak pulakisi ketam tuh. Cucuk kat area triangle tu seperti dalam gambar. Ketam akan mati dengan perlahan-lahan dalam 10 saat sahaja.
Cara Tangkap Ketam Nipah
Kebetulan dekat taman kitorang duduk ni ade orang jual ketam nipah ni..fresh lagi..so kitorang pon beli la..first time masak ketam nipah ni..kalau makan dekat luar penah la, masak baru pertama kali..tapi ketam ni tak mengecewakan..sedap..isi die pon banyak..tapi my mum cakap isiketam bunga lagi manis...lepas ni korang boleh la try masak ketam nipah ni..masak kari ke sup ke goreng sambal ke apa kan..CARA NAK MATIKAN KETAM NIPAH DENGAN MUDAH DAN CEPAT | Bagi korang yang selalu beli dan makan ketam nipah ni, tentu pening gak kepala kan, dan terfikir macam mana nak matikan ketam nipah tu dengan mudah dan cepat. Ye laaa kalau beli nak terus masak, kenalah tau cara nak matikannya dengan cepat, supaya bila dah mati, dah boleh masaknya.
Kalau tak mati, jangan buat keje gile nak bukak tali tu dan masak, ada kang belum sempat ko makan ketam tu, ketam tu makan jari ko dulu oii...tengok je laa sepit dia yang besar tu, ngeri wooo...tu pun dah kena ikat, kemain aktif semua kakinya, tergedik-gedik bergerak kalau di lepaskan...
Ketam nipah ni kami sekeluarga memang suka, Suami kalau dapat je info kawannya bagitau ada ketam nipah ni, terus booking sampai 3/4 kilo kadang. Dan kelmarin Suami booking 5 kilo, 2 kilo saiz besar dan 3 kilo saiz kecik.
Cara Matikan & Bersihkan Ketam Yang Paling Mudah. Barulah Dapat Isi Yang Segar Dan Manis Berlemak!
Harga pun ikut saiz, kalau yang besar RM 50 sekilo, yang kecik RM38 tak silap, tapi tu harga yang kawan Suami tawarkan laaa, kalau di pasar atau di luar, Sis tak tau, mungkin berbeza atau lebih mahal barangkali. Yang ini sebab kawan mancingnya Suami yang jual, so dapat lee harga yang ramai kata berbaloi. Puashati beli, fresh!.
Sebenarnya dah banyak cara yang Sis cuba buat dan ikut tau. Apa je orang ajar Sis cuba buat, sebab memang Sis selalu berdepan dengan masaalah ni. Pernah sekali cuba, katanya letak ais dalam air baldi, kemudian letak air dalam baldi, biarkan sekejap ketam tu dalam ais, nanti dia akan mati.
Ermm memang dia mati, tapi amik masa yang lamaa sangat. Kalau korang nak buat, korang buat pagi, so nanti tengah hari ketam tu dah mati, lama kannn...Kemudian Sis cuba plak katanya tabur garam atas ketam tu...yang ni kelakar, sebab selepas Sis tabur garam atas ketam tu, mak aiiii lagi aktif ketam tu oiiii....memang memekak dia dalam besen hahahaha...
Resipi Ketam Yang Mudah Dan Sedap. Boleh Bikin Kecur Air Liur
Apalagi, Sis amik jalan mudah, Sis cuci balik garam tu, kemudian Sis masuk semua ketam dalam kukus dan kukuskannya hahahaha memang le mampos semuanya, sebab dah kena masak hahahaha..tapi masak tanpa membersihkan bahagian dalam ketam tu, so tak berapa syokk ar kann...
Dan akhirnya Sis terjumpa cara macam mana nak matikan ketam nipah ni dengan mudah dan cepat sangat! Dan ternyata sangat senang dan betul...cepat gile dia mati hahahahaha.
Kemudian, korang angkat 'kelepet' tengah belakang ketam tu. Kelepet tu (cuba tengok gambar no-2 di atas) yang selalu kita tengok samaada ketam tu jantan atau betina, haaa kelepet tu ler..
My Life Through Your Lens: Masak Kari Ketam Nipah Yang Sedap
Tak sampai pun 5 minit, dia akan mati. Bila dah mati, barulah korang bukak tali tu ya. Kalau belum mati jangan bukak, kang ilang jari ko hahahaha.
Yang gelihatinya tu kan, ada yang Sis perhatikan, bila Sis cucuk aje badan ketam tu, ada yang tiba-tiba, kakinya tanggal terus ko, ada yang tak. Rasa Sis yang kakinya tertanggal tu, mungkin dia mati mengejut, ibarat kena serangan jantung hahahahaha...
Bila ko buat macam ni kan, senang nak kopek dan cuci ketam tu tau, lagi mudah nak bersihkannya. Bila dah bersih, apalagi..jom le memasak hehehehe..
Koleksi Masakan Ketam Yang Warganet Paling Suka. Boleh Cuba Sendiri, Baru Tahu!
Ikut plan asal nak masak ketam black pepper, tiba-tiba, Suami kata masak Chili Crab plak, so anak-anak pun suka, maka terjadilah menu Chili Crab kami semalam. Alhamdulilah, masak 6 ekor saiz besar, kerat dua, makan sekali hadap aje, tanpa meninggalkan sisa, sampai kuahnya tu Suami amik roti cecah makan, perghh sedap sangat ke Ayahnya...hehehehe..
Call Me Sis Lin | Married | MoM of 3 | Housewife | Fulltime Blogger since 2008 . FAQ Kindly Email : linmdnoor[at]gmail[dot]comKetam lagi?Kali ni bukan masak2 tapi nak kongsikan petua untuk mematikan ketam yang masih segar bugar.Sebelum tu mesti ada yang bertanya boleh ke makan ketam nipah ni.Bukan hidup dua alam ke sebab tak mati2 pun kat atas daratan...Sebenarnya ketam nipah bukan dari spesis dua alam.Ia cuma boleh tahan di daratan untuk 2-3 hari sahaja.Iaitu selagi insangnya menyimpan air laut.Bila air dalam insangnya kering ia akan mati.Bukan seperti haiwan dua alam yang lain macam katak bagai tu yg boleh hidup selama2nya atas daratan.Itupun kalau tak kena lanyak ngan lori kih2.
SAlam...Saya ada mendengar seorang ustaz nie dia menyatakan bahawa ketam nipah di Malaysia tidak boleh dimakan kerana ketam tersebut kuat dikedua2 alam...Dan ketam nipah di India dan Pakistan boleh di makan kerana kuat di laut sahaja....Mohon penjelasan
Cara Masak Ketam Telur Masin Senang Dan Sedap
Terima kasih kerana menghubungi Jakim untuk kemusykilan agama.Ketam Nipah bukanlah daripada jenis reptilia dan amfibia, tetapi ia adalah dari jenis rustasia iaitu sama golongan dengan udang dan kerang.
Keseluruhan edaran hidupnya adalah di dalam air dan mempunyai sistem pernafasan melalui insang dan bukan paru-paru. Ia bernafas menggunakan oksigen dalam air sebagai pelarut.Kehidupan ketam Nipah di darat hanya dalam tempoh masa yang singkat sahaja iaitu lebih kurang 2 atau 3 hari, kerana dalam insangnya mempunyai satu ruang pintu yang boleh ditutup dan mengandungi sedikit air. Ia menggunakan air tersebut untuk pernafasan dan sekiranya air itu kering ia akan mati.Oleh itu dari segi hukum Ketam Nipah adalah binatang yang boleh dimakan.
Bagi sifu masak2 suma yang dah taw petua ni sila abaikan n3 ni.Saya kongsikan dengan yang tak taw ajer sebab saya sendiri pun baru taw kih2
Komplikasi Pandangan Hukum Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia
Terbalikkan ketam, kat bahagian bawah perut tu ada cam bentuk triangle..cucuk ngan menda tajam cam lidi satay, jarum atau apa2 la.Jangan besar sangat kang rosaklak isi ketam tuh.Cucuk kat area tu seperti dalam gambar.InsyaAllah ketam akan mati dengan perlahan2.Maybe dalam 10sec.
Post a Comment for "cara matikan ketam nipah"